Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Drágábban utazunk, de még nem kell regisztrációs jegyet kérni

Szeged - Átlagosan 10 százalékkal nőttek vasúti és buszbérletek árai február elsejétől, a jegy 15 százalékkal kerül többe. Az ingyenes utazáshoz szükséges regisztrációs jegyet csak márciustól kell kérni.
– Nem érzem reálisnak a drágulást, ha arra gondolok, hogy olykor fűtés nélküli fülkében utazom, mert máshol nincs hely. Mégsem tehetek mást, kifizetem a nagyobb összeget – magyarázta Tóth Péter. A másodéves egyetemista Budapestről jár Szegedre, két-három hetente utazik vonattal.

Átlagosan 10 százalékkal drágultak a MÁV és a Volán helyközi járatainak bérletárai február elsejétől, a jegyárak pedig 15 százalékkal. Így például Péternek korábban 1460 forintot kellett fizetnie 50 százalékos kedvezménnyel a Budapest (Nyugati Pályudvar)–Szeged vonalon, mostantól 1680-at. Ha IC-pótjegyet vált, 2040-et hagy a kasszánál. A teljesárú menetjegy ugyanezen a vonalon egy útra 2920-ról 3360 forintra emelkedett (pótjegy nélkül).

– Nem hallottam róla. Mi a neve? Regisztrációs jegy? Ez azt jelenti, hogy mégsem ingyen utazom? – kérdezett vissza a nyugdíjas Marika, amikor arról faggattuk, hallott-e az úgynevezett regisztrációs jegyről. Megnyugtattuk: ez egy ingyenes jegy, amit a kasszánál kell majd kérni. Eredetileg ezt is február elsejétől vezették volna be, technikai okok miatt azonban csak március elsejétől kell sorba állni ezekért a jegyekért. Ha valaki megfeledkezik róla, 500 forintos büntetésre számíthat.

Fotó: Frank Yvette
Most még elég a nyugdíjas igazolvány, regisztrációs jegyet csak márciustól kell váltani.
Fotó: Frank Yvette


A Tisza Volán helyközi árai is emelkedtek, átlagosan 10 százalékkal. A Szeged–Hódmezővásárhely közötti, teljes árú bérletért például 19 ezer forint helyett 21 ezer 100 forintot kell fizetni. A regisztrációs jegyet itt is március elsejével vezetik be, állítólag náluk nem is volt szó a február elseji bevezetésről.

Regisztrációs jegy

A díjmentes utazásra jogosultak (a 6 év alattiak és 65 év felettiek, menekültek, hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők) térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben a helyközi vonatokon és buszjáratokon. Az új jegytípus gyakorlati haszna az, hogy általa egyértelműen nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások. Adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról, így bevezetése segíthet a menetrendek előkészítésében is. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit. A regisztrációs jegy meglétét ellenőrzik, ha nincs, július elseje után 500 forint pótdíjat kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 16. P.P. 2010. február 03. 18:32
  „Forduljak ehhez, meg ahhoz a szervhez a problémámmal? Éppen csak az a baj, hogy magasról ....... rá(m).”
 • 15. szatyi 2010. február 02. 19:04
  „Ha meg felejtős, akkor ne utazzon! Még a végén elfelejti, hogy hova indult.”
 • 14. Framboise 2010. február 02. 14:42
  „Igen, tudom. De az öregek már felejtősebbek...”
 • 13. ifj. Nagy Gábor 2010. február 02. 14:07
  „12. Framboise 2010.02.02. 14:05
  "Még szegény öregeket akarják büntetni a statisztika miatt??? Hihetetlen!!"

