Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Beutaló helyett üdülési csekk

A nyaralás sokak – például a szegedi Takács Józsefnéék – számára elérhetetlen lenne munkahelyi támogatás nélkül. A munkáltatók üdülési csekkel segíthetik dolgozóik nyári pihenését. A támogatás a minimálbér összegéig, azaz 57 ezer forintig adómentes. Az üdülési alapítvány szociális alapon, kedvezményes áron ad üdülési csekket.
Az 1998-ban bevezetett üdülésicsekk-rendszer évről évre népszerűbb Magyarországon. Működése azért fontos, mert sokan csak támogatással engedhetik meg maguknak a nyaralást. Azok a munkáltatók, amelyek saját nyaralókkal rendelkeznek, nem vesznek üdülési csekket, hanem a kedvezményes árú szálláshelyek kiosztásával segítik olcsó nyaraláshoz dolgozóikat. A kispénzű emberek rászorulnak a hozzájárulásra.

– Üdülési csekk nélkül esélyünk sem lett volna a nyaralásra – mondta a szegedi Takács Józsefné. A négytagú család már visszajött a Tisza-tóról, ahol egy hetet töltöttek. Az asszony és férje együtt összesen 60 ezer forint értékű üdülési utalványt kapott. Ez csaknem fedezte a szállásköltséget. Az ennivaló nagy részét otthonról vitték, így a nyaralásra spórolt pénzből még vízibiciklizésre is futotta.

Az üdülési csekkeket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) bocsátja ki. (A csekkrendszerről a www.udulesicsekk.hu valamint www.mnua. hu internetes oldalon találunk részletes fölvilágosítást.) Karácsony Mihály, az alapítvány elnöke szezon eleji becslése szerint idén félmillióan jutnak kedvezményes vagy ingyenes üdülési lehetőséghez.

A névre szóló üdülési csekkek a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-vel szerződést kötő elfogadóhelyeken használhatók föl. A csekkeket változatlanul csak belföldön fogadják el, de a helyek száma és köre bővült. A szállás és étkezés mellett csekkel lehet fizetni a MÁV és a GySEV járatain, a Mahart balatoni séta- és kirándulóhajóin. A Volán-társaságok közül a Volánbusz, Bakony, Bács, Gemenc, Hajdú, Mátra, Nógrád, Somló, Vérted és a Zala Volán Rt. járataira jó a csekk.

Elfogadják mintegy 400 utazási irodában is. Az üdülési szolgálat internetes lapja szerint a kulturális rendezvények közül egyelőre csak a Kaláka- és a Sziget-fesztiválra lehet csekkel belépőt váltani.
A vállalati támogatás adómentes értékhatára megegyezik a mindenkori minimálbérrel, ami jelenleg 57 ezer forint. Az üdülési alapítvány a rászorultság figyelembe vételével adhat kedvezményes árú üdülési csekket. A fizetendő önrész 5-30 ezer forint. Az aktív munkavállalók közül azokat támogatják, akiknek havi átlagos bruttó jövedelme legföljebb 75 ezer forint. Inaktívaknál a jövedelemhatár a minimálbér értéke, vagyis 57 ezer forint.


Megyei adatok

Idén az első félévben a Csongrád megyei munkáltatók 175 millió 428 ezer forint értékű üdülési csekket vásároltak. A megyében januártól júniusig 33 millió 475 e Ft összegben váltottak be üdülési csekket. Tavaly a cégek 229 millió 617 ezer forint értékű csekket váltottak; a megyében 2004-ben 60 millió 941 ezer forintnyi üdülési csekkel fizettek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom