Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Bedugult a Bajai úti körforgalom

Szeged - Hatalmas dugó alakult ki tegnap reggel a Bajai úti körforgalomnál. A Magyar Közút Kht. tegnapelőtt kezdte el az 55-ös főút felújítását. November közepéig cserélik az aszfaltburkolatot – félpályás útzár mellett.
A Magyar Közút Kht. éppen az ünnepi hétvége előtt kezdte el felújítani az 55-ös főutat a városból kivezető, temető melletti szakaszon. Tegnapi számunkban megírtuk: a Fonógyári úttól egészen a Bajai úti körforgalomig tartanak majd a munkálatok. Teljes körű útfelújítást végeznek. Először felmarják az utat, majd november közepéig aszfaltoznak. Az Útkaparó csárdánál található buszmegállót is átépítik.

– A munkálatok alatt folyamatosan félpályás útzár lesz, a helyi közútkezelő munkatársai irányítják a forgalmat – mondta Nagy Gábor, a Hódút Kft. főépítés-vezetője.

Kedden a vasúti sín mellett dolgoztak, a temető mellett. A forgalmat egy sávon engedték, két útjavító jelzőtáblákkal irányította az autósokat. Akkor, s ott nem alakult ki nagy torlódás.

Állandósult a balesetveszély a torlódás miatt. Fotó: Miskolczi Róbert
Állandósult a balesetveszély a torlódás miatt. Fotó: Miskolczi Róbert

Tegnap reggel azonban hatalmas dugó keletkezett a reggeli csúcsban a körforgalomnál. Mivel a temető előtt végeztek, a Bajai út körforgalom előtti részét kezdték el felbontani. Az Útkaparó csárda előtt, s a szemközti buszmegállóban is felmarták az aszfaltot. A félsávos útlezárás miatt felváltva engedték itt is az autósokat. A körforgalom azonban bedugult, a Mórahalom és Dorozsma felől érkezők több száz méter hosszú karavánban voltak kénytelenek várakozni.

A reggeli csúcs után megszűnt a dugó, napközben nagyobb fennakadás nélkül közlekedhettek az autósok. 

Olvasóink írták

 • 11. nagypappa 2008. november 02. 20:31
  „Amit kihagytam...

  Dicséretes volt a temetők környékén, temetőkben a forgalomszervezés. Ami meglepett, hogy a Bajai út is járható volt, nem folytatták az útépítést az ünnepek előtt.”
 • 10. nagypappa 2008. november 02. 20:27
  „Rájöttem már!
  Az egyidejű villamos és gyalogos (jobb oldalon a villamossal párhuzamosan) forgalom indokolja a teli zöldet.

  Nekem az maradt meg az emlékezetemben, hogy a teli zöldnél a balra kanyarodáskor elsőbbséget kell adni a szemből érkezőknek. (leegyszerűsítettem magamnak)
  Ezt elsőként a Nagykörút és Bakay Nándor utca illetve Csongrádi sgt, Rózsa utca kereszteződésben alkalmazták. volt is eleinte sok kocc-kocc.”
 • 9. ifj. Nagy Gábor 2008. október 31. 08:31
  „Illetve még egy kérdés: ha jobbra vagy balra nyíl alakú zöld jelzéssel mész, akkor kötelezően elvárod, hogy a keresztezett gyalogátkelőhelyen (ha egyáltalán van) szabad jelzésre menjenek át a gyalogosok veled egy időben?

  Mert ilyen sokszor van, de sokszor meg pirosuk van. Szóval szerintem a számítani kell rá az nem azt jelenti, hogy biztosan meg is történik.”
 • 8. ifj. Nagy Gábor 2008. október 31. 00:05
  „5. nagypappa 2008.10.30. 15:16
  "Lehet, régen tanultam a KRESZ-t, de én úgy tudom, ha teli zöld van balra kanyarodáskor számítani kell a szemben közlekedőre ."

