Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Egyhétnyi tesióra egy napba sűrítve: az ülő életmód ellen harcolnak a Spartan Kid táborban

Szeged - A telefon és a tablet tiltott, helyette napi nyolc órában sportolnak és szabadtéren játszanak a Spartan Kid táborban. A mozgásszegény életmód ellen harcoló programban az egészséges táplálkozás éppolyan nagy hangsúlyt kap, mint az, hogy a már fiataloknál is látható elváltozásokat, amelyeket az ülő életmód hoz elő, korrigálják.
– Játszunk, sportolunk, erősítünk – foglalták össze a szegedi Spartan Kid tábor résztvevői, mivel foglalkoznak egy héten keresztül. Idén először szervezte meg ezt a programot a K2 Training & Cycling Zone, az első turnus végére mi is ellátogattunk. Kiderült: nevével ellentétben egyáltalán nem kőkemény kiképzőtáborról van szó.

– Alapvetően az ülő, mozgásszegény életmód ellen harcolunk – foglalta össze a tábor lényegét Kovács Gabriella fitneszedző, táborvezető. – Sajnos már gyerekkorban látszik, hogy a modern világ mennyire rossz hatással van a gyerekek testére. A tartásuk hanyag, a hátizomzatuk gyenge, és van, akinél már ilyen fiatalon sem mozog jól a csuklóízület a sok billentyűnyomkodás miatt. Az egyhetes mozgásprogram lényege, hogy ezeken az elváltozásokon javítsunk.
Egyhétnyi tesióra egy napba sűrítve: az ülő életmód ellen harcolnak a Spartan Kid táborban. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A gyerekek természetesen mindebből csak annyit érzékelnek, hogy folyamatosan mozognak – egy nap alatt nagyjából annyit, mint a kötelező testnevelésórákon az iskolában egy hét alatt. TRX-edzéstől a játékos vetélkedőkön és sorversenyeken át a szabadtéri fociig rengeteg sport szerepel a programban, a telefonok, számítógépek és tabletek pedig napi nyolc órára száműzve vannak az életükből. Igaz, nincs is idejük ezeket hiányolni.

– Nekem a TRX tetszik a legjobban. A tábor után is fogok ilyen edzésekre járni – mesélte a 12 éves Gábor. Arról a kérdésről, hogy elfáradtak-e a hét végére, megoszlottak a vélemények. Volt, aki határozott igennel felelt, más úgy fogalmazott, nem volt olyan vészes. A csapat legfiatalabb tagja, a 8 éves Emma viszont kifejezetten jól bírta a sportos hetet. – Tíz kör lépcsőzés után még futkározott a teremben – mesélték irigykedve a fiúk.
Egyhétnyi tesióra egy napba sűrítve: az ülő életmód ellen harcolnak a Spartan Kid táborban. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A sportos programok mellé speciális étkezést is kínálnak a táborban: glutén-, tej- és tojásmentes étkezést biztosítanak napi három alkalommal. – Az első napokhoz képest ma már nagyon szépen eszik ezeket az ételeket, megszokták az ízeket – mesélte Kovács Gabriella. – Az ebéd mindig finom – mondta a 9 éves Ádám. – A harcsapástétomos kenyér viszont pfuj.

Bár nem mérik a gyerekek súlyát, és nem is fogyókúratáborról van szó, az első hét tapasztalatai azt mutatták, hogy a túlsúllyal rendelkező fiatalokról elkezdtek leolvadni a kilók. A szervezők szerint azonban már az is nagy eredmény, ha elérik, hogy egy hétre kiszakítsák a gyerekeket a virtuális világból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta: Régimódi lánykérés

Egy 1906-ban történt eseményt tárok az olvasók elé. Tovább olvasom