Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Biztosnak látszik: a H5N1 vírus pusztított

Mától Csongrád megye korlátozás alá eső területéről is fogadhatja a három megyei vágóhíd a vágásra érett szárnyasokat. Az agrárminiszter biztosra veszi, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es vírussal betegedtek meg a háziszárnyasok Bács-Kiskunban.
Szankon begyűjtötték a háziszárnyasokat. Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Mától Csongrád megye korlátozás alá eső területéről is fogadhatja a három megyei vágóhíd a vágásra érett szárnyasokat. Bár tegnap estig még nem érkeztek meg a londoni eredmények, az agrárminiszter biztosra veszi, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es vírussal betegedtek meg a háziszárnyasok Bács-Kiskunban. Az óvintézkedések is ennek megfelelőek, bizonyság esetén sem kell változtatni.

Hursán Mihály állatorvos egy forráskúti telepen. Maradnak az intézkedések. Fotó: Schmidt Andrea
Noha a madárinfluenza vírusának azonosítására Londonba kiküldött vizsgálati anyag ellenőrző eredménye még nem érkezett meg Magyarországra, Gráf József agrárminiszter tegnap kijelentette: biztosra vehető, hogy a madárinfluenza H5N1-es típusa fertőzte meg a Bács-Kiskun megyei baromfiállományokat. Tegnap még azt sem lehetett pontosan tudni, mikor kapjuk meg azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek bizonyítanák, hogy a háziszárnyasokban is megjelent madárinfluenza H5-ös vírustörzse az N1-es, emberre is veszélyes alfajhoz tartozik-e.

A teszteredményektől függetlenül Magyarországon az állat-egészségügyi hatóságok úgy jártak el, mintha a H5N1-es vírustörzs lenne a madárinfluenza-fertőzés okozója – nyilatkozta lapunknak Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója. Ezért irtották ki a szárnyasokat a góchoz közeli területen, ezért alakították ki a védőzónákat. Függetlenül attól, mi lesz a tesztek eredménye, szinte semmit sem kell majd változtatni a már meghozott intézkedéseken.


Megkezdik az állatok kimentését

Az igazgató főállatorvos elmondta: az eddigi helyzethez képest az a változás, hogy a korlátozás alá eső területről ma reggel elkezdik az állatok „kimentését". Abból az övezetből is, amelyik a legközelebb esik a Bács-Kiskun megyei, H5N1-gyel fertőzöttnek vélt településekhez. Ez a Tisza vonalától észak-nyugatra esik, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Kistelek, Csongrád környéke. A vágásra érett szárnyasokat fogadhatja a három Csongrád megyei vágóhíd, a szentesi, a pusztamérgesi és a szentmihályi. A húsukat csak Magyarországon lehet forgalomba hozni. Ha Csongrád megyei baromfitelepeknek nem csongrádi, hanem más megyékben működő feldolgozókkal van szerződésük, a termelőknek azokkal kell felvenniük a kapcsolatot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom