Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Csak Csongrád megyében házasodnak kevesebben

Szeged – Szeptemberben lesz az esküvőnk, de már együtt élünk, persze nem túl régóta. Mindenképpen szerettünk volna összeházasodni, a családunk sem nézné jó szemmel, ha nem vonulnánk oltár elé. Egyházi esküvőt is tartunk – mondja Kis Georgina szentesi menyasszony.
 Egyedi fotók ideje

Aki gyakran jár esküvőkre, vagy csak szeret nézelődni az esküvői fotósok albumai között, láthatja, hogy új trendek kezdenek kibontakozni. Pár évtizede még az volt a megszokott, ha az ifjú pár, a koszorúslányok és legények a fotóssal kimentek a város parkjába, főterére, esetleg a ligetbe, és megörökítettek pár romantikus pillanatot. Az utóbbi években azonban sokkal inkább igyekeznek a szerelmesek a saját egyéniségükre formálni a fotósorozatot. Nem ritka a gumicsizmás menyasszony látványa, de a focipálya sem kizárt, ahol a vőlegény rúgja a bőrt és a menyasszony a kapus.

A KSH adatai szerint az idei év első negyedévében 8,1 százalékkal, azaz ötszázzal többen kötöttek házasságot, mint a 2013-as év első negyedévében. Ez rekordadatnak számít 2002 óta. Csongrád megyében a számok csökkentek: a tavalyi év első negyedévében 182-en, idén 150-en házasodtak össze.

Lesz esküvő, vagy „csak" együtt él a pár – rengeteg körülmény befolyásolja. A családoknak nem mindegy, hogy kicsi vagy nagy, díszes vagy szerény, sok vendég vagy csak a család, egyházi vagy polgári, különleges helyszín vagy megszokott.

– Nagyjából 130 vendéggel számolunk. Nem úgy indultunk neki a szervezésnek, hogy mindenképpen nagy esküvőt és lakodalmat szeretnénk, de nagy a család, és tartjuk is a kapcsolatot. Amin lehet, igyekszünk spórolni. A díszítést például magunk készítjük. Vannak dolgok, amiknél viszont a minőséget tartottuk szem előtt, mint például az étel vagy a zenekar. Mindkét család nagyon szeret mulatni, így ezek voltak a legfontosabbak – újságolja Georgina.

Kérdés az is, hogy az ifjú pár maga állja a költségeket, vagy besegítenek a szülők, esetleg a tágabb családi kör is. Sok esetben a nászút is elmarad.

Közös jövőt tervezni házasságban és anélkül is lehet. Fotó: DM
Közös jövőt tervezni házasságban és anélkül is lehet. Fotó: DM

A polgári esküvő helyszínéül még mindig a házasságkötő termeket választják a legtöbben, bár az anyakönyvvezetők vállalják a más helyszíneken történő esketést is. A szegedi városházán délelőtt tíztől este fél hatig adják össze a párokat a májustól szeptemberig tartó esküvői szezonban. Ez nem kerül pénzébe az ifjú párnak. Aki vízen vagy levegőben szeretné összekötni párjával az életét, azt sajnos nem tudják vállalni, mert az anyakönyv épségét óvni kell, erről ugyanis nincs másolat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fafej az Egyetem utcában

"Csupán a kérgem kemény, a szívem lágy!" Tovább olvasom