Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Európai premier a szegedi nemzetiben

Európai premierként mutatják be Tobias Picker Emmeline című darabját Alföldi Róbert rendezésében a Mezzo-operafesztivál ötödik versenyműveként vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban.
A bemutató előtt a Reök-palotában rendezett közönségtalálkozón a rendező elmondta, büszke az előadásra, melyet a New York-i Dicapo Operában állíthatott színpadra.

Tobias Picker 1841-ben kezdődő művének főszereplője Emmeline, aki egy testvére halála után tizennégy esztendősen egy textilgyárban vállal munkát, ahol a gyártulajdonos veje helyzetét kihasználva elcsábítja, és teherbe ejti. A lány nagynénje, Hannah a gyereket születése után egyből nevelőszülőkhöz adja, s még a csecsemő nemét sem árulja el Emmeline-nak. Húsz esztendővel később a címszereplő otthonába albérlőként egy fiatal férfi, Matthew Gurney költözik, aki hamarosan beleszeret a nőbe, majd úgy döntenek, összeházasodnak. Később azonban a házba érkező Hannah Matthew-ban felismeri Emmeline eltitkolt gyermekét. A férfi elmenekül, Emmeline pedig immár végleg egyedül maradva várja vissza fiát.

Alföldi Róbert szerint a görög sorstragédiákat idéző történet azért hat a nézőkre mélyen, mert a mű szereplői között nagyon erős és szenvedélyes szeretet működik.

A rendezőnek - mint mondta - azért egyik kedvence ez az opera, mert Tobias Picker nem ítélkezik egyik szereplő fölött sem, hanem megpróbálja az egyes alakok közötti mély és önzetlen viszonyt ábrázolni.

A történet szinte üres térben fekete, illetve fehér háttér előtt játszódik, így az énekeseknek valóban komoly feladatot jelent, hogy eljátsszák a drámai történetet - fogalmazott a művész.

Az operában három versenyző lép föl: a címszerepet Kristin Sampson amerikai szoprán alakítja, Matthew-t Nyári Zoltán magyar tenor játssza, Hannah-ként pedig Iulia Merca román mezzoszopránt láthatja a közönség.

Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a Fabrizio Melano, a New York-i Metropolitan Opera rendezője vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívatlan vendégek verekedtek egy mórahalmi szórakozóhelyen

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt indítottak büntetőeljárást egy 33 éves és egy 29 éves férfi ellen, akik társaikkal megzavartak egy mórahalmi rendezvényt. Tovább olvasom