Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Fasort pusztítanak el az új bevásárlóközpont miatt

Szeged - Szombaton a Vadaspark lakópark melletti 26 jegenye kivágását kezdték meg. Molnár Tamás nevű olvasónk fényképezőgépet ragadott és dokumentálta a pusztítást.
Olvasónknak a munkások azt mondták, hogy a készülő bevásárlóközpont építése miatt kell kivágniuk a fákat. Molnár úr szerint mindez nehezen indokolható ezzel, ugyanis a fasor és a bevásárlóközpont között egy út van.

Olvasói fotó: Molnár Tamás
Olvasói fotó: Molnár Tamás

Olvasónk fotókat küldött be a pusztításról és kérdezi, hogy védett-e a fasor, és ha igen akkor hogy történhet meg ilyen szörnyűség? Tudni szeretné, hogy valóban volt-e engedélyük ezeknek a fáknak a kivágására és milyen indokkal kérték azt?

(Molnár Tamás levelét továbbítjuk az önkormányzat felé - a szerk.)

Olvasói fotó: Molnár Tamás
Olvasói fotó: Molnár Tamás

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. a.zsolt 2008. május 17. 12:52
  „hogyha fakot vagnak ki akkor hejeben ultetni is kellene,igy is elegge szenyezett a levego”
 • 37. meska 2008. május 13. 19:54
  „Csanyiv! Kössz a mosolygós perceket! Ma egész nap dolgoztam, de most este s2 zót olastam a településrendezési szerződésben, mely /igaz,cinikus/ kacajra fakasztott: ízleljétek e 2 szót /a Tesco, meg az OBI kifejezések közelében/: ZÖLDTERÜLETI FEJLESZTÉS ...ja és: de mi terem meg a betonban?”
 • 36. fezoj 2008. május 13. 09:52
  „Eddig eléggé tiszteltem Botka polgármestert a városi fejlesztésekért, ezek után azonban lóf@sz a seggébe!”
 • 35. csanyiv 2008. május 13. 01:03
  „Kár, hogy a témában írott hozzászólásom szépen elszállt, hála a DM remek oldalának.
  Igen, lehet tudni mindent: a kivitelezőről és a megbízóról is, a Közgyűlésről, ami 2007. november 09-én tárgyalt SZMJV közgyűlése. Dióhéjban: a Tesco és az OBI és még mások is csak bérlők lesznek, a beruházó és egyben megbízó
  pedig a
  Móraváros Kereskedelmi Központ Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft.
  1023 Budapest, Bécsi út 25.
  Képviselője: Egenhoffer Péter és Kovács Dávid ügyvezetők
  Számlavezető pénzintézet: MKB-Bank Nyrt.
  Bankszámla szám: 10300002-10319817-49020010
  Cégjegyzékszám: 01-09-878283
  Adószám: 13885687-21-41

  A településrendezési szerződés 6. pontja szerint: "Beruházó vállalja, hogy az SZT-ben foglaltaknak megfelelően a Beruházáshoz szükséges telken kívüli közműhálózatot, valamint a közterületi és telken belüli zöldterületi fejlesztést saját költségén megtervezteti, a szükséges építési engedélyeket beszerzi, majd saját költségén az engedélyes tervek szerint kiépíti."

  A szabályozási tervlapot a szegedi illetőségű T.T.T. Városépítő Bt. (6726, Szeged, Marostői u. 26.) készítette, rajta megtalálható a felelős tervező, az építész, a víz- és csatorna, az elektromos, közlekedéstechnikai, környezetvédelmi és kertészeti tervezésért felelős emberek neve.
  https://eservices.szeged.eu/eku/letoltes.php?dokumentumID=15994

  A szabályozási terv a szakhatósági vélemények alapján javításra került és közzététele 2007. augusztus 30 - 2007. október 1. között megtörtént. A közzététel ideje alatt a tervvel kapcsolatban lakossági észrevétel nem érkezett.
  Az érintett út tulajdonosa a magyar állam, a használati jogok gyakorlója a Honvédelmi Minisztérium, akitől a szükséges engedélyeket a kivitelezéssel megbízott Market Zrt. beszerezte, a beruházás befejezését követően az út közművesítve, ingyenesen kerül az önkormányzat tulajdonába, mint közterület.

