Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Borlovag lett Székhelyi József

Szeged - Újdonsült borlovagként kóstolt, és mesélt a nedűhöz való viszonyáról Székhelyi József színész-rendező a XIX. Szegedi Borfesztiválon. Avatására bordalt is írt.
Borlovaggá avatta a TG-Pince Lovagrend és a Szent Donát Borrend, a Hungarikum Szövetség és a Budapesti Operettszínház Székhelyi Józsefet április végén Budapesten. A Szegeden élő színész-rendező a XIX. Szegedi Borfesztiválon lapunknak elmondta: zavarba ejtette a felkérés, mivel életében talán összesen sem ivott meg még 1 hektoliter bort.

Székhelyi József a Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját is mekóstolta. – Nagyon finom ízű, az illata is kellemesen csiklandós – jegyezte meg a színész-rendező. Fotó: Schmid
Székhelyi József a Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját is mekóstolta. – Nagyon finom ízű, az illata is kellemesen csiklandós – jegyezte meg a színész-rendező. Fotó: Schmidt Andrea

– Nem vagyok nagy szakértő, egy-egy barátom bor iránti mániája kapcsán azonban már volt részem borélményben például a Balaton-felvidéken, ahol csupa pozitívum ért a nagyon magas minőségű borok kóstolása kapcsán. A Somló hegy környékén termesztett juhfark fanyar ízvilága nagyon tetszett. A vörösborokból főként csak villányiakat kóstoltam életemben. A pálinkához és a sörhöz jobban értek, a bort inkább mint műremeket tisztelem. A borrendem olyan technológiákat alkalmaz borai elkészítéséhez, amely szinte már művészet. Ugyanígy ámulatba ejtettek a Szegedi Borbarát Hölgyek, akiknek szintén jártam már összejövetelén: hihetetlen, hogy ezek az asszonyok mennyire értenek a borokhoz, hogy milyen apró titkok tudói. A borfogyasztás is a szépséghez párosul: ha otthon nyitok a vendégeknek egy palack jó minőségű bort, mindig kristálypoharakban szolgálom fel. Kicsit bántja is a szememet, hogy a borfesztiválon sokan műanyag pohárból isszák a nedűt – magyarázta Székhelyi József.

Bordal

„Voltam én már kóbor lovag, bitófára akasztott, ez is talán hungarikum, ki könnyeket fakasztott. Kenyerem javát megettem, mint megannyi magyar talány. Érdemdúsan lovag lettem, hungarikum ez is talán. Pláne a sors úgy ereszt el, hogy magyar tiszti kereszttel sorskatonának maradtam, hol vetettem és arattam. Hungarikum talán ez is, persze fény és rút nemezis. Ám hogy mára borlovaggá üt a kósza szerencse, mintha Isten lottón adná – napfény tűz a szemembe: elvakultan hirdetem most, borban lakik az igazság, Mathiász az igazságos. Erről szól a vigasság! A boroknak illatához kell a szőlő lágy kenyérrel, Kerek curriculum vitae, nyitott szívvel és tenyérrel ítélsz. Itt élsz. Ez a hazám. Hungarikum ez is. Azám."

A színész szerint a hungarikumok iránti elkötelezettsége miatt avatták borlovaggá, amit annyira megtisztelőnek tartott, hogy avatására egy Bordalt írt és adott elő a színházban. – Olyan időket élünk itthon, amikor hihetetlen módon megnövekedett a bortermeléssel foglalkozók és szakértők száma. Volt feleségem, Egri Márta színművésznő például beiratkozott egy sommelier-tanfolyamra is. Jó látni a magyar termelők szakértelmét, hogy elkötelezettek a minőség mellett, és nagyon értenek a szakmájukhoz. Divat lett a borhoz érteni, de én már egy kicsit elkéstem a kitanulásával: a borral való foglalkozás teljes embert kíván – magyarázta Székhelyi József.

Mivel a színész-rendező még közel sem kóstolta végig a magyar borvidékeket, az etyek–budai székhelyű Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet fehér Jancsár Chardonnay-ját, valamint a szekszárdi központú Ferenczi Szőlőbirtok egyik testes vörös pinot noir-ját kóstoltattuk meg vele. – Nagyon finom íze van ennek a chardonnay-nak, az illata is kellemesen csiklandós. Ezt még csak úgy magában is szívesen kortyolgatom. A vöröset viszont egy marhapörkölt mellé tudnám igazán elképzelni. A száraz bort kedvelem a legjobban, de régen érezhetően gyengébb volt a magyar borok minősége és ízvilága – mondta Székhelyi József.

Olvasóink írták

 • 10. qrumpli 2013. május 23. 05:36
  „Szerencsétlen ripacs aki még nemzetellenes is.
  Lovag vagy lóvagina.”
 • 9. fattboy 2013. május 22. 18:25
  „Borból jó a koser!”
 • 8. majzik 2013. május 22. 18:07
  „Megélhetési, élet menete, Tokaj vesszeje és a gyerek színész !

  Ennyi !

  Futott még kategória, de jó a marketing !”
 • 7. jozkó 2013. május 22. 18:06
  „"Divat lett a borhoz érteni..."
  A gazdasághoz, a piachoz sem ártana.
  Egyébként: egészségére - mindenkinek.
  Adja Isten, hogy mindenki poharába jusson /igénye szerinti/ jó bor - mert az élet túl rövid ahhoz, hogy haszontalanságokra pocsékoljuk.”
 • 6. Egyolvasó 2013. május 22. 16:39
  „Tablettás bort is árulnak?”
 • 5. cumania 2013. május 22. 15:44
  „Szerencsétlenek... :(”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 22. 12:14
  „1. Horthyszobor 2013.05.22. 08:46 :) az nem úgy van, na:)”
 • 3. sved 2013. május 22. 09:49
  „Es mivel erdemelte ki a borlovagi cimet ez a kivalo muvesz???
  Jot röhögtem a hiren tegnap, hogy a masik kivalo muvesszel, Gerendas Peterrel közös elöadoestjukre egyetlen jegy sem kelt el.. <moderálva>”
 • 2. zsuzsmo 2013. május 22. 09:49
  „És ez hogyan is vág a cikkhez?”
 • 1. Horthyszobor 2013. május 22. 08:46
  „Tokaj szőlővesszején nevelkedett...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a jó bort is kiköptük - Szeged bora idén egy 2008-as Vylyan Cabernet Franc

50 pincészet 120 palack borát zsűrizték kedden délelőtt a XIX. Szegedi Borfesztiválon. A társadalmi ítészek közé lapunk munkatársát is meghívták. Tovább olvasom