Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Édesapja máját kapta a szegedi csecsemő

Szeged - Sikerült annak a szegedi féléves csecsemőnek a szervátültetése, aki saját édesapjától kapta máját. Peti szervezete befogadta az új szervet. Az édesapa is jól van, mint mondta: számára ez volt a legszebb karácsonyi ajándék.
A német orvosok több mint tizenkét órás műtétet végeztek a kieli klinikán, hogy Peti megkaphassa édesapja májának egy részét. A transzplantációt egy hete végezték el az észak-németországi klinikán, de a család addig nem kívánt nyilatkozni, amíg bizonyossá nem vált a műtét végeredménye.

Petike a kieli kórházban, még a műtét előtt. Fotó: DM/DV

Mint korábban már erről lapunk beszámolt, a szegedi kisfiú mája nem bocsátott kellő mennyiségű epét a bélbe, ami elengedhetetlen az emésztéshez. A szegedi gyermekklinika orvosai megműtötték Petit, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy elkerülhetetlen a szervátültetés. A család így került a kieli klinikára, több mint egy hónappal ezelőtt.

– Már reggel fél hétkor vittek a műtőbe, ahol a májam nyolc lebenyéből kettőt eltávolítottak. Az én műtétem délben fejeződött be, Petit pedig ekkor kezdték altatni – mondta lapunknak József, aki hozzátette: Dieter Bröring professzornak, és munkatársainak, az órásmesterek precizitásával kellett az új májat átültetni kisfia szervezetébe. Mindezt úgy, hogy fél napon keresztül egyfolytában koncentrálniuk kellett – tette hozzá.

József szerint ez volt életében a legszebb karácsonyi ajándék, amit valaha is kapott. A magas bilirubinszint miatt Peti bőre sárgás volt. A transzplantáció előtt a vérében a bilirubinszint sokszorosa volt a normálisnak, a műtét után azonban teljesen helyre állt.

Mi az a bilirubin?

Bilirubin, vagyis epefesték. A vörösvérsejtek lebontásából keletkezik, majd a lépbe, a csontvelőbe és a májba kerül. Ha a bilirubinszint túl magas, akkor a bőr besárgul.

– Peti új mája tökéletesen működik, amit az is bizonyít, hogy sárgás bőre teljesen kifehéredett – számolt be az édesapa. Mint mondta: fia még az intenzíven van, éppen szerdán távolították el szervezetéből az utolsó csöveket is; a műtét után csak infúziót kaphatott, de mostanra már rendesen ehet.

– Peti sokat nevet, udvarol a nővéreknek, akik ezt kedveskedéssel viszonozzák – jegyezte meg tréfálkozva József. Ami pedig engem illet, a maratonon most nem indulnék – tette hozzá. József hasát L alakban vágták föl, amikor eltávolították májának egy darabját.

– Németül a máj Leber, de engem ez a vágás inkább az angol Love szót fogja egész életemben eszembe juttatni – mondta el az édesapa, aki szerint olyan ez, mintha fia újjászületett volna.

Az orvosok szerint Peti és szülei január közepén térhetnek haza Magyarországra.

Olvasóink írták

  • 1. Szilvi és Norbi 2007. december 30. 08:35
    „Peti szomszédjai vagyunk,és nekünk is vn egy 4 hónapos kisfiunk.Nagyon örültünk a hír hallatán,és várjuk haza a családot minél hamarabb!További jó egészséget kíván:Szilvi és Norbi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jeges sándorfalvi bányatóban fürdött Juhász Sándor

Sándorfalva - A befagyott bányatóban mártózott meg egy férfi a Sándorfalván. A hideggel dacoló 50 éves Juhász Sándor nem először próbált szembeszállni a fagyos vízzel. Tovább olvasom