Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Felfüggesztették a vasutassztrájkot

Szeged - A VDSZSZ tegnap délben felfüggesztette a hajnali 3 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájkot. Szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek a MÁV Zrt. vezetőivel, s ha nem közelednek az álláspontok, lebegtetni kezdik a munkabeszüntetést.
Tegnap délben ugyan lefújták a vasutassztrájkot, de a szegedi nagyállomáson a közlekedés még estére sem állt helyre, a vonatok ugyanis szétszóródtak és kiestek a menetrendjükből. A hajnali 3 és 12 óra között megtartott sztrájk 43 vonatot érintett.

Hogy a szegedi nagyállomás hány ember munkabeszüntetése miatt bénult le, nem tudták megmondani: erről nem készült összesítés. Szentes-Bíró Ferenc, a MÁV Zrt. szegedi területi kommunikációs vezetője az élet leállását azzal magyarázta, hogy a MÁV-nál minden ember kulcsszerepet tölt be, a kocsivizsgáló éppúgy, mint a forgalmi szolgálattevő. Ha egyikük nem veszi fel a munkát, megbénul az állomás élete.

Lapunk úgy értesült, hogy Szegeden a forgalmi dolgozók mindegyike sztrájkolt. A MÁV Zrt.-től kapott közlemény szerint az éjszakai műszakban országosan a forgalmisok 14, a nappali műszakban pedig mindössze 9 százalékuk nem vette fel a munkát. A személyszállításért felelős MÁV-Start Zrt.-nél többen vettek részt az országos sztrájkban: a pénztárosok, a jegy- és kocsivizsgálók 28 százaléka szüntette be a munkát.

A délelőtt folyamán a vonatok Budapest felé csak Kiskundorozsmától közlekedtek, és oda is érkeztek vissza. A Békéscsaba felől érkezőknek pedig Szeged-Rókuson kellett leszállniuk. Mivel a békéscsabai állomás is lebénult, az oda utazók csak Telekgerendásig juthattak el. Az ottani vasutasok azonban megszervezték, hogy az utasokat autóbuszok szállítsák be Békés megye fővárosába, és ugyanúgy vissza. Az Újszeged–Mezőhegyes közötti vonalon nem volt fennakadás. Nyílt pályán egy vonat sem állt.

Fotó: Miskolczi Róbert
A Tisza Volán Zrt. utasforgalma megérezte a vasutassztrájkot: reggel 6.30-kor még egy buszt el kellett indítani Budapestre. Délelőtt 11-kor, majd 14 órakor pedig további két-két busz – összesen öt – állt munkába a főváros felé menet. Mező István közszolgáltatási divízióigazgató elmondta, ezek a buszok visszafelé is megteltek, mivel a péntek délután hazafelé tartó diákok és a Budapesten dolgozó szegediek nem merték a vasutat választani.

Vásárhelyen, Szentesen és Makón nem volt fennakadás

A vasutassztrájk ellenére az Újszeged–Makó–Mezőhegyes–Kétegyháza vonalon normális volt tegnap a vasúti közlekedés. Vásárhely, Szentes, illetve Makó pályaudvarán nem volt fennakadás, a Tiszatenyő–Szentes–Vásárhely–Makó vonalon Szolnok helyett csak Martfűig jártak a vonatok – tájékoztatta lapunkat Szentes-Bíró Ferenc. A MÁV Zrt. szegedi területi kommunikációs vezetője elmondta: Mivel Békéscsabán nem dolgozott a vasutasok többsége, a szeged-rókusi pályaudvarról induló vonatok csak Telekgerendásig közlekedtek, s onnan buszok vitték tovább az utasokat a békési megyeszékhelyre. 
 

Olvasóink írták

 • 15. figyelö 2008. február 03. 10:10
  „jo lenne már ha Gasko ur csak egyedül sztrájkolna, és a sok embert ne maga helyett küldje sztrájkolni, ha neki kell a sztrájk álljon éhen-szomjan a nyugati föbejáratánél 2 honapig akutya nem törödik vele”
 • 14. joy 2008. február 03. 06:31
  „Gaskó!
  Magad alatt vágod a fát bammeg!
  Főként a "lebegtetéssel".
  Lehet, hogy neked tecccccik amit csinálsz, de az utasoknak nem.
  Országos támogatottságod annyi, amennyi utas vár az állomásokon.
  A széles utazóközönség megszervezi magának, hogy busszal, szgk-val jusson el uticéljába, lesz.rja a vasutat.
  Így is folyamatosan csökken a vasúton utazóxáma, ti meg fölgyorsítjátok az elpártolást.
  Eredmény annyi lesz, hogy tömegek vándorolnak a közútazásra, egyre néptelenebbek lesznek az állomások, nem utaznak vasúton a népek, így nem lesz munkátok!
  Te sztrájkot lebegtetsz, az utazóközönség meg méretes ló@t nektek!
  Íme az eredményetek:
  "...a buszok visszafelé is megteltek, mivel a péntek délután hazafelé tartó diákok és a Budapesten dolgozó szegediek nem merték a vasutat választani..."”
 • 13. joy 2008. február 03. 06:17
  „nünüke!
  Közönséges vagy.
  http://www.berze-nagy.sulinet.hu/tanos/allatok/konunu.htm