  Ha megveszi a nullaforintos jegyet, senki nem akarja megbüntetni.”
 • 12. Framboise 2010. február 02. 14:05
  „Még szegény öregeket akarják büntetni a statisztika miatt??? Hihetetlen!!”
 • 11. vogyo 2010. február 02. 12:51
  „Válaszolva a 7, és 10 -re.
  A lakcímkártya nem alkalmas a személyazonosság igazolására.
  Unokám már elmúlt 6 éves, és ősszel megy iskolába. Nem tömegközlekedve hordják a szülei, de van amikor velem van, akkor lyukasztunk. De akik ezt naponta teszik, mindig jegyet vesznek? Bérletet nem tudnak semmihez sem csatolni.
  Ez egy olyan joghézagszerüség? Vagy tenni az egészre?”
 • 10. micsoda 2010. február 02. 11:38
  „Te vogyo, lakcímkártyájának csak kell lennie... azon meg rajta van, mikor született... !!!”
 • 9. km50 2010. február 02. 10:28
  „Timcsike! Csak a távolsági közlekedésen kell a regisztrációs jegy ez a cikkből világosan kitűnik. (helyközi és nem helyi)”
 • 8. Timcsike 2010. február 02. 10:20
  „ez egyszerűen röhej!!
  akkor most ha reggelente a gyerekeket viszem oviba-bölcsibe vagy éppen orvoshoz, vagy bárhova és busszal-trolival-nemlétezővillamossal utazunk, akkor minden gyereknek minden alkalommal ilyen regisztrációs kutyafenét kell kérnem a sofőrtől?
  így is folyton késnek a buszok, nagy élmény lesz ha minden alkalommal minden kisgyerekes szülőnek és nyugdíjasnak el kell játszania a sofőrrel ezt a játékot!!...
  vagy én értettem félre valamit?”
 • 7. aranka2 2010. február 02. 08:57
  „Vogyo, egy kezdő olasz nyelvkönyvben olvasható az alábbi tréfa:
  - Giovanni, kisfiam, hány éves vagy?
  - Otthon hét, de ha vonattal utazunk öt.”
 • 6. ultra 2010. február 02. 07:59
  „persze a szinvonal nem emelkedik!!!
  idén se utazunk máv-al:)”
 • 5. alibaba 2010. február 02. 07:43
  „Ha nincs fűtés több üzemanyag marad, és így több pénzt lehet felvenni a buszvezetőknek üzemanyag megtakarítás címen.
  hozzáteszem a legtöbb buszon van fűtés.”
 • 4. vogyo 2010. február 02. 05:31
  „A 6 év feletti, de még nem iskolás gyerek mivel igazolja magát????? Diákigazolványa még természetesen nincs!!!”
 • 3. wargaborka 2010. február 01. 23:09
  „kocsival 10-11 ezer forint, vonattal 8-9 ezer (bkv jegyeket is beleszámítva) pest oda-vissza. egy emberre.
  ha 2-3-4-5 ember utazik, az autó klasszisokkal olcsóbb. ha egyedül megyek akkor is csak minimálisan drágább. nem beszélve a vonatok állapotáról.. hogy akarják így népszerűsíteni a tömegközlekedést???”
 • 2. Zsoltee0716 2010. február 01. 20:30
  „Fűtés: Ilyen panasszal a tiszavolan.hu oldalon levő fórumon írjon.

  A jegy árral kapcsolatban, meg az államhoz tessék fordulni az illetékes osztályhoz talán közlekedési minisztérium, hogy mit képzelnek, hogy emelnek. Nem a Volán emel, hanem az állam.”
 • 1. P.P. 2010. február 01. 20:07
  „Drágulás a rosszabb utazási körülményekért?
  A (Tisza) Volán járatai sincsenek fűtve, még a hideg idő ellenére sem. Sokszor bőven 0 fok alatt van a hőmérséklet, a busz ablaka meg befagy, mire Szegedre ér az ember. Ha az utas odamegy a sofőrhöz, tapintatosan megkéri, hogy legyenszíves bekapcsolni a fűtést, a vezető idegesen csak ennyit válaszol, mintha sértésnek venné a kérést: - Már be van kapcsolva, idő kell amíg felmelegszik a busz! Mondja ezt miközben a sofőrfülkéből árad kifelé a meleg, és a kérésünk után még fél órával sem érezhető semmiféle meleg az utastérben.
  Hova drágítják már a bérlet és a jegy árát, mikor szolgáltatást nem kap az utas a pénzéért?! Örüljön az ember egyáltalán, ha jön busz, pláne, ha még fel is fér rá. Az ülőhelyeket már meg sem említem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félti a Fidesz a nyugdíjasokat

Szeged - Ha folytatódna a Gyurcsány–Bajnai-korszak, könnyen lehet, hogy 70 év lenne a… Tovább olvasom