Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Fertőtlenítő és pletyka Brüsszelben

Megújulnak hazánkban az iskolák, épülnek az utak. A csillagos projekