Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Botka László: A bűnözésnek nincs jelzője

Szeged - Szerdán délután egy órától a delmagyar.hu vendége volt Szeged polgármestere, aki többek között program nélküli ellenzékről, a város közbiztonságáról, bicikliútjairól és a sportra fordítható pénzekről is beszélt olvasóink kérdéseire válaszolva.

gyurcsany: Ön korábban, az öszödi beszéd után egyértelmüen és világosan kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, igaz az utolsó pillanatban, amikor már látszott, hogy Kiss Péter nem lesz nyerő. Kérdés, és egyértelmü választ kérek. Igen vagy nem? Támogatja-e Ön Gyurcsány Ferencet, mind a politikáját, mind a programot illetően, amit most megegyezés cimen előadott?  

Botka László: Engem a politikában soha nem a személyek, hanem a programok érdekeltek. A legnagyobb bajnak jelenleg azt látom, hogy a politikai pártok nem is törekednek arra, hogy valós alternatívákat, javaslatokat fogalmazzanak meg. Jelenleg egyedül Gyurcsány Ferenc hirdetett programot, amit lehet kritizálni, nem szeretni, de hozzá képest csak az jelenthet alternatívát, ha más is megmondja konkrétan, mit akarna csinálni. Ezzel szemben a Fidesz évek óta csak jókívánságokkal bombázza az embereket, mindenkinek mindenből többet és jobbat akar, de nem mondja meg, hogyan és miből. Bár néhány hete Orbán Viktor elszólta magát, hogy a következő évekre be kellene fagyasztani a nyugdíjakat, az SZDSZ pedig nagyobb adócsökkentést kíván, de nem mondja meg, hogy az oktatásból, az egészségügyből, a nyugdíjból vagy a szociális ellátó rendszerből kíván nagyobb megtakarítást.

Botka László: Engem a politikában soha nem a személyek, hanem a programok érdekeltek. Fotó: Frank Yvette
Botka László: Engem a politikában soha nem a személyek, hanem a programok érdekeltek.
Fotó: Frank Yvette

gój motoros: Mi a véleménye a növekvő cigánybűnözésről ? Mit tesz a polgárőrség megerősítése érdekében és mikor köti bűntetlen előélethez a rendszeres szociális segélyt?

Botka László: Amíg a 90-es évek elején Szeged volt bűnügyileg egyik legfertőzöttebb város, addig mára közbiztonsági szempontból a nagyvárosok biztonságosabb felébe tartozunk. Úgyhogy növekvő bűnözésről aránytévesztés beszélni. Egyébként számomra sem jogászként, sem politikusként nincs "jelzős" bűnözés, csak bűnözés van. Szegeden az elmúlt 3 évben kialakítottuk a bűnmegelőzés új rendszerét, amelyben az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség mellett civil szervezetek, cigány szervezetek is részt vesznek. A büntetőjog és a szociális ellátórendszer összekapcsolását pedig semmilyen módon nem tudom támogatni, de jelzem, a szociális ellátórendszer átalakítását szükségesnek tartom. A "segély helyett munka" elvét képviselem, mert a segélyből élés senki számára nem jelenthet hosszú távon életmódot.

Az online interjúra szánt idő rövidsége miatt néhány kérdést szóban válaszolt meg Botka László. Hallgassa meg hanganyagunkat!Csüllg Imre: Az Szegedi Tudományegyetemen minden évben nagy számú hallgató végez, és ez nagyon örömteli. Az viszont már kellemetlenebb, hogy a kitermelt szellemi tőke jelentős része nem marad Szegeden, hanem elhagyja városunkat. Orvosok, jogászok, közgazdászok hagyják el a várost, mivel a fővárosban, vagy külföldön könnyebben találnak munkát. Tudom, ez nem csak nálunk probléma, kérdésem viszont, hogy milyen lépéseket tesz, és készül tenni a város vezetése, hogy a fiatal értelmiséget a városban tartsa, és jó elhelyezkedési lehetőséget biztosítson a pályakezdőknek (is)? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Botka László: Jogos a kérdés, de tudomásul kell venni, hogy egy 165 ezres város csak egy bizonyos számú tanárt, jogászt, közgazdászt tud eltartani. Elkerülhetetlennek tartom, hogy az egész magyar felsőoktatás, így az SZTE képzési struktúráját is újra kelljen gondolni, a város gazdasági fejlődéséhez  nagyobb arányú természettudományos, és főleg műszaki képzésre lenne szükség. Jelenleg az egyetem hallgatóinak közel kétharmada olyan szakmát tanul, és olyan karrierképe van, ami a közszférában való elhelyezkedésre predesztinálja. A közszféráról pedig tudjuk, hogy Magyarországon arányiban oly nagy, hogy a következő évtizedekben folyamatosan racionalizálni kell.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Hortobágyi Márta: Mikor fog változni lehetőség szerint pozitív irányban a gyermek közétkeztetés minősége, amikor is nem ilyen felháborítóan rossz minőségű, időnként beazonosíthatatlan valamiket adnak a gyerekeinknek? Kifizetünk rengeteg pénzt valamire, ami moslékként végzi, mert a húsnak mondott valami mócsing, a fasírtban csont van, a főzelék tiszta rántás, a krumplipüré folyik, stb. Őszintén, bár én nem vagyok válogatós, és a menzát is szeretem, de ez a minőség nélküli szabadrablás, amit ráadásul a gyerekeink rovására tesznek, ez mindennél visszataszítóbb. És garantáltan nem menne át a vizsgán egy ebéd sem, ha szúrópróbaszerűen bevizsgáltatnánk, hogy megfelel-e a követelményeknek. Szóval, meddig akarják még a ilyennel etetni a gyerekeinket?

