Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Baleset a Dugonics téren: teszteltük a villamost - videóval

Szeged – Felszálltunk a 3-as villamosra és megnéztük, mennyire balesetveszélyes a Dugonics téri körforgalom, ahol szerdán a tuja elütött egy idős nénit, aki később belehalt sérüléseibe.

Ahogy szerdán megírta a delmagyar.hu: egy idős hölgyet sodort el a 3-as villamos a Dugonics térnél. A 86 éves nő a villamos alá esett, súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Csütörtök reggel a Csongrád Megyei Redőr-főkapitányság tájékoztatása szerint elhunyt a baleset áldozata.

A rendőrség igazságügyi műszaki szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A közlemény szerint az idős nő a kijelölt gyalogosátkelőhelyen lépett a sínek közé. A Szegedi Rendőrkapitányság kéri azokat, akik látták a balesetet, jelentkezzenek a 107-es vagy a 62/562-400/1437 számon.

Felszálltunk a 3-asra és videóra vettük, mégis milyen sebességgel és hogyan közelíti meg a Dugonics teret a Tisza Lajos körút felől a villamos. A Gogol utcánál lassított először a villamos az ideiglenes gyalogosátkelőhely előtt, majd a váltónál szinte állóra fékezett. Csak akkor indulhatott tovább a megállóba, ha a megfelelő irányba állt a kitérő. A megállóba érkezés előtt, a körforgalomból kihajtva a villamos a jobbról és a balról érkező gyalogosokat is elengedte, holott a jobbról érkezőknek az osztott gyalogátkelőhely miatt nincs abszolút elsőbbségük. A peronnál véget ér a kijelölt gyalogátkelőhely felfestése. Innentől kezdve nem állnak a zebrán.

A villamos óvatosan megy.

Sokan azt hiszik, a KRESZ mindenki másra vonatkozik, csak ránk nem. Pedig aki csak egyszer is a kezébe vette, annak ki kellett, hogy szúrja a szemét az első sor:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól:

„A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben."

Nem a zebrán halad. Fotó: Segesvári Csaba
A zebrán halad? Fotó: Segesvári Csaba

III. RÉSZ A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok
21. §

Gyalogosok közlekedése
(6)A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet...

Vitatkozhatunk arról, hogy a gyalogosnak hol és mikor van elsőbbsége, egy azonban biztos: ha nem adunk esélyt a közlekedésben résztvevőknek, hogy megálljanak és elsőbbséget adjanak, akkor annak baleset lesz a vége.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. ifj. Nagy Gábor 2010. február 19. 22:31
  „42. hozzászólás Agáta 2010.02.19. 16:04
  "Az egész országban összesen nincs annyi belőlük, mint itt Szegeden."

  Ne írjunk má´ ekkora hülyeséget...

  "Értem én, hogy így - elvileg - gyorsabb a járműforgalom."

  Nem gyorsabb. A kör éppenhogy lassít, de az áteresztőképességet mégis növeli.

  "DE! Mi van a gyalogos forgalommal? Pont ennél a kereszteződésnél gyalogosként sokszor szinte lehetetlen átjutni a másik oldalra, mert az autók egymást érik éseszükben sincs megállni. Ha a gyalogos halált megvető bátorsággal nem ugrana le a járdáról, akár az egész napot is ott tölthetné. A másik meg, hogy a gyalogosnak a forduló, valamint a keresztező autókat két irányból, és a villamost is kell figyelni. Ez egy fiatalnak még nem gond, de szegény 86 éves már nem tud egyszerre többfelé figyelni és főleg felmérni a járművek sebességét. (Igaz is, mit mászkál, miért nem marad otthon?) Az meg elvétve fordul elő, hogy megállnak és átengedik. Szóval, aki ezt a csomópontot kitalálta, erre egyáltalán nem gondolt. Arra viszont gondolhat, hogy a 86 éves halála az ő lelkén szárad."

  Ez a hatalmas litánia több helyen is sántít: mivel mindenhol vannak védőszigetek, így egyszerre éppenhogy csak egy irányba kell figyelni. A baleset áldozatának halálát én inkább a villamos tervezőjére kenném: ha nem tervez villamost, akkor nincs ami jöjjön és nem üti el semmi.

  Ha ez komolytalannak tűnik, akkor egyetértek. Ugyanilyen komolytalan a csomópont tervezőjének a felelősségét megállapítani.

  "Ahogy a Karolina iskolánál levő fantörpikus körförgalom tervezője sem gondolt arra, hogy hogyan lehet azt bevenni egy csuklós Ikarus-szal. Megmondom: Sehogy (Biztosan nem végzett hatástanulmányt). Ezért aztán kénytelen a sofőr rámenni a középfelé emelkedő kőkockákra - ami esőben csúszik is -, a busz billeg, az álló utas meg 2 kézzel kapaszkodva is alig tud a talpán megmaradni.
  BRAVO, kedves tervező "szakemberek"."

