Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Csendes sétával és hajós felvonulással több százan emlékeztek meg a tiszai nagy árvízre - fotók

Csendes sétával és hajós felvonulással több százan emlékeztek meg a tiszai nagy árvízre - fotók
Ünnepi megemlékezést tartott a város az 1879-es szegedi nagy árvíz 140. évfordulója alkalmából hétfő délután az Árvízi emlékműnél.
A Fool Moon a cappella énekegyüttes műsorával kezdődött hétfő délután a szegedi önkormányzat ünnepi megemlékezése az Árvízi emlékműnél, melyet az 1879-es szegedi nagy árvíz 140. évfordulója alkalmából rendeztek. Az ünnepség miatt, mint azt korábban megírtuk, lezárták a Huszár Mátyás rakpartot, ami a délutáni csúcsforgalomban akkora dugót okozott, hogy a Tisza Lajos körúton a Dugonics tértől az Aradi vértanúk teréig ért a kocsisor, amelyben csak lépésben lehetett haladni.
Csendes sétával és hajós felvonulással több százan emlékeztek meg a tiszai nagy árvízre. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Ez nem zavarta az Árvízi emlékműnél gyülekező több száz embert, akik a Fool Moon koncertje után Botka László ünnepi beszédét hallgathatták meg. – 140 éve a hajnal nem találta Szegedet. Bár a veszteségek óriásiak voltak, de ez kellett ahhoz, hogy az európai Szeged megszülethessen – kezdte a város polgármestere. – Katasztrófa volt, de ugyanakkor kivételes lehetőséget teremtett az újratervezésre és a modernizációra. Ebben az időszakban épült minden gyönyörű palota. Emlékezzünk összetartó elődeinkre, mert hiszem, hogy ez az összetartás ma is kovásza a közösségnek, aminek köszönhetően minden más településtől különbözik a városunk. Jöhet bármi, a szegedi ember összetart a bajban – fogalmazott a polgármester, majd Európa önzetlen támogatását méltatta. Ezzel kapcsolatban elmondta, Szeged soha nem felejti el a támogatást, amit kapott. – Mi nem harcolunk Európa ellen, mi éltre szóló szövetséget kötöttünk vele – tette hozzá beszéde végén, amit a szegedi óvodások műsora követett.
Csendes sétával és hajós felvonulással több százan emlékeztek meg a tiszai nagy árvízre. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Míg a polgármester a színpadon beszélt, a Tiszán folyamatosan gyülekeztek a hajók, élükön a színes zászlókkal feldíszített Jégvirág V. Az I. szegedi hajósfelvonuláson résztvevő vízi járművekkel egy időben indult el a tömeg a Huszár Mátyás rakparton, a Novotelhez közeli Tisza-szoborhoz, ahol egyperces néma megemlékezéssel ért véget a rendezvény.
Fát ültetnek a nagykövetek

A szegedi önkormányzat keddi évfordulós ünnepi megemlékezésén jelen lesz a városnak az árvíz után segítséget nyújtó fővárosok képviseletében a Német Köztársaság, a Belga Királyság, a Francia Köztársaság és az Osztrák Köztársaság nagykövete, az Egyesült Királyság nagykövet-helyettese, valamint az Olasz Kulturális Intézet igazgatója. A köszöntő után a diplomaták 15.30-kor emlékfát, hat tölgyfát ültetnek el Szeged újjászületésére emlékezve a Korányi fasoron, az Árvízi emlékmű közelében. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pedig a nagy árvíz 140. évfordulója alkalmából emléktáblát helyez el 16.30-kor a Roosevelt téren, a történelmi vízmércénél. 18.30-kor pedig árvízi fotókiállítás nyílik a nagyszínházban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra foroghat az Alföld egyetlen működőképes szélmalma

Újra foroghat az Alföld egyetlen működőképes szélmalma
3 éve szakadtak le az Alföld egyetlen működőképes szélmalmának vitorlái. Kiskundorozsma egyik jelképét, a Faragó-malmot idén végre felújítják, ősszel újra eredeti fényében tündökölhet a közel 200 éves épület. Tovább olvasom