Botka László: Én még sem Magyarországon, sem sehol a világon olyant nem hallottam, hogy valaki elégedett legyen a menzával.  Az tény, hogy a szegedi iskolai étkeztetés műszaki, higiéniai feltételei sokat javultak az elmúlt években, és a lehetőségekhez képest a minőség is javult. Nemrégiben készült egy felmérés, ahol az érintettek egy 5 fokozatú skálán közepesre értékelték a szegedi közétkeztetést. Ez ebben az összefüggésben, ahol az elégedettség definició szerint kizárt, nem tűnik égbekiáltóan rossz eredménynek.

ifj. Nagy Gábor, Magyar Kerékpárosklub Szegedi Szervezete: Egyetért-e Ön a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezetének azon célkitűzésével, amelyért aláírásokat is gyűjtünk, hogy "A járda a gyalogosoké - tiltakozunk a szegedi kerékpárutak járdán történő kijelölése ellen"? Továbbá helyesnek tartaná-e azt célként kitűzni, hogy a város ne a kerékpárutak kilométerben megadott hosszában, hanem a kerékpárosok által jól használható terület nagyságában mérje annak a mértékét, hogy mennyire kerékpárosbarát és milyen erőfeszítéseket tesz ezért?

Botka László: Én hiszek a kerékpáros közlekedés fejlődésében, de sokat segítene, ha időnként a kerékpáros szervezetek is elismernék, hogy az elmúlt években évről-évre bővítettük a kerékpárút hálózatot. Ebben a kérdésben ugyanis a fokozatosságban is hiszek, ahogy nő a kerékpárral közlekedők száma, úgy lehet csak más közlekedési módok rovására bővíteni a rendszert, mert természetesen igaz, hogy a járda legyen a  gyalogosoké, de ha a kerékpárutat végig az úton vezetjük,ezzel csökkentjük a parkolók számát, és korlátozzuk a gépjárműközlekedést. Ilyen közlekedési kérdésekben egyaránt figyelnünk kell a kerékpáros,  az autós, a gyalogos és a tömegközlekedés érdekeire, de ezek az érdekek bizony nagyon gyakran ellentétesek. Egy biztos, ugyanúgy mint az elmúlt években, a jövőben is évről-évre fokozatosan javítani fogjuk városunkban a kerékpáros közlekedés feltételeit. Szükség van az Önök segítségére, de nem úgy, hogy azonnali és túlzott elvárásokat fogalmaznak meg, hanem hogy segítsék elfogadtatni a jelenleg ellenérdekű más közlekedőkkel, hogy az élhető városhoz szükséges a kerékpáros közlekedés fokozatos térnyerése. Ha ezt elfogadják, bennem továbbra is szövetségesre találnak.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

E-Medve: Idén kinek ajánlotta fel az SZJA 1%-át?

Botka László: Amennyire tudom, az adózók többsége gyermekeik iskolai és óvodai alapítványainak szokta juttatni, - én sem teszek másként.