  Ha a tervezők úgy gondolták volna, hogy a busz be tudja venni a kanyart, akkor kiemelt szegélyt csinálnak és teleültetik virággal a körforgalom közepét. De mivel gondoltak a nagyobb járművekre is, átjárhatóvá tették. De mivel gondolniuk kellett arra is, hogy a kisebb járművek ne tudjanak lassítás nélkül áthajtani (hiszen az balesetveszélyes helyzetet teremtene), ezért egy kicsit megemelték, amin persze megbillen a busz, de azért jó lenne, ha a szegedi tömegközlekedésnek ez lenne a legnagyobb baja.

  Szóval kicsit szerényebben is lehetne lehülyézni olyan témákban, amire nincs rálátásunk...”
 • 42. Agáta 2010. február 19. 16:04
  „Itt van az eredménye a barom körförgalom-mániának. Valaki a városházán bele van szeretve a körförgalomba. Az egész országban összesen nincs annyi belőlük, mint itt Szegeden. Értem én, hogy így - elvileg - gyorsabb a járműforgalom. DE! Mi van a gyalogos forgalommal? Pont ennél a kereszteződésnél gyalogosként sokszor szinte lehetetlen átjutni a másik oldalra, mert az autók egymást érik éseszükben sincs megállni. Ha a gyalogos halált megvető bátorsággal nem ugrana le a járdáról, akár az egész napot is ott tölthetné. A másik meg, hogy a gyalogosnak a forduló, valamint a keresztező autókat két irányból, és a villamost is kell figyelni. Ez egy fiatalnak még nem gond, de szegény 86 éves már nem tud egyszerre többfelé figyelni és főleg felmérni a járművek sebességét. (Igaz is, mit mászkál, miért nem marad otthon?) Az meg elvétve fordul elő, hogy megállnak és átengedik. Szóval, aki ezt a csomópontot kitalálta, erre egyáltalán nem gondolt. Arra viszont gondolhat, hogy a 86 éves halála az ő lelkén szárad.
  Ahogy a Karolina iskolánál levő fantörpikus körförgalom tervezője sem gondolt arra, hogy hogyan lehet azt bevenni egy csuklós Ikarus-szal. Megmondom: Sehogy (Biztosan nem végzett hatástanulmányt). Ezért aztán kénytelen a sofőr rámenni a középfelé emelkedő kőkockákra - ami esőben csúszik is -, a busz billeg, az álló utas meg 2 kézzel kapaszkodva is alig tud a talpán megmaradni.
  BRAVO, kedves tervező "szakemberek".”
 • 41. bsm 2010. február 19. 08:52
  „Nagyon sajnálom a szomorú kimenetelű balesetet;csupán azt szeretném hozzáfűzni:jómagam is már nyugdíjas vagyok,de igazat adok annak az idős úrnak aki azt mondta,az idősek néha figyelmetlenek !Hát nagyon sokszor én is szemtanúja voltam,hogy szinte az illető alig tud menni szegény.de beindul a forgalomba,lelép még a sárgáról..,mert neki sietnie kell ! Korábban sokat autóztam..,tudom hogy mit is jelent közlekedni ! De most,kissé korosabban is óvatos vagyok,szinte már csak a madár száll el előttem,mikor elindulok a túloldalra!! Jó lenne ha mi idősebbek is jobban vigyáznánk !!,természetesen a többi közlekedésben részt vevő segítő közreműködésével! Így talán jobban elkerülhetők lennének az ilyen szomorú események !Köszönöm !”
 • 40. nyugdíjas 2010. február 19. 08:23
  „Ja, és mikor lesz az, hogy a közlekedési szabályok oktatását már óvodás- és kisiskolás korban kötelezővé teszik, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok is ismerjék a KRESZ szabályokat?”
 • 39. nyugdíjas 2010. február 19. 08:19
  „A járművezetőnek különös figyelemmel kell lenni a magukra, szemmel láthatóan, vigyázni nem képes más közlekedőkre (gyermek, idős korú stb.)...”
 • 38. segesvarics 2010. február 18. 23:57
  „5. hozzászólás ifj. Nagy Gábor 2010.02.18. 14:04

  De azért a cikkhez lenne két észrevételem, az egyik, hogy a mondás szerint egy mérés nem mérés, szerencsésebb lett volna egy olyan videót csinálni és föltenni, amelyen éppen nem jön gyalogos, hogy akkor mennyivel megy ott át a villamos.

