Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Botrány a temetésen: a sírásók nem akarták visszatenni a fedlapot

Szeged - Botrány tört ki egy szegedi temetésen a sírt lezáró fedlap miatt, amelyet először nem akartak visszatenni a sírásók. A temetőgondnok elmondása szerint a balesetveszély miatt nem szokták azonnal visszahelyezni a fedlapot.
– Mai napig beszélnek a rokonok és ismerősök arról, ami a férjem temetésén történt, mert a családdal együtt példátlannak és kegyeletsértőnek tartják az esetet – mondta Hegedűs Károlyné, akinek augusztus 4-én hunyt el a férje, akivel 43 évig élt boldog házasságban. A 66 éves zongoraművész-tanár elmondta, amikor augusztus 6-án kifizették a koporsós temetés 157 ezer 600 forintos költségét a katolikus egyház fenntartásában működő Alsóvárosi temetőben, megváltották 2038-ig a sírhelyet.

– A férjemet egy már meglévő sírba temették, az édesapja és a nagymamája mellé augusztus 9-én az Alsóvárosi temetőben. A temetésen körülbelül hatvanan voltunk. Amikor elföldelték, énekelt a pap és a kántor, majd a szertartás végén a földre kezdték el pakolni a koszorúkat. A fedlap ott volt feltámasztva a sírnál. Ekkor kértük a sírásókat, előbb tegyék vissza a fedlapot a sírra, de egyikük közölte, nem teszik, mert a visszahelyezés nincs kifizetve – idézte fel a történteket Hegedűs Károlyné. Ez a mondat és a hozzáállás megdöbbentette és felháborította a családot és a gyászolókat.

Sokan akkor tekintik befejezettnek a temetést, ha a sír fedlapja is visszakerül a helyére. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan akkor tekintik befejezettnek a temetést, ha a sír fedlapja is visszakerül a helyére.
Fotó: Schmidt Andrea

– A lányom reszketett az idegességtől, hogy ilyen történik az édesapja temetésen. Bement a temetőgondnok irodájába, ahol számlával igazolta, kifizettük a temetés 157 ezer forintos költségét, amelyből 7684 forint volt a fedlap levétele és 7684 forint a fedlap visszahelyezése – magyarázta a 66 éves nő. – Látva az incidenst a pap felvonta a szemöldökét, és odasúgta a kántornak: imádkozzunk tovább! Hét-nyolc perc elteltével a sírásók visszatették a fedlapot – mondta Hegedűs Károlyné, aki állítja, azóta sem kért tőlük senki bocsánatot a kellemetlenségért.

– Emlékszem az esetre, hiszen hozzám jött be az irodába feldúltan az elhunyt lánya – mondta lapunk érdeklődésére Rózsa Attila temetőgondnok. Elmondása szerint a temetés előtt tájékoztatta a családot arról, hogy nem szokták azonnal visszahelyezni a fedlapot, mert balesetveszélyes. Régebben történt ebből kisebb baleset, mivel kézzel rakják vissza a fedlapot. – A sírásók 5-10 perc alatt hantolnak vissza körülbelül 2 köbméter földet, ami után – tapasztalatból mondom – alig érzi az ember a kezét, mert rendkívül megterhelő munka. A 3-4 mázsás fedlap visszahelyezése nem kis feladat ebben az állapotban. Elmondása szerint az Alsóvárosi temetőben az a gyakorlat, hogy a temetés után 6 héttel rakják vissza a fedlapot, de ha a család külön kéri, már másnap visszahelyezik.

