Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Egy évet csúszik a Honvéd téri parkolóház

Szeged - A novemberi határidőre nem lesz kész a Honvéd térre ígért parkolóház, és az is biztos, hogy a társasház sem épül meg a nyáron jelzett év végi határidőre. Az újabb ígéret szerint a Tisza Lajos körúti Tisza-házat egy év múlva adják át – a tulajdonos ezután kezd egyezkedni az önkormányzattal.
A Tisza Lajos körút és Zászló utca sarkán már a városképbe ivódott a kopár telek, amikor ezen a nyáron változott a helyzet: a tulajdonos szegedi Grundagend Kft. reklámtáblán hirdette meg a nemsokára odaépülő társasházi lakásokat, valamint a kiskörút felőli hibrid szárnyban berendezett parkolóház üzlethelyiségeit. Augusztusra ígérték az első kapavágást és azt, hogy a városnak szerződésben megígért parkolóházat év végére, a társasházat jövő nyárra felépítik. Csakhogy a saroktelken azóta sincs semmi mozgás.

– Szerződtünk a kivitelezővel. A fővárosi Óbuda–Újlak ingatlanfejlesztő a jövő héten kezd dolgozni. Idén nem végez, de jövő ilyenkor egyben adják át a parkolóházat és a társasházat – mondta tegnap megkeresésünkre Halasi Gábor, a Grundagend résztulajdonosa, aki az építkezést vezényli. (Az Óbuda–Újlak koordinálja többek között a szegedi ALDI beruházását is a Móravárosi körúton.) Az újabb csúszást azzal indokolta, hogy szomszédok kérésére átterveztették a házat. Nyár óta azért csúsztak, mert az építőcégnek is voltak kifogásai, nehezen egyeztek meg. Halasi Gábor elmondta: tudja, hogy nem tartják be a novemberi határidőt, amire az önkormányzattal szerződtek. Ennek ellenére nem egyeztettek a hivatallal. Nem akartak ígérgetni, hogy senki ne mondhassa: sumákolnak. A jövő héten viszont bemennek a hivatalba egyeztetni és bebizonyítják, hogy nem szélhámoskodnak.

Harminc éve vár sorsára a Honvéd téri gödör. Fotó: Segesvári Csaba
Harminc éve vár sorsára a Honvéd téri gödör. Fotó: Segesvári Csaba

– Szemmel látható, hogy nem lesz kész a garázsház novemberre. Az ilyen kötelezettségmulasztásról szabály szerint tájékoztatjuk a közgyűlést – mondta Molnár László, a szerződést kezelő városüzemeltetési iroda vezetője. Szóba jöhet kötbér, és a város el is állhat a szerződéstől; ez azt jelenti, hogy visszakapja a telket, a vételár negyedét megtartja, a többit kamatok nélkül visszafizeti.

Hibridház

A Honvéd téri komplexum tartalma változatlan. A beruházás értéke a korábbi 1,2 milliárd forint – tájékoztatott Halasi Gábor. A Tisza Lajos körúti szárny fölszintjén üzletsort adnak majd ki. Fölül háromszintes, nyitott falú hagyományos parkolóházat működtet a társaság. A Zászló utcai oldalon 32 lakásos emeletes luxus társasházat építenek.

Gödörtörténet


A harminc éve üres telek az egyetemé volt, cserével lett a városé. 2005. november 17.: „az akciós saroktelek kiindulási ára 150 millió forint". 2005. november 30.: „idén harmadszor hirdette meg a város eladásra a telket, legutóbb hárman licitáltak: 104,2 millióért a Grundagend Kft. vitte el". 2006. augusztus 9.: „az új parkolóházban 200-250 parkolóhely létesül, ebből 150 közcélra". 2006. december 16.: „rohamtempóban ásnak a régészek a Honvéd téren". 2007. július 17.: „adásvételi szerződés sürgeti a vevőt, jövő november 17-ére a parkolóháznak jogerős használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, és még fél év marad a tereprendezésre". 2007. november 30.: „fél évet csúszhat a munka a szomszédok kifogásai miatt; félnek az esővíztől és az átmenő forgalomtól". 2008. július 17.: „év végére parkolóházat, jövő nyárra lakásokat ígér a Tisza-ház tulajdonosa".

Olvasóink írták

 • 10. tot béla 2008. október 07. 20:04
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 9. egal 2008. október 07. 15:49
  „Mostanában az a szokásuk egyes autósoknak, hogy felállnak parkolni a járdára, a Teaház előtt, a Tisza L. körúton, meg a Zeneiskola melletti irodaház elé is. Azért nem kell fizetni, az megengedett ? Az irodaház előtti "díszburkolatot" már teljesen tönkretették, már nincs is.”
 • 8. Mil 2008. október 07. 14:47
  „Mondjuk az érdekes lett volna, ha 3 hónap alatt kész a parkolóház.. Egyáltalán, egy komolyabb épület.”
 • 7. hekaté 2008. október 07. 13:58
  „Válasz Joy-nak: A Centrumgödör ügye majd akkor rendeződik, ha végre elhatározásra jutnak a régi Hungária szálló sorsáról. /Gondolom én/.”
 • 6. flagstreet 2008. október 07. 13:18
  „azért remélem, hogy a Zászló utca fáit nem fogják bántani, mint ahogy a rkörút sarokáról seperc alatt kivágtak már egyet.

  a TIK alatt amúgy miért nem lehet parkolni, már bocsánat, Rektor úr? Abból is lenne kis pénz arra a csúnya pályaudvar szerű akolra, a környék meg fellélegezne...”
 • 5. atomboy 2008. október 07. 09:59
  „Jovan, felolem akarhany evet keshet, de a kornyekbeli parkolas most szunjon meg. Undorito latvany a sok plehdoboz, hianyolom a zoldteruletet.”
 • 4. kicsillag 2008. október 07. 09:00
  „Egy Évet? Tízet! Ezen kívül kellene még néhány parkolóház!”
 • 3. m 2008. október 07. 07:38
  „ezt már egyszer megírták...”
 • 2. basz 2008. október 07. 06:36
  „ÉS persze a parkolási díjat szedik tovább. Jön a Karácsony, a zsíros jutalmak ideje. A köznapi polgárok meg csak szívnak.”
 • 1. joy 2008. október 07. 06:25
  „Hagyják a francba építkezni a Grundagentet!
  A kötbérezést is csak mi fizetjük meg, a parkolóház meg nagyon kellene, mert a környéken katasztrofális a helyzet. Az SzTK-nak nagyon szüksége lenne egy trolimegállóra közvetlen a kiskörúti bejáratánál, az szgk-k meg nyugodtan parírozhatnának a garázsházban!

  Ha visszaveszik a telket, újabb 30 évig marad így!

  Inkább a Centrumgödör ügyében lépjenek a vaárosatyák már végre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadasparki küzdelem a plüss-szurikátáért

Szeged - Kénytelenek vásárolni valamit, amikor elhagyják a vadasparkot – panaszkodnak a… Tovább olvasom