  Mindezt a téma iránt érdeklődő, a lakóparkban élőként írom, nem vagyok egyik cégnél, sem az önkormányzatnál alkalmazásban - még mielőtt valaki bennfentes információnak vélné fentieket.

  Bővebben itt elolvasható:
  https://eservices.szeged.eu/eku/eloterjesztes.php?eloterjesztesID=264&kepviseloknek=0”
 • 34. JoKo 2008. május 12. 21:56
  „meska
  Mondjuk a Stefánia, de tényleg kevés”
 • 33. meska 2008. május 12. 20:58
  „Joko, ahogy mutatsz ebben a városban egy újratelepített fasort, esetleg egy négyzetméternyi rekultivált zöldet, hallgatunk Rád. Addig sajnos dumálunk.
  A Széchenyi tér nem játszik, az díszhelyen van, a Városháza előtt, ezért aztán arrafele vigyáznak a mikroklímára. Egész addig, amíg az Aldi ki nem szemeli magának...”
 • 32. JoKo 2008. május 12. 14:33
  „Egyfajta "deja vu" érzésem van. A Széchenyi téren is vágtak ki fákat és akkor is egy csomó ember elkezdett anyázni, komcsizni mondta a tutit. Kiderült: a fákat ki kellett vágni, nem volt más megoldás.

  A fasor kivágásáról, annak esetleges indokairól, a pótlásáról tud valaki valamit, vagy csak dumál ....?”
 • 31. :-(( 2008. május 12. 13:36
  „Nagyon szomorú, hogy kivágják a fákat, de szerintem az mégnagyobb probléma, hogy nem veszik észre a városvezetők, hogy Szegednek nem bevásárló központra van szüksége, hanem munkahelyre! Nem igaz, hogy akkora vásárlóerő van Szegeden, hogy ennyi bevásárlóközpont még mindig nem elég! Nagyon magas a munkanélküliség az egész régióban, rossz az életszínvonal, vajon miből fognak majd vásárolni az emberek...? Hitelből...? Azzal tényleg segítenek a problémán!!!! Egyszóval szar a városvezetés, le kéne váltani!”
 • 30. bobca 2008. május 12. 12:27
  „Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy a közterületen a fákat általában szombaton, több napos ünnep előtt kezdik meg. Ilyenkor vajon ki tudja megvizsgálni az engedélyt? Ki tud hivatalosan intézkedni? Mire nyitnak a hivatalok a fából már nincs semmi. Tavaly vettem észre, amikor a környékünkön is lekezdték a fákat vagdosni.”
 • 29. Kuci 2008. május 12. 09:43
  „Ez van hozzá vannak szokava vezetőink , hogy felelőségnélkűl dönthetnek mindenről , s amíg ez nem változik szabadon garázdálkodhatnak a közvagyonal . S bújhatnak a ( hozá nem értő ) szakértők bizotsági döntések mőgé . A LOVÉ nekik így is úgy is jár . Szerintem az első komolyab felelőségre vonás után godolkodnának is .”
 • 28. Pista 2008. május 12. 08:30
  „Három alpolgármester van : várospolitikai, városfejlesztési és gazdasági... Tudja valaki hogy hol laknak? Biztos nem a Cserepes soron.”
 • 27. maci52 2008. május 12. 08:05
  „Szerintem valamelyik alporgármester már el is költötte a paraszolvenciát,amit kapott az engedély kiadásáért.Majd megmagyarázzák hogy milyen betegek voltak a fák,életveszélyt okoztak stb,úgy komcsi módon.”
 • 26. Pista 2008. május 12. 08:01
  „Tesco = fakivágás= agresszív nyomulás”
 • 25. Pista 2008. május 12. 08:01
  „Tesco = fakivágás= agresszív nyomulás”
 • 24. JoKo 2008. május 12. 07:18
  „Remélem lesznek új fák a régiek helyett. Azt azért megjegyezném, hogy a nyárfákat úgy egyébként az egész városban ki kellene írtani. E mellett a fasor mellett dolgoztam 8 évig. Ezekről a fákról állandóan "jön lefelé" valami. Hol levél, hol sárga ragacsos genya, hol fehér pelyhek.