– Valószínűleg a családnak befejezetlennek tűnt úgy a temetés, hogy nincs visszahelyezve a fedlap, s mély gyászukban biztosan elfelejtették, miről tájékoztattam őket. Megértettem a felháborodásukat, elnézésüket kértem, s a gyakorlattól eltérően 7-8 perc elteltével visszatették a sírásók a fedlapot – mondta a temetőgondnok, aki hozzátette, „rosszul kommunikált" az egyik sírásó, amikor azt mondta, azért nem teszik vissza a fedlapot, mert a visszahelyezés nincs kifizetve. A család az utolsó fillérig rendezte a temetés költségeit.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. ossian33 2013. augusztus 29. 22:05
  „Ha már kitalálták az önerős családi temetést, esetleg nem lehetne, mint régen, otthon ravatolzi a lakásban, és otthon a kertben eltemetni a szerettünket? :(”
 • 65. macs 2013. augusztus 29. 21:44
  „64. csonakos,
  biztosan igazad van, mert ha jobban belegondolok, amit láttam számlát, az a teljes folyamot tartalmazta, a hűtéstől a szállításon át, egészen az urna sírba helyezéséig. Ja és benne volt a családi koszorú is. Hát, ha a sallangot elhagyod, biztosan olcsóbb.
  Jó, hogy mondod ezt a megoldást, mert valakivel éppen erről beszéltünk a minap. :-)”
 • 64. csonakos 2013. augusztus 29. 18:38
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egy_temetes_130-140_ezer_forintnal_kezdodik_szegeden/2074569/
  61. macs 2013.08.29. 14:30
  Ajánlom figyelmedbe a fenti linket a DM írt már az árakról! Egy egyszerű hamvasztás 46000 forint! Még hazavihetik az urnát! Kell egy papírt írni amelyikben kifejezetten kéred a családot, vigyenek haza! Akkor senki nem köthet bele a végakaratodba.”
 • 63. IVY 2013. augusztus 29. 15:55
  „Rokonom tavaszi urnás temetése után visszarakták a fedlapot. Igaz, hogy csóri temetői alkalmazottnak majdnem a mutatóujja is el lett temetve..... A fedlap visszahelyezés után kezdték a koszorúkat pakolni.”
 • 62. macs 2013. augusztus 29. 15:18
  „Pontosítok:
  58. waterbear,
  azért arra számíts. Egy hamvasztásos temetés extrák nélkül is kóstál 250-300 eFt-ot. És tudtom szerint az urnát nem viheted haza.”
 • 61. macs 2013. augusztus 29. 14:30
  „58. waterbear,
  azért arra számíts, hogy egy hamvasztásos temetés extrák nélkül is kóstál 250-300 eFt-ot. És tudtom szerint az urnát nem viheted haza.”
 • 60. Roland1000 2013. augusztus 29. 14:03
  „SP, a nincsből nem lehet fizetni, és azoknak találták ki az önerős temetkezést, mert nincs pénzük. A nincsből szakfelügyelőt sem tudnak fizetni, mert ha lenne pénzük felügyelőre, akkor azt inkább temetésre költenék.

  rt0831, ezt előtted már többen is leírták, úgyhogy az is lehet, hogy te vagy a naiv... de nem hinném, hogy erről volt szó. Inkább lusta volt a sírásó - és az eszéért sem fogják ellopni.”
 • 59. SP 2013. augusztus 29. 13:09
  „Ki fogják találni, hogy az önerős temetés sem legyen ingyenes vagy költségkímélő.

  Kötelezően kirendelnek
  pl. szakfelügyeletet, engedélyeztetési eljárást, műszaki átvételt stb. stb. külön külön költséggel sírrabló áron.

  Jobb, ha megfejtik az örök élet titkát, esetleg akkor elkerülhető a halálozási sarc.”
 • 58. waterbear 2013. augusztus 29. 12:47
  „Na, hát ezért lesz majd divat az elhamvasztás.... én biztosan ezt kérem a gyermekeimtől. Azután egész kis helyet foglalok majd valemelyikük garázsában a polcon. DE AKKOR SEM VEREM Őket ilyen hatalmas költségbe, és nem hozom Őket ilyen hihetetlenül megalázó helyzetbe.”
 • 57. rt0831 2013. augusztus 29. 11:50
  „Kedves naív hozzászólók!
  Szerintem csak annyi történt,hogy a sírásó úr egy kis plusz jattot szeretett volna .”
 • 56. Fatboy35 2013. augusztus 29. 10:36
  „Hozzá nem értő <moderálva> ( mint pl. 54.szöszi ) üzenem hogy a fedlapot nem "oldalra hányva" szokás letenni hanem bakok segítségével biztonságosan ki(alá)támasztva vagy a földre billenésmentesen szoktuk letenni.Bírom mikor önjelölt "szakértők" osztják az észt rendesen.Egyik temetőben azonnal visszateszik a fedlapot a másikban később.Mit kell ezen ennyit problémázni?”
 • 55. Qllancs 2013. augusztus 29. 09:12
  „T. 54.
  Rátapintottál a lényegre!
  Már kitalálták a szociális temetést!! Saját családja--hantolja el a saját halottját!!
  Na nem baj ha fizetett érte ..azért nyugodtan ,saját maga ássa ki..temesse be a gödröt ! ov. és bandája ötlete volt.”
 • 54. szöszi 2013. augusztus 29. 07:47
  „Ez egy nagy marhaság hogy nem szokták vissza tenni! Igen is visszateszik a fedelet, én még olyan temetésen nem voltam, ahol otthagyták volna oldalra hányva a fedlapot! Aki azt állítja, nem szokták, az nem igaz! Ez temetője válogatja, vagyis vállalkozója válogatja, kinél mi a módi! Jó hogy már nem hagyják hantolatlanul is a sírt, majd a kedves hozzátartózó beássa, nem?”
 • 53. szatyi 2013. augusztus 29. 07:22
  „"45. tótkomlósi 2013.08.28. 20:26
  Soha sehol nem szokták azonnal visszatenni!"

