Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Boldog nőnapot, Zoltán!

Saját névnapjukon kénytelenek virágot ajándékozni, és a kettős ünnep miatt sokszor válnak humor tárgyává. A Zoltánok mégsem bánkódnak, hogy névnapjukon a nőket ünneplik – ha róluk sem feledkeznek meg.
A munka ünnepe a Fülöpök és Jakabok, a 48-as forradalom évfordulója a Kristófok, a nőnap a Zoltánok névnapját szorítja háttérbe. Legrosszabbul mégis az utóbbiak járnak, mert míg Fülöpnek és Jakabnak nem kell virággal köszöntenie a munkát, addig Zoltántól elvárják, hogy rózsával, szegfűvel, jácinttal lepje meg hölgyismerőseit – a saját névnapján.

– Március 8-án a nőket és a Zoltánokat köszöntik. Kicsit olyan ez, mint amikor a tesitanár úgy hívja össze a fiúkat, hogy sorakozzanak fel a fiúk és Lacika. Lacika az a srác, aki sohasem focizik tesiórán, hanem a lányokkal tollasozik – fogalmazta meg a névnapjával kapcsolatos furcsaságot az egyik érintett. Hozzátette: a környezetében nincs túl nagy jelentősége sem a névnapnak, sem a nőnapnak. Általában. Volt már azonban, hogy számára nagy jelenősége volt egy nőnek, ekkor nem bánta, hogy háttérbe szorul a Zoltán-nap. „Szóval ekkor a Zoltán elsikkadt a nő mellett. De ez nem baj: a nőké az elsőbbség. Megérdemlik."

Megtisztelő véletlen

– Megtisztelő véletlen, hogy a névnapom és a nőnap egy napra esik – fogalmazott Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, majd megjegyezte: a Zoltánok persze küzdenek az egyenjogúságért és igyekeznek elérni, hogy március 8-án őket se felejtsék el. A politikus családjában a nőnapot egyébként nem ma ünneplik. A hölgyek hagyományosan az első igazi napfényes tavaszi napon kapnak virágot – rendszerint jácintot.

Egyetért ezzel egy másik Zoltán is, aki szerint a nőnap sokkal fontosabb, mint az ő névnapja. Ennek ellenére a vele egy háztartásban élő hölgyeket március elseje óta folyamatosan figyelmezteti: a március 8-a nem csak róluk szól, ajándék neki is jár.

Czutor Zoltán zeneszerzőt, zenészt fiatalabb korában bosszantották a névnapjával kapcsolatos poénok. Most már csak mosolyog azon, ha Zoltán napon boldog nőnapot kívánnak neki. Sőt az ugratásba ő is beszáll: a nőnapi jókívánság-SMS-t Zoltán nevű ismerőseinek is elküldi.

A 23 éves Fazekas Zoltánt nem zavarják a vele egy napon ünneplő nők, csupán egy dolog bosszantja. Szerinte a klubok ilyenkor szokásos bulijára nemcsak a nőket, de a Zoltánokat is ingyen kellene beengedni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom