Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az év színházi előadása Szegeden

Szeged - A Rudolf Hess tízparancsolata lett Romániában az év színházi előadása. A Harsányi Attila szereplésével színre vitt darab a nürnbergi perben elítélt Hess halál előtti számvetését mutatja be. Az előadás és a volt szegedi színész márciusban a REÖK-ben vendégeskedik.
Harsányi Attila a szegedi színház egyik legsikeresebb művésze volt a korábbi időszakban. Az idei évadtól már a miskolci teátrum tagja, így kevés lehetősége nyílik arra, hogy Szegeden játszhasson. Március 2-án, hétfőn 19 órakor azonban a REÖK-ben adja elő a Rudolf Hess tízparancsolata című darabot. Az Aradi Kamaraszínház produkciója – Tapasztó Ernő rendezésében – tavaly az év színházi előadása lett Romániában. Köztudomású, hogy a román színjátszás Európa egyik legkimagaslóbb színházművészete.

Attila többször lépett fel a REÖK-ben is számos önálló est és kamaraszínházi előadás során – mondja Herczeg Tamás igazgató. – A Rudolf Hess egy nagyformátumú művészi alakítás, ráadásu ha egy ilyen jelentőségű díjat kap a darab, fontosnak tartom, hogy Szegeden is megjelenjen.

Rudolf Hesst a nürnbergi perben háborús főbűnösként életfogytiglani börtönre ítélték. Negyvenhét évet töltött zárkában, végül kilencvenhárom évesen öngyilkos lett. A darabban az ezt megelőző számvetést írja le: Hess istennel vitatkozik, sorra veszi a tízparancsolatot, élete bizonyos korszakaira vonatkoztatja. A legmegdöbbentőbb végső következtetése: nem bánja, amit elkövetett.

Harsányi Attila. Fotó: DM/DV
Harsányi Attila. Fotó: DM/DV

Az Aradi Kamaraszínháznak, a rendezőnek és nekem is elképesztően nagy megtiszteltetés ez az elismerés – mondja Harsányi Attila. – Minden szerepben úgy állok színpadra, hogy az egész életem a tét, és ha ezt valaki észreveszi és díjazza is, az nagyon jólesik. Az előadást az egyik vezető magyar szakfolyóirat kritikusa is beválasztotta az utóbbi két-három év legjobbjai közé.

Már most hatalmas érdeklődés tapasztalható az előadás iránt, így a jegyek korlátozott számban kaphatók a REÖK-ben. A teljes árú 600, a kedvezményes pedig 500 Ft-ba kerül.

Plafonra vetítés a REÖK-ben

Filmszakos hallgatók és hobbifilmesek munkáit vetítik ma este nyolc órakor a REÖK „ötödik falára". Az ArtStab sikeres plafonra vetítés programját második alkalommal rendezik a kiállítóházban, a szervezők ismét biztosítják az ingyen popcornt és ásványvizet. A rendezvényt Szegedi Attila bűvészprodukciója nyitja. A belépés ingyenes.

(x)

Olvasóink írták

 • 3. FotoB&BHeliosArad 2009. április 07. 14:59
  „Harsányi Attila. Fotó: DM/DV
  Pontositsunk: a felvetelt mi kovettuk el !
  http://foto.aradon.ro/members.echipa/a-szinesz-2.jpg/viewer.html
  http://foto.aradon.ro/members.echipa/a-szinesz-2.jpg/viewer.html”
 • 2. lidi 2009. február 20. 17:15
  „tehát a hír valójában így hangzik:
  A romániai magyar internetes portál, a Transindex az elmúlt év zárásakor is elkészítette az esztendő ,,legjei" összeállítását. Ebben Az év színházi előadása az Aradi Kamaraszínház első saját produkciója, a Rudolf Hess tízparancsolata című előadás.

  Íme a cím odaítélésének rövid indoklása: ,,Rudolf Hess tízparancsolata. A fiatal Aradi Kamaraszínház első saját produkciója, Alina Nelega monodrámája alapján. Több fesztiválon és turnén vendégszerepelt: egy alig alakult színház esetében rendkívül fontos az ilyen bemutatkozás. Dicséretes, hogy nagyon magasra helyezik a mércét: Harsányi Attila remek játékát nehezen múlhatja felül a következő Kamaraszínház-produkció."

  és az eredeti cikk a romániai magyar portálon: http://itthon.transindex.ro/?cikk=8741”
 • 1. lidi 2009. február 20. 16:56
  „Kedves Tamás!
  Kedves (X)!

  Csak a pontosság kedvéért: a valóban nagyszerű alakítás, illetve előadás 2008-ban (még mielőtt az év előadásává választották volna) HÁROMSZOR IS LÁTHATÓ VOLT SZEGEDEN, A RÉGI ZSINAGÓGÁBAN: július 25-én, a THEALTER Fesztivál keretében, és - a nyári sikerre való tekintettel - szeptember 21-22-én. Sajnos, ezekről az alkalmakról (X) nem írt, de azért még megtörténtek... A fellépők és a nézők nyilván emlékeznek még, ahogy (nem helyi) sajtója is volt a dolognak, pl:
  http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/145
  http://www.criticailapok.hu/index.php?id=656&cid=36404
  http://www.undock.eu/HU/Hir/Rudolf_Hess_a_Regi_Zsinagogaban-1752.aspx

  illetve, bocsánat, mégis volt helyi sajtó is, bár nem DM:
  http://www.u-szeged.hu/object.d1029bc5-9b49-446c-8557-2752ec0b10cf.ivy

  további jó munkát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

László Boldizsár: Szeged nélkül saját árnyékom se lennék

Szeged - Csütörtökön délután László Boldizsár, a Cotton Club Singers egykori vezetője volt a delmagyar.hu vendége. Tovább olvasom