Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Babamasszázst oktatnak Szegeden

Szeged - Az indiai és a svédmasszázs elemeit ötvözve kényeztetik csecsemőjüket a szegedi babamasszázsóra résztvevői. A foglalkozáson, melyet Ráczné Gyémánt Andrea védőnő tart, az érdeklődők ingyen sajátíthatják el a mozdulatsort.
Ha a masszázsasztalon fekvő hangosan böfögne és szellentene, a masszőr valószínűleg befejezné mozdulatait, és elképedve otthagyná a szobában. Mi azonban olyan foglalkozáson jártunk, ahol az anyukák kedves mosollyal észrevételezték, ha csemetéjük pukizott egyet a simogató mozdulatsor alatt. A Dózsa György utca 2/b-ben Ráczné Gyémánt Andrea védőnő tart babamasszázst minden pénteken fél kettőtől az érdeklődő kismamáknak, kispapáknak.

Mint kis csomagok, hat rugdalózó apróság feküdt a klubszoba szőnyegén. Az engedélykérés után – amikor a mamák megbeszélték a babákkal, hogy megmasszírozzák őket – jöhetett a gyengéd dögönyözés. Ki erősebben, ki lágyabban masszírozta csemetéjét a masszázsolajjal, attól függően, hogy a baba mit igényelt. Az apró talpakkal kezdve, a hurkás lábacskákon és a popsin keresztül a feszes pocakig haladtak a jól begyakorolt mozdulatokkal. Majd következtek a kalimpáló karok, a mosolygó arcocskák és a hát.

A gyengéd masszázsmozdulatok jó hatással vannak az anyukákra és a babákra is. Fotó: Frank Yvette

– A babamasszázsnak sok pozitív hatása van: légzésstimuláló, és alkalmazásával csökkenthető a picik hasfájása is. Segít a kötött vagy laza csípő rendezésében, fokozza a keringést, nyugtatja vagy éppen serkenti a csecsemőt. Az anyukáknál pedig fokozza az oxitocintermelést. Újszülött kortól alkalmazható a masszázs, de amíg le nem esik a köldökcsonk a babáról, addig a hasát ki kell hagyni. A három-négy hónapos kor a legideálisabb, az egyéves a legkritikusabb, hiszen ilyenkor szeretnek elmászni, nem maradnak egy helyben húsz percen vagy fél órán keresztül, amíg az anyuka minden testrészükön végigér – magyarázta Ráczné Gyémánt Andrea.

– A babamasszázsnak közösségformáló ereje is van. Itt kicserélhetjük egymással a tapasztalatainkat, kérdezhetünk a védőnőtől – mondta Óvári Judit. A fiatal anyukának ikrei vannak, és mivel egyszerre két babát nehéz lenne masszírozni, felváltva hozza el őket a babamasszázsra. Ezen a héten Csanád, a jövő héten pedig Zalán élvezheti a társasági masszírozás örömeit.

Indiai és svéd gyökerek

A babamasszázst az amerikai Viamala McClure fejlesztette ki, aki évekig Indiában élt, gyermekotthonokban dolgozott. Ott tanulta meg a masszázsmozdulatokat, melyeket később a svéd masszírozás elemeivel és a reflexológiával ötvözött. Így hozta létre azt a csecsemőmasszázst, amelyet a Nemzetközi Babamasszázs-szövetségnél oktatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedért Alapítvány: 2008. évi díjazottak

A Szegedért Alapítvány 19. díjkiosztó gáláját szombaton 19 órakor tartják a Szegedi Nemzeti… Tovább olvasom