Körmöczi Tímea: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy Szeged miért támogatja kiemelten a Pick Szeged kézilabda csapatát, több 10 millió forinttal, ahol többségében idegenlégiós játszik. Szegedi nevelt nemigen. Szegeden több olyan klub működik, ahol a helyi gyerekek edzenek, és egy fillér támogatást nem kapnak a várostól. Szegeden két cselgáncs szakosztály is működik, ahol 150-180 gyermek látogatja az edzéseket. Napi gondokkal küszködve, támogatás hiányában.

Botka László: Szeged Város Önkormányzata több mint 1 milliárd Ft-ot fordít sportra évente, ennek az összegnek a fele a sportlétesítmények fenntartási költsége, a többi jut az egyesülekneki működésre, utánpótlás nevelésre és rendezvényekre. A versenysport, a profi sportegyesületek támogatására 4 éve új rendszert vezettünk be, normatív módon meghatároztuk a feltételeket, hogy ki kaphat támogatást az adófizetők pénzéből. Két feltétel van: a stabil szponzori háttér (a szegedi sportban közel 1 milliárd Ft szponzori pénz van jelen), és a kiemelkedő hazai és nemzetközi sport-teljesítmény. Kiemelt sportegyesületek: kézilabda, női kosárlabda, kajak-kenu, vízilabda és teke költségvetésének kb. egyharmadát, egynegyedét fedezi az önkormányzati támogatás, a többi szponzori pénz.

Kocsis Ilona: Hogyan tovább 2010-ben? Követni kívánja - a szerintem hibás - Demszky, Kósa Lajos példát? Az igaz, hogy egy ciklusban semmit nem lehet befejezni, de, amit 2 ciklusban nem tudott valaki elvégezni, életfogytiglani hivatalban maradás esetén sem tudja.

Botka László: Nem hiszem hogy van szegedi, akit az érdekel, hogy nekem hány polgármesteri ciklusom lesz,  az azonban egészen biztosan érdekli, hogy van-e a városban fejlődés, és feltételezem, azt is mérlegeli, egy nagyváros polgármesteri feladata sokrétű ismeretet, tapasztalatot és kapcsolatrendszert igényel. Én a magam részéről akkor nem fogok indulni, ha már úgy érzem, hogy elégedettebb vagyok az elért dolgokkal, mint amennyire motiválnak a megoldandó problémák és a még hiányzó fejlesztések. Még közel sem érzem így...

csendet: Mikor szerez végre érvényt a csendrendeletnek?

Botka László: Csendrendelet pediglen nem létezik, zajrendelet van, sőt csak lesz pénteken, amikor a Közgyűlés az újat elfogadja. Ez pontosan rögzíti a szabályokat, a mértékeket, a szankciókat, és ha panasza van, hova fordulhat.

Mozsár Mátyás: Milyennek látja Szegedet most? Melyek a következő öt év teendői, amelyeket a jelenleg zajló uniós ciklus végéig feltétlenül elvégzendőnek tart? Milyen városnak képzeli el Szegedet 2013-ban?

Botka László: Fejlődő, szépülő városnak látom Szegedet, amire mindannyian büszkék lehetünk. De természetesen látom a hiányosságokat is: nagy feladatok várnak még ránk. Az M43-as és az új északi Tisza-híd elkészülte jelentősen fogja csökkenteni a városban a közlekedési nehézségeket, a most induló tömegközlekedési nagyprojekt modern, környezetbarát és csendes villamos- és troliközlekedést teremt. Mindezek együtt és a további folyamatban lévő nagyberuházásaink azonban az elkövetkezendő 1-2 évben az építkezések és forgalomkorlátozások miatt nagy türelmet követelnek mindannyiunktól.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. hazaipalya 2008. december 26. 05:37
  „mikor hagyja már el a várost ???????????????”
 • 98. "vérdíj" 2008. szeptember 27. 20:53
  „A mai újságban közölt cikkel kapcsolatban szeretném felháborodásomat közzé tenni. Egymmió forintos "vérdij" a zavargókra. Csak arra lennénk kiváncsiak, hogy a"fehérgallérosokra" mikor tűznek ki vérdijat, és kinek a pénzéből? Mikor plakátolják ki azoknak a képeit, akik szétlopták ezt az országot és ide juttatták hazánkat. Ebbe a nyomorúságos helyzetbe. Azoknak az arcukat - fénykép helyett- , akik milliárdokat lopnak el és fényűzésben élnek a közös pénzből, mikor láthatjuk már a rácsmögött őket. A rendőrség pedig nyomozza ki, a bűnőzést, ne pedig mindig a lakosságot kérje, hogy munkáját végezze el. Mi az, hogy vérdíj? Azt azokra kell kitűzni, akik eladják a saját hazánkat. Mi az, hogy zavargók? Azokat nevezik annak, akiknek nem tetszik az a disznóság, amit a néppel folytatnak? A vérdíjat a nép tűzze ki, akkor lehet a közösből, ha az ország sorsát megpecsételőket kell elfogni. Fejétől bűzlik a hal.”
 • 97. ejha 2008. szeptember 26. 09:12
  „Botka úr köszönöm a válaszát a kérdésemre!

