Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyre kevesebb ünnepi üdvözlőlapot adnak postára

Szeged - Öt évvel ezelőtt körülbelül húsz-harminc százalékkal több ünnepi üdvözlőlapot adtak postára, ma már inkább SMS-t írnak az emberek, vagy e-mailben, zenés képeslapok segítségével tolmácsolják jókívánságaikat.
„Legyen a mai nap békés, boldog, gyertyafényes, a jövő év pedig egészségben, barátságban, nevetésben, szerelemben és anyagiakban nagyon-nagyon gazdag!" Ez és a hasonló ünnepi jókívánságok évek óta telefonon, SMS-ben jönnek. Szent este után szilveszter éjszakáján is ötletekben gazdag irományok sokaságára lehet számítani. „Képeslap" – elég ennyit beírni az internetes keresőbe, és már válogathatunk is a szebbnél szebb karácsonyi, újévi és egyéb képeslapok között. Ha akarjuk, zenél is az üzenet, és idézetet is választhatunk hozzá. Az e-mailen küldött kedves szavak mellé versekkel kísért rövid diafilmeket is mellékelhetünk.

Öt-hat évvel ezelőtt is léteztek az elektronikus üdvözlőlapok, de sokan még nem merték ilyen formában köszönteni szeretteiket, barátaikat és ismerőseiket, féltek, a címzett nem nézi meg időben az üzenetet. Manapság egyre több cég kíván így partnereinek kellemes ünnepeket, annak ellenére, hogy a szakemberek tapasztalatai azt mutatják: a magánlevelezések esetében sokkal elterjedtebb az elektronikus változat, és a cégek még mindig előszeretettel választják a hagyományos, kézzel írt lapot.

Gyors és olcsó – ez a netes üdvözlet előnye a postával szemben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az elmúlt öt évben nagyságrendekkel, mintegy húsz-harminc százalékkal csökkent a postára adott, egyéni ünnepi üdvözlőlapok száma – mondta Harnos Csaba, a Szeged 1. Posta vezetője. A szakember úgy véli, bár évről évre kevesebb a képeslap, az elektronikus verziók nem helyettesíthetik a kézzel írott jókívánságok személyes varázsát.

Képeslap a neten

A Szonda Ipsos legfrissebb felmérései szerint továbbra is a mobiltelefon a karácsonyi jókívánságok eljuttatásának legnépszerűbb eszköze. A megkérdezettek 67 százaléka hívja fel barátait, ismerőseit telefonon, és átlagosan 13 ismerősünket köszöntjük SMS-ben. Még ha a hétköznapokban ki is szorul a hagyományos képeslapküldés, levélírás, karácsonykor a figyelem kifejezésének ezen módszerei még jelentősek: a megkérdezettek 39 százaléka választja az írásos üdvözlési formát. Minden tizedik ember küld internetes képeslapot, és valamivel több mint minden tizedik e-mailt. A megkérdezettek 17 százaléka használja az internetet.

Olvasóink írták

  • 2. Kalmár Anna 2007. december 28. 18:32
    „...fejlődik a világ!?”
  • 1. El Nyomottka 2007. december 28. 16:51
    „Egy aprócska család karácsonyi üdvözlése is több, mint 1000 Ft. Csodálkoztok, hogy csökken a csigaposta népszerűsége és áttérünk az olcsóbb vagy ingyenes elektronikus üdvözlésre?

    Monnyuk én konzervatív vagyok és senkinek se küldök ilyen baromságokat. Akit köszönteni akarok, azt élő szóban teszem. Ha távol vagyunk egymástól, akkor is inkább telefonálok, mint személytelen buziságokat küldözgetnék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédet váltottak Papp Edináék Szerbiában

Szeged - A Szerbiában november 13-a óta előzetes letartóztatásban lévő Bogosné Papp Edina, Mehmet Karcsi édesanyja, valamint az asszony férje karácsonykor ügyvédet váltott. Tovább olvasom