  Utánakérdezek majd, hogy jelzőlámpa tervezéskor ez kötelező vagy csak lehetőség. A mindhárom irányú továbbhaladási lehetőséget akkor vajon háromirányú nyilas maszkkal kéne jelezni? tán ki se látszana alóla a jelzőfény :)”
 • 7. nagypappa 2008. október 30. 20:55
  „Már most is a Régi 5-ösön megyek Röszkéig, onnan pedig Mórahalomra. Sokkal jobba lehet haladni, kisebb balesetveszély mellett az 5-ösön Kicsivel hosszabb, de sokkal kisebb ( normális esetben is) a forgalom, mint az 55-ön. Nem beszélve a lassújárműről, biciklisről, a keskenyebb útról.”
 • 6. mórahalmi 2008. október 30. 16:06
  „Igaza van a Gábornak, mert olyan nem lesz hogy mindenkinek jó legyen, és ez még csak a kezdet, egy kis ízelítő, mi lesz akkor ha neki látnak az 55-ösnek végig, na az lesz még a jó móka.
  Az a lényeg hogy csinálják.”
 • 5. nagypappa 2008. október 30. 15:16
  „Lehet, régen tanultam a KRESZ-t, de én úgy tudom, ha teli zöld van balra kanyarodáskor számítani kell a szemben közlekedőre .

  Egy útépítés minden képen kellemetlenséggel jár. De ha a körforgalomban nem akadnak el a járművek, maguk dönthetnek a továbbhaladás irányáról, esetlegesen rövidebb út miatti várakozásról.”
 • 4. ifj. Nagy Gábor 2008. október 30. 15:02
  „Mert máskor aztán nem lenne dugó, meg "Miért épp most...." kezdetű mondatok.

  Miért épp most nyáron, amikor meleg van?
  Miért épp most nyáron, amikor sok a turista?
  Miért épp most tavasszal, amikor még tart a tanév és sok a diák?
  Miért épp most ősszel, amikor már tart a tanév és sok a diák?
  Miért épp most ősszel, amikor már nem jó az idő építésre?
  Miért épp most, hétvégén, amikor legalább egyébként nem lenne dugó?
  Miért épp most, hétközben, amikor egyébként is dugó van?
  Miért épp most, amikor hosszú hétvége van, állami ünneppel?
  Miért épp most, amikor rövid hétvége van?
  Miért épp most, télen, amikor esik a hó?
  Miért épp most, éjszaka, amikor zavarja az ott lakókat?
  Miért épp most, nappal, amikor zavarja az ott közlekedőket?
  ...
  Miért nem csinálják meg a telepen, aztán hozzák ki, amikor elkészült?
  ...
  stb.

  Lássuk be, semmiképp nem lehet olyankor csinálni, amikor bárki azt mondaná, hogy "Na, ezt pont most kellett csinálni!"

  Illetve mondaná, csak más hangsúllyal. :-)”
 • 3. CID 2008. október 30. 12:01
  „Mennyi eszük volt, így mindenszentek előtt kezdeni a felújjítást. GRATULA”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2008. október 30. 10:29
  „KRESZ: "a kör alakú, valamint a kerékpárt ábrázoló zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni"

  Hol van ebben az, hogy szembe is zöldnek kell lennie??

  A Bajai út egyirányúsítása, mivel két irányban is lenne terelési lehetőség, elvileg működhetne, bár páran biztos felkelnének a szabad mozgás és útvonalválasztás korlátozása ellen. :-)”
 • 1. nagypappa 2008. október 30. 04:21
  „Nagy butaság lenne, reggel a város felé, míg délután Mórahalom felé egyirányúsítani a Bajai út azon részét ahol az útépítés folyik?

  Ha már a közlekedésnél tartunk.

  Át kellene gondolni, a Szabadkai úti LIDL előtti jelzőlámpa külső sávja csak a jobbra kanyarodást engedi, egy apró módosítással mind a két sáv egyenesen haladó is lehetne. Mostanában hosszú sor alakul ki a lámpa előtt, egyesek természetesen a jobbra kanyarodó sávból egyenesen haladnak tovább.


  Még mindig nincs kinn a Vadaspark lakópark Délmagyarország szerkesztősége előtti kereszteződében az elsőbbség adás kötelező tábla. Egy esetleges balesetnél eredményesen hivatkozhat a lakóparkból kihajtó a jobbkéz szabályra.

  A Vasöntőde sarkánál Kálvária sgt.-n a városból kifele haladó teli zöld lámpával találkozik, ami félrevezető, ugyanis a jelzőlámpa úgy van programozva, hogy NINCS szabad jelzés szembe jövő járműnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik az útátadás a Tompai kapunál

Szeged - Szeged kilenc pontján épül bicikliút közel 300 millió forint uniós támogatással és 30… Tovább olvasom