  Szó sincs arról h kényelmes. Sőt, úgy kell vezetni, h ne üss el senkit. Ennek ellenére ha baj történik, nem lehet objektív felelősségről beszélni. Főleg nem úgy, h nem tudod kivédeni, h hibázz. Vagy áll órákig, amíg mindenki át nem sétál? Szerintem csak az együttműködés a megoldás.”
 • 37. segesvarics 2010. február 18. 23:46
  „31. hozzászólás tekila007 2010.02.18. 20:56

  Még egy dolgot javasolnék az újságírónak. Olvassa el a KRESZ-t. Ha már megtette, akkor kérjen segítséget az értelmezésben olyantól, aki ért is hozzá. És ha már ennyire mélyre szántó gondolatai vannak, akkor nem árt, ha a bírói gyakorlatot is tanulmányozza, ugyanis szegény újságolvasót megtévesztheti a baromságaival, de kétlem, hogy a bírót ez meg fogja hatni. Kérem bíró úr, én azért bombáztam el a gyalogost, mert a Segesvári azt írta, hogy annak meg kell győződnie, hogy veszélytelen-e, amikor lelép az úttestre. Hát nem volt veszélytelen, mert én jöttem... Vicc!

  Tekila007! Az értem, h mi a bajod. Azt viszont nem, miért hiszed h a gyalogos vmi szent, amire semmi sem vonatkozik. Főként, ha butának tartasz és úgy gondolod, h a jogszabály értelmezés nehezen megy nekem hidd el nem azt írtam, h az autós vétlen. DE ha úgy lép le vki, h nem tudsz megállni, akkor baj van. És a bírói gyakorlatot hagyjuk, olvasd el a korábbi cikkemet ami a halálos közúti baleset okozásáról szól. Magyarországon nincs egységes bírói gyakorlat.

  És valóban, az új szabályozás szerint úgy kell megközelíteni, hogy... De könyörgöm a gyalogosokra vonatkozó rész nem változott. A kedvedért egy link:

  http://www.police.hu/csongrad/kiemelthirek/cso20100218_02.html

  és egy mondat belőle:

  A fenti szabályok járművezetők és gyalogosok által történő maximális betartásával további, gyalogos-átkelőhelyen bekövetkező baleseteket előzhetünk meg.

  Tehát mindkét fél. Persze lehet, h az őrnagyasszony is sajátosan értelmezi a KRESZt, igaz? LOL”
 • 36. ifj. Nagy Gábor 2010. február 18. 23:13
  „30. hozzászólás tekila007 2010.02.18. 20:50
  "A gyalogos az úttestre tényleg akkor léphet le, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, de a kijelölt gyalogosátkelőhely egy teljesen más téma."

  21. §
  (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
  (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.

  Szvsz semmiből nem következik, hogy a (7) pontban leírt esetre a (6) ne vonatkozna. Még ebből sem:

  43. §
  (2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

  A (6) bekezdés első mondata ugyanis egy elemi érdek és az elemi elővigyázatosság leírása.

  De észérvekkel meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről.”
 • 35. ifj. Nagy Gábor 2010. február 18. 23:03
  „30. hozzászólás tekila007 2010.02.18. 20:50
  "Ez az újságíró annyira buta, hogy az már fájdalmas. Unásig ismételgeti a hülyeségét. A gyalogos az úttestre tényleg akkor léphet le, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, de a kijelölt gyalogosátkelőhely egy teljesen más téma."

  Annyiból azért nem, hogyha egy szabálytalan járművezető 50-nel közelíti meg a gyalogátkelőhelyet, akkor bizony mégiscsak érdemes a lelépés előtt meggyőződni a veszélytelenségről és nem elélépni...

  Tudom ajánlani a Kossuth Lajos sugárúton a Tavasz utcai átkelőhelyet, miután visszaállították a forgalmat. Ott ez - sajnos - különösen érvényesül.”
 • 34. ifj. Nagy Gábor 2010. február 18. 23:00
  „25. hozzászólás maug 2010.02.18. 18:11
  "Mi ez ha nem zebra?"

  Két zebra egymás után.

  "Ha nem az akkor biztosan ami mellette van az sem kerékpársáv mert az sincs felfestve kb 1 méteren????"

  Azt végképp ne forszírozzuk, hogy az mi. Nem kerékpársáv, az egészen biztos. Kerékpárút átvezetés lehetne, csakhogy az útnak sem a jobb, sem a baloldalán nincs kerékpárút, de akkor miféle átvezetés az ilyen??

  "A zebra az út egyik szélétől a másikig ér."

  Hol ír ilyet a KRESZ?