  Érdekes! Én tavasszal voltam ilyen temetésen a Belvárosiban. A koporsót leengedték, a földet visszalapátolták, a kb.2x1méteres fedlapot visszatették úgy, hogy sziloplasztot is nyomtak körben a fedél alá!”
 • 52. qrumpli 2013. augusztus 29. 04:29
  „Az elhunyt hajléktalan akinek hozzátartozoja sincs,
  az a föld fölött marad?
  Kb milyen orabérért dolgoznak a sírásók?
  Ha egy fedlap visszahelyezés gondot okoz miért nem (bocsánat) cukrásznak mennek?
  Azt hittem a sírásás az fizikai munka.Efárattak?
  A bányász az olvasztár a lakatos a kazánkovács az nem?”
 • 51. macs 2013. augusztus 28. 23:52
  „50. howatowabb,
  elképzelhető az ÁFA miatt lett ennyi. Az alapösszeg 6 050 Ft, ÁFÁ-val 7 684 Ft. Legalábbis így gondolom.”
 • 50. howatowabb 2013. augusztus 28. 22:58
  „DE mi az a 84 ft. a végén??! AZ hogy jön ki?! Még jó, hogy kifizethető! A mi esetünkben azért a méregdrága helyért még arra sem volt a temető szolgáltatása kiterjedve, hogy az ülepedés után a sírra földet adjon. Úgy kellett valahonnan venni, utánfutóval bohóckodni, miközben gazdagon ki lett minden göröngy ára fizetve! Csakhogy amit onnan kitermelt, az rontotta a temetőképet és..... Egyházunk tudja, hogy mitől lehet oly szépen élni a harácsolt javakból! Szégyellje magát!!”
 • 49. adalen27 2013. augusztus 28. 22:11
  „A föld ahol megszülettél,ahol életél,dolgoztál,sírtál nevettél.A magyar föld,ahol te is magyar vagy,s mégis mennyi családnak gondot okoz hogyha egy családtag elhagy.Mert halottként még annyi kegyed sincsen,hogy egy talpalatnyi földet,hol nyugszol,megkaphass ingyen!! (s.g)”
 • 48. macusnéni 2013. augusztus 28. 21:59
  „Én úgy hallottam,hogy sírásónak is sorba állnak az emberek.Oda bekerülni kész csoda.Bíztos jól megfizetik,meg megy a zsebbe a jat is felénk pedig így volt az Alsóvárosi temetőben.Sajnos,hogy volt már benne részem,tudom mit beszélek.Amit begyűjt a temető abból tellne egy felügyelőre is,ne kisérővel kelljen menni az embernek,mert félő.Pedig 40 évvel ezelőtt a délutáni műszakból simán át mertünk menni,mert így rövidebb volr az út hazág.”
 • 47. kormoska 2013. augusztus 28. 21:33
  „"mondta a temetőgondnok, aki hozzátette, ,,rosszul kommunikált" az egyik sírásó, amikor azt mondta, azért nem teszik vissza a fedlapot"

  Magyarán a sírásó egy nagy érzéketlen <moderálva> volt...,hiába no nem kell hozzá érettségi vagy egyetem.Alapvető empátia viszont kellene!
  A temetőgondnok viszont úgy intézkedett ahogyan elvárható....,szerintem nem kellett volna rögtön újságírót"riasztani".
  Nemsokára jön a"temetőrezsicsökkentés",majd kicsit rendet vág a temetkező vállalkozások között´”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 ezer utas nem ázik-fázik többé

Mindjárt más az ember komfortérzete, ha rendes megállóban várja a buszt. Szegeddel együtt 9 település, szinte a teljes agglomeráció nyert uniós pályázatot buszvárók, buszöblök felújítására. Tovább olvasom