Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Civil pénzek és feladatok a kisebb falvakban

Csongrád megye - A kisebb megyei települések életében jelentős szerepet játszanak a civilszervezetek. A lapunk által megkérdezett önkormányzatok erejükhöz mérten támogatják a civileket.
A 7600 lakosú Mindszenten 35 civilszervezet működik, amelyek a sporton, kultúrán és az egészségügyön keresztül a segítőszolgálatokig minden területet érintenek. Megtudtuk: a válság miatt idén a kisváros önkormányzata csak a sporttal foglalkozókat támogatta (3,7 millió forinttal), a többieknek pályázati lehetőségük sem volt, nem tudtak erre pénzt elkülöníteni a költségvetésben. Viszont a központi alapokból, szja 1 százalékokból tisztes bevételhez jutottak.

Üllésen 3,5 millió forint állt rendelkezésre a civilszervezetek támogatására. A 3300 lelkes községben 25 civilszervezet működik. A legtöbbet a sportegyesületek kapták – tudtuk meg Sugár Anita jegyzőtől. A helyiek gyakran tapasztalhatják a civilek aktív jelenlétét: kulturális és sportprogramokat rendeznek, részt vesznek a családi és falunapok szervezésében, a segélycsomagok szétosztásában.

A határ menti Nagylakon 100 emberre jut egy-egy alapítvány, egyesület. Az 545 lakosú településen 5 ilyen található, igaz a Nagylakért Alapítvány nem igényelt önkormányzati támogatást (a felajánlott 1 százalékokra támaszkodtak), egy másik pedig fővárosi székhelyű – mondta el Gyarmati András polgármester. Tavaly a polgárőröket 100, az ifjú titánokat és a nyugdíjasokat 80-80 ezer forinttal támogatták. Idén a gazdasági válság és a pályázati önrészek biztosítása miatt csak a polgárőröknek adtak 50 ezret a költségvetésből. – Kitűnő a kapcsolat a civilekkel. Ez ugyanis nem az anyagiakon múlik – hangsúlyozta a falu első embere. A fiatalok a lomtalanításban, a nyugdíjasok pedig legutóbb a román nyelvű szavalóverseny lebonyolításában segédkeztek.

A 2500 lelkes Székkutason 16 civilszervezet működik – a kistermelőktől az örökifjakon át a harmonikásokig. Szinte mindegyik kapott kisebb-nagyobb támogatást a büdzsében erre a célra szánt 1 millió 200 ezer forintból. A legnagyobb szeletet, 1 millió forintot a sportegyesület kapta a tortából, a többiek 10-20 ezer forintos támogatásban részesültek, amelyet a benyújtott programok, költségvetési tervezetek alapján ítéltek meg – közölte Hunyák Zsuzsanna jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra bezár a szegedi színház

Miközben a teátrumok többsége közönségbarát, szórakoztató produkciókkal várja a publikumot az ünnepen, a Szegedi Nemzeti Színház karácsonyra bezár. Tovább olvasom