  Ezen még a szakemberek is összevitatkoztak egy egyeztetésen, mert egy hosszú, úttest közepi megállóperon egyik végén csak az úttest egyik oldala felé lett volna zebra (mert a másik oldalon lényegében megoldhatatlan lett volna).”
 • 33. tekila007 2010. február 18. 21:35
  „macsnál a pont. Van még tanulnia minden közlekedőnek. Nincs közlekedési kultúránk. Majd lesz, csak addig még egy páran meghalnak.”
 • 32. macs 2010. február 18. 21:33
  „OK! a járművezetők nemangyalok, de a gyalogosok se piskóták. Pár napja úgy lépett le a járdáról egy nő, ráadásul babakocsival. hogy körül sem nézett. Azt hittem a szélvédőn megyek ki, hogy ne üssük el. (be voltam kötve).
  Nem régiben a Centrumnál egy tinit rántottam el a villamos elől, mert a vokmennel a fülében, lehajtott fejjel a pirosnál ment át. Az autókat megúszta, a villamos elől én rántottam el.
  A fürdőnél a biciklis úgy ment át, hogy a kocsik, a busz és a villamos is vészfékezéssel kerülte el a balesetet.”
 • 31. tekila007 2010. február 18. 20:56
  „Még egy dolgot javasolnék az újságírónak. Olvassa el a KRESZ-t. Ha már megtette, akkor kérjen segítséget az értelmezésben olyantól, aki ért is hozzá. És ha már ennyire mélyre szántó gondolatai vannak, akkor nem árt, ha a bírói gyakorlatot is tanulmányozza, ugyanis szegény újságolvasót megtévesztheti a baromságaival, de kétlem, hogy a bírót ez meg fogja hatni. Kérem bíró úr, én azért bombáztam el a gyalogost, mert a Segesvári azt írta, hogy annak meg kell győződnie, hogy veszélytelen-e, amikor lelép az úttestre. Hát nem volt veszélytelen, mert én jöttem... Vicc!”
 • 30. tekila007 2010. február 18. 20:50
  „Ez az újságíró <moderálva> Unásig ismételgeti a hülyeségét. A gyalogos az úttestre tényleg akkor léphet le, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, de a kijelölt gyalogosátkelőhely egy teljesen más téma. Tudom, hogy egyesek sohasem fogják megérteni (ez az újságíró biztosan nem), de a jelenlegi szabályozás szerint úgy kell megközelíteni a "zebrát", hogyha az ürgepásztor lelép, akkor meg tudjon állni. A jogszabály úgy rossza, ahogy van, de akkor is ez a jogszabály, amit a bölcs jogalkotó elfogadott.”
 • 29. Zsoltee0716 2010. február 18. 19:49
  „"Vitatkozhatunk arról, hogy a gyalogosnak hol és mikor van elsőbbsége, egy azonban biztos: ha nem adunk esélyt a közlekedésben résztvevőknek, hogy megálljanak és elsőbbséget adjanak, akkor annak baleset lesz a vége."

  A DM mindjárt rendet tesz!”
 • 28. klj_54 2010. február 18. 19:34
  „A riportban is benne van,amit már leírtam:
  nincs abszolút elsőbbség! Sem gyalogosnak sem járműnek.
  Vagy szétnéz vagy meghal, ez van.”
 • 27. papus3 2010. február 18. 19:23
  „Több dolgot nem értek.Először azt mondták,a néni a peronról lépett le,nem a zebrán.Másodszor:amíg nem építették át a kerszteződést,volt jelzőlámpa.Akik most írkálnak,nagy többségük éljenzett,végre megszüntették.Most meg kiderült,úgy sz.. az egész,ahogy van,kell a lámpa.Segget csinálunk a szánkból?”
 • 26. lulla 2010. február 18. 19:01
  „ez már vicc...”
 • 25. maug 2010. február 18. 18:11
  „Mi ez ha nem zebra? Ha nem az akkor biztosan ami mellette van az sem kerékpársáv mert az sincs felfestve kb 1 méteren???? Gondolom akkor arra az 1 méterre a bicikliseknek le kell szállnia!!!???

  Segesvári Csaba jó lenn ha nem irkálna le hülyeségeket, hanem megkérdezné mondjuk az út kezelőjét!

  A zebra az út egyik szélétől a másikig ér. A gyalogost nem lehet zavarni sem, nemhogy elütni!

  Persze az is igaz, hogy a gyalogos húzza a rövidebbet, ha találkozik egy villamossal vagy egy autóval.”
 • 24. némakacsa 2010. február 18. 18:08
  „Megható a figyelem, amely többeket finom stíluselemzésre késztet egy tök fölösleges, érdektelen, színvonaltalan "cikk" kapcsán, amely csupán egy százévességére oly büszke lap szellemi agóniája.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online városházák a megyében

Szeged - Szegeden, Vásárhelyen és Makón is lehet hivatalos városházi ügyeket intézni az internet… Tovább olvasom