  Hibáztam, túl könnyű volt a kérdésem, és még könnyebb a válasza amit tett!
  Remélem lesz mér gelehőség hasonló online beszélgetésre, interjúra!

  köszönettel, egy városlakó!”
 • 96. elqurcsányi 2008. szeptember 25. 11:47
  „MICSODA?????????????????????????
  Ez a srác orvos??????????????
  Ha őszinte akarok lenni akkor még a kecském herélését-ivartalanitását- sem merném rábizni.
  Ez olyan orvos mint a Török képviselőtársa tanár. Arról is kiderült hogy mahis bizonyitványt mondott be.Van egy szaros érettségie. Na ez a foszer is ilyen orvos lehet.”
 • 95. Bill42 2008. szeptember 25. 11:42
  „Érdekes ez a Botka gyerek! Tipikus kommunista!Megmerem reszkirozni azt a kijelentésemet,hogy a Gyurcsány segnyalőja.
  Nincs jogom és rálátásom, hogy ahhoz a régióhoz hozzászóljak,de a cigánybünözést nemkell elkendőzni mert itt Fm-be gyalázatos.A magyar ember kösse fel a gatyóját ha kimer menni az utcára sok-sok helyen,világos nappal.Pl Sárkeresztur,Sárbogárd,Szfehárvár /hosszusétatér/ Pátkán,hogy csak 1-2-tőt emlitsek.Én arra kérem a Jó Istent, hogy a nagy zigánypártiak csak 2-3 napra költözzenek be a cigánytelepre.”
 • 94. mamacska 2008. szeptember 25. 11:13
  „mnx -nek:
  Maradjon is csak Frankfurt/Main-ban. Az orvosi szakértelmére ott nagyobb szükség van. Ha ugyanis orvos, akkor esküdt is kellett tennie. Vagy már elfelejtette?”
 • 93. Fehér 2008. szeptember 25. 11:12
  „Akármerre indulok el biciklivel, minimum 10 kilóméteren széttaposnak a kamionok,kirándulni pedig nem lehet sehova.”
 • 92. kerék 2008. szeptember 25. 10:00
  „Gratulálok a kerékpárutakról szóló válaszához. Elhívnám egy közös kerekezésre, mondjuk a Makkosházi és Rókusi krt. vonalán. Ha nem esik el a gödrökben, akkor is szétveri a s......ét az ülés. A meglévő kerékpárutakkal is foglalkozni kellene, mert gondolom Önnek hihetetlen, de ROMLANAK!!!”
 • 91. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 25. 08:48
  „58. tudatlansag 2008.09.24. 20:31
  "4. Bicikliut. az utból lehassitott sáv az nem bicikliut, csak negyed megoldás. A hidon káosz, a fekete sas uca életveszély,de sorolhatnám a többit is."

  Ezen 4-es pontban felsorolt tudatlanságok ellen javaslom az alábbi könyvben írtakat, hogy mi az ami megoldás, és mi az, ami nem:

  Wolfgang Rauch: Utak a kerékpározáshoz
  http://mek.oszk.hu/01200/01210/01210.pdf”
 • 90. mnx (utoljara) 2008. szeptember 25. 01:14
  „Mint mar korabban mondtam, Botka iszik"
  Cafolas nem erkezett.

  Lattam a fenykepekröl,mint orvos,hogy nem minden OK nala!

  2-honapja bejön a rendelömbe egy magyar:Mondja nemetül:
  --Herr Doktor, problemam van!

  Mondom neki, ha magyarul beszel,beszelhetünk magyarul!!

  Erre mondta:
  --Faradt vagyok,es a nyakam mineg viszket!!

  Tudtam rögtön.

  Szegedi honfitarsamnak Syphilise-van!!

  Megvizsgaltam, antibiotikumot felirtam neki. Ma mar nevet az egesszen!!