  Nem tudom, hogy a fák milyen állapotben voltak ti. itt volt a laktanya műszaki részlege és ami olaj, benzin, kenőanyag ott a talajban lehet...”
 • 23. Kathryn 2008. május 12. 01:29
  „Ez a fagyilkosság brutális!!! Úgy vélem, semmiféle mentség nincs rá. Aki ezt kigondolta és aki engedélyezte, atz kiültetném a jövő nyárom két hétre a batonos multiparkolóba elmélkedni.
  A Rókusin lévő Tesco-t amikor építették, óriási propagandával futott, hogy majd mennyi fát és bokrot fognak ültetni. Hát meg lehet nézni!
  Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy nem fogják ezt pótolni semmiféle módon. Gondolom a lakópark szélén élő embereknek kellemes lesz majd nyáron tudni, hogy anno volt, amia naptól védje őket. helyette ott lesznek a szürke dobozmultik, körülöttük az összes vozattal, mint másutt: hajléktalanok, kéregető gyerekek, gördeszkás vagányok és iszogató középiskolások. Nyilván mindez 24 órás nyitvatartással.
  Ha új fák telepítése fog egyszer történni, oda kellene figyelni már végre, hogy ne a trendi kis gönbös tollseprűket ültessék mindenhová, hanem valódi, nagytermetű, gyorsan növő fákat!
  Én egyénként a lakópark szélén élő emberek helyében még a héten megkezdeném a telek határán a saját fák telepítését. Leyland ciprust vagy kínai jegenyét érdemes ilyen helyre.”
 • 22. CsImre 2008. május 11. 23:44
  „Ha az emberek járni fognak a Tescoba, akkor minden hőbörgés alaptalan. Mondhatják, hogy lám, van szükség, és igány rá.”
 • 21. meska 2008. május 11. 22:28
  „Így van. Teljesen mindegy. Se a lakók, se a koala, se a hópárduc nem örül. Csak az a barom, aki "a köz érdekében" döntést hozott. Mert kell a bevétel. A választások előtti operettépítkezésekre /szrul vezetett bicikliút, rondára kivitelezett piac stb./”
 • 20. TESÓ 2008. május 11. 21:34
  „TESCO MEG OBI LESSZ UGY TUDOM . ELKELL ADNI VALAHOL A SOK SZAR ROLOTT ÉLELMISZERT .”
 • 19. meska 2008. május 11. 20:47
  „Mindenhova betont. Ömlik a bitumen, az aszfalt. A Dorozsmai úton, Baumax mellett, az autókereskedő előtt még a múlt héten volt egy kb 10 méteres fűsáv, de kiadták rá az engedélyt és azóta már, gondolom, elintézték.
  Más. Vér-tó. Ott is a zöldre engedték a dodzsemest. Iszonytató a látvány. Valaki biztos azon eszel, hogy majd mindig ide kéne engedni, következésképp azt a részt is le kéne betonozni. Mocskos pénzvágy és zöldutálat.
  Szegény Vadaspark-lakótelepi lakók. Tudatták ezt előre velük? Milyen mocsadék fej az, amelyik a "Vadaspark-lakópark" név, projekt engedélyezése után odauszítja a multikat?
  Egyébként meg a globális felmelegedésre fogják a nyári 42 fokot. Nem az. A beton. Meg az aszfalt.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fasort pusztítanak el az új bevásárlóközpont miatt

Szeged - Szombaton a Vadaspark lakópark melletti 26 jegenye kivágását kezdték meg. Molnár Tamás nevű… Tovább olvasom