Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Az év borásza: Frittmann János - interjú

Az idén Frittmann János lett Az év borásza. A jelöltek közé az Alföldről eddig csak a soltvadkerti borásznak sikerült bejutnia. Ő már ötödször volt jelölt. A 49 éves Frittmann János 25 éve főállású borász.
– A szakmabeliek szerint már korábban is megérdemelte
volna Az év borásza címet. Miért csak az ötödik jelöltség után lett befutó?

– Sikerült a régió borászainak elhitetniük teljesítményükkel, hogy igenis az alföldi borok is vannak olyan jók, mint a hegyvidékiek. Egyébként nincs még egy olyan ország a világon, ahol külön kezelnék a síkvidék borait.

– Mintha külföldön hamarabb szereztek volna borai elismerést, mint itthon.
– Külföldön nem volt előítélet az alföldi borokkal szemben. Itthon a borhamisítási ügyek után sokat kellett harcolni. Elsősorban a borfogyasztóknak köszönhetjük, hogy ismét helyére kerültek
boraink. A régió borainak 1992-ig jó híre volt. Ezután lerombolták, és innen kellett építkezni. Emlékszem, az ezredfordulón, a szegedi borfesztiválon robbant be '99-es évjáratú rosénk, ami több versenyen is díjnyertes lett. Ettől kezdve ismét elkezdték
jegyezni borainkat.

– A pincészetükben remek cabernet, kékfrankos, kadarka, ezerjó és rosé érlelődik minden évben. Melyik a kedvence?
– Nem tudnék egyet sem kiemelni, de nagyon kedvelem az ezerjót. Ez egy olyan fajta, amibôl tudunk készíteni hatboros borkóstolót. Ezt nem sok fajta tudja. Gondolná, hogy az ezerjóból 32 cukorfokos
desszertbor is készíthető?

– Ezzel meglepett, hiszen régen jelentéktelen szőlőfajtaként
kezelték. Akkor én is szolgálok egy meglepő kérdéssel: sör, kávé, konyak, cigaretta?

– Nagyon szeretem a jó kávét, napi kettőt el is fogyasztok. Cigivel egyáltalán nem élek. A konyak elé helyezem a zamatos gyümölcspálinkát. A sör meg nem illik egy borfogyasztóhoz.

– Csodálkoznék, ha nem lenne jó viszonya a fakanállal.
– Pedig nem jutok el a konyhába, mert nincs rá időm. Viszont rengeteget vagyok gasztronómiai rendezvényeken, hiszen egyre elterjedtebbek a vacsorás borbemutatók. Kedvenc ételem a harcsapaprikás, de említsük meg a birkapörköltet is,
nehogy megharagudjon.

– Ha már szóba hozta a haragot. Ön egyedül kapta meg Az év borásza címet, viszont mindenhol a Frittmann testvérek borászatáról hallunk. Nem lett ebből családi konfliktus?
– A bátyám, István a kezdetektől fogva a napi dolgokkal foglalkozott, rám pedig a borok összeállítása, a borversenyeken való részvétel jutott. Ezért nincs feszültség közöttünk, tudjuk: a siker közös.

– Bár még csak 49 éves, de van-e aki továbbviszi majd a Frittmann pincészet jó hírét?
– 23 éves fiam borász, és végzi a gazdasági főiskolát is. A lányom 21 éves, szálloda és vendéglátós szakra jár a siófoki főiskolára.

– Optimista vagy pesszimista?
– A mai helyzetben nehéz optimistának lenni, mert a magyar borok uniós piacra juttatása kegyetlenül nehéz. A magyar borok kiváló minőségűek. Nem ezzel van probléma. A baj ott kezdődik, hogy
a világ legjobb borvidékét, Tokajt sem tudjuk kellően reklámozni. Sok országnak nincs ilyen borvidéke, mégis ismertek a boraik.

– A borászkodáson kívül másra is jut ideje?
– Ez a hobbim. De nagyon szeretem a sportot, régen kézilabdáztam. Mostanában a legszívesebben a teniszt nézem a televízióban, és nagyon büszkék vagyunk Szávay Ágira, aki soltvadkerti, és az
egyik jó barátom lánya.

– Film, színház, muzsika?
– Moziba nagyon ritkán járunk. Színházba Kecskemétre megyünk át. Bodolay igazgató urat jól ismerem. Zenében a rockzenét szeretem. A Belga zenekar nemrégiben írt egy boros számot, amiben név szerint mi is szerepelünk – pozitív kicsengésben.

– Három kívánság?
– Az egészség és a békesség a legfontosabb. Szeretném, ha a magyar borok megkapnák a világban a méltó elismerésüket, és hogy borainkat ezután is legalább ilyen jó minôségben tudjuk elôállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaciba adják a szegediek ékszereiket

Szeged - Karácsony előtt jelentősen megnő a szegedi zálogházak forgalma. Legtöbben arany ékszereiket… Tovább olvasom