  Mondtam neki, ne olyan hevesen,akkor nem lesz baj!

  mnx Frankfurt/Main”
 • 89. Es hogy.... 2008. szeptember 24. 23:57
  „.....ilyen büdos,mocskos orszagban elni,ahol a zsidok es a ciganyok uralkodnak!!!

  Es meg buzik is!!!!!

  Mondjatok mar csak egyetlen egyszer nekem öszinten!:

  Agyatokra ment a sok halaszle????????

  mnx Indianapolis/USA
  mnx Frankfurt/Main”
 • 88. nem makogott se a buzifelvonulásról, se a terhes nő melletti dohányzásról. 2008. szeptember 24. 23:40
 • 87. Szegediek! 2008. szeptember 24. 23:29
  „Unalmasak vagytok!

  Mindenert Gyurcsany meg a ciganyok a felelössek!!

  Politikai analfabetak vagytok!!!!!!”
 • 86. Rozsdás 2008. szeptember 24. 23:03
  „Fel kell venni a kesztyűt mert a sunnyogást be kell fejezni!!
  Tiszta életet és közéletet akar szerintem "mindenki"!!!”
 • 85. egyet ertenek veled....Z.Erö 2008. szeptember 24. 23:03
  „......ha en is megittam volna mar egy fel liter barackot!

  De igy jozanul nem!!!!”
 • 84. Z.Ernő 2008. szeptember 24. 22:47
  „Olvasom a sok "okos" hozzászólást és szép lassan hányingerem lesz tőle. Majd mindegyiken átsüt a gyűlölet. Nem Botka,nem Gyurcsány, nem Orbán csinálja az országot, hanem MI. Ezért ilyen. A tükörképünk. Miért vártok mást, jobbat? Ennyi gyűlölet, rosszindulat, irigység, bunkóság megteszi hatását. A családban, a lakóházakban, Szegeden, Magyarországon.Lehet itt bárki polgármester, miniszterelnök, Nektek senki nem lesz jó.Ilyen a magyar, mindig is ilyen volt. Ezért ( is ) tartunk itt.Orbán sem volt jó fél országnak, Horn sem, Antall sem. Kádár sem szinte senkinek, csak akkor otthon volt nagy szátok. Akkor miért nem írogattatok be az újságoknak, vagy telefonálgattatok a médiába? / nagyon kevés kivétel - bocs! / Éltetek 45 évig a lelki-nyomorban. Most bűntetlenül lehet mindenkit alázni.”
 • 83. lakos 2008. szeptember 24. 22:42
  „Botka elvtárs, én nem az ellenzék programjára vagyok kíváncsi, hanem a mostani kormányéra, vagy napjainkban az ellenzék kormányoz? A maguk országlása alatt süllyedünk napról,napra egyre mélyebbre a posványban.
  Mi van a Mars térrel? Lassan már nem lehet ott közlekedni, hogy ne zaklassanak a nem napon barnult cigiárusok.Mikor kegyeskednek már ellenük tenni valamit? Vagy maguknak nem érdeke a gazdaság kifehérítése?Tán sápot fizetnek a cigisek az önkormányzatnak?
  Összegzésképpen,az ellenzék szapulása helyett jobb lenne saját magukkal foglalkozniuk, jó lenne már sepregetni néhanapján mert lassan ellepi magukat a mocsok. Engem ugyan nem érdekel,ha maguk belefulladnak,csak egy nagy baj van, nem maguk, akik lehúzták ezt az országot népével együtt a posványba, fognak belefulladni a sok szennybe, hanem a nép, vagyis mi!”
 • 82. DBLaci 2008. szeptember 24. 22:26
  „Programnéllüli ellenzékkel van baj, egy olyan országban, amit programnélküli kormány vezet a nyomorba? :D”
 • 81. quake 2008. szeptember 24. 22:10
  „mnx....
  ....erre,sosem kapsz választ. :))))
  Érdekes,hogy Botka nem bír a laptop billentűzetével.....hagyományos kell neki?.....vagy, ez a reklám helye?(mármint a bill-re)?....nahhh,mindegy,szemét vagyok.”
 • 80. Rozsdás 2008. szeptember 24. 22:09
  „Kedves Mix!!!

  Lehet hogy még a Bartha arca van ön előtt???”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi a sas, Gyimesi a légy?

Szeged - Mégsem perelte be Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő Gyimesi Lászlót, a Fidesz szegedi elnökét. Akkor miért állította, hogy igen? – kérdezi Gyimesi, Ujhelyi klasszikus mondással válaszol.
Tovább olvasom