Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Emléktáblát kap Lakó Károly múzeumi állatpreparátor

Mender Ákos szegedi amatőr tudománytörténész kezdeményezésére domborműves emléktáblát kaphat a szegedi születésű Lakó Károly, aki Brazíliában telepedett le múzeumi állatpreparátorként.
A zoológiai és néprajzi gyűjtőnek születési helyére, az egykori Magyar Királyi Bábaképezde épületére – Londoni körút 18. – helyezhetik el a táblát, amelynek tervét Farkas Pál és Farkas Réka szobrászművész készítette el.

Magyarországi ismeretlensége ellenére Lakó Károly nevéhez fűződik több állat- és növényfaj felfedezése, illetve 1929-ben többedmagával egy észak-brazíliai indián törzset is felfedezett. Az évtizedek során kilenc brazil államban, illetve Venezuelában, Kolumbiában és Ecuadorban kutatott. 1937-től haláláig, 1960. április 23-áig a Brazil Nemzeti Múzeum munkatársa volt. A 20. század első felének egyik legjelentősebb utazója és gyűjtője volt, személye brazíliai munkássága révén a külföldi szakirodalomban megkerülhetetlen.

Amennyiben pénteken a közgyűlés is jóváhagyja, április 23-án ünnepélyes keretek között avatják fel a táblát, ennek minden költségét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Földrajzi Múzeum fedezi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ránézésre is apadt a Tisza - mutatjuk fotókon a reggeli, jeges folyópartot

Ránézésre is apadt a Tisza - mutatjuk fotókon a reggeli, jeges folyópartot
Az elvonuló víz pocsolyákat hagyott hátra, amelyekből jégcsodák képződtek. 31 centit apadt a Tisza… Tovább olvasom