  :o)”
 • 12. bonni 2008. február 02. 20:41
  „Kedves mindenki!
  Akik a minimálbért megállapítják, nos őnekik adnék 50 ezret havonta, és akkor kiváncsi vagyok, hogy mennyire emelnék fel ezt az összeget. Ha a munkabért adómentessé tennék, de amit veszünk, annak maradna az adókategóriája, nos az lenne a jó világ. De egy-két járulékot meghagynék...”
 • 11. nünüke 2008. február 02. 12:53
  „Lakos!Szerinted érdekelne valakit,ha több ezer nyugdíjas sztrájkolna?Ott fent csak azon dolgoznak,hogy sok ember meg se érje/élje/ a nyugdíj kort!60-65 éves korodig dolgozol,ha van hol,gürcölsz mint az állat,utána meg ha megdöglesz,az nem érdekel senkit!Egy emberrel kevesebb...”
 • 10. peter rusz 2008. február 02. 12:18
  „Ezt a Glaskót már rég picsán kellett volna rúgni, ne mi pénzünkön
  szélhámoskodjon.”
 • 9. Mil 2008. február 02. 11:37
  „Aki itthon nem talál melót, az húzzon el külföldre.”
 • 8. Mil 2008. február 02. 11:36
  „Nagyon elegem van már ezekből a surmó bakterekből. Internálni kéne őket egy kis csákányozásra. Persze a vezetőkkel az élen.”
 • 7. VCrash 2008. február 02. 10:53
  „Egyik munkáltatómnál az volt a felelős vezetők ´szlogenje´, ha nem voltunk megelégedve fizetésünkkel, hogy " ellehet távozni másik mukahelyre, nem kötelező itt dolgozni ha nem tetszik...! Nem tetszett, de maradtunk, mert máshol sem volt jobb a helyzet. Kiszolgáltattak vagyunk, azok is voltunk, azok is maradunk, mert a ´létbiztonság´ csak a vezérigazgatóknak, politikusoknak, igazgatóknak stb. jár, a többi meg éljen (dögöljön) meg ahogy tud.”
 • 6. lakos 2008. február 02. 10:52
  „nünüke,akkor sztrájkoljatok,szervezd meg.Alkotmányos jogod.Mer egyesek töketlenek,nem azokat kell szidni,akik élnek ezzel a jogukkal. Kókadt meg tartsa be,amit kimondott.”
 • 5. gyuszter 2008. február 02. 10:30
  „Ja, nünüke, és akkor az a jó megoldás, ha végignézzük, hogy hogyan foszt ki bennünket az állam, és nyugdíjasként meg éhezünk...”
 • 4. teflon 2008. február 02. 10:09
  „A büdi vasutasok húzzanak el...”
 • 3. nünüke 2008. február 02. 09:45
  „Nagyon sokan,akik a minimálbérért dolgoznak,sztájkolhatnának,vagy azok,akik egy életen át güriztek,de az alacsony nyugdij/Nyögdíj/az éhenhaláshoz sok,a megélhetéshez meg iszonyú kevés!!”
 • 2. gyuszter 2008. február 02. 09:43
  „Szerintem ebben az országban a szakszervezetek képtelenek arra, hogy komoly összehangolt fellépést hajtsanak végre, látjuk mostmár, még akkor sem, ha a saját érdekükben kerül sor munkabeszüntetésre. Kár, mert megint nem volt alaptalan a dolog. Félelmetes, ahogy elherdálták a MÁV teherfuvarozási részlegét.”
 • 1. VCrash 2008. február 02. 08:50
  „Szerintem ez már rég nem arról szól, amiről mi gondoljuk. Ez már rég politikai indíttatású, hangulatromboló, és sok (utazó) embert bosszantó ´tragédia´,amely csak azért ´izzítatik´ fel, hogy állandó stressz-ben tartsák a jelenlegi kormányt, az emberek elégedetlenségét kihasználva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működik a gas.hu

Szeged - Ahogy ígérte, üzembe helyezte honlapját az Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és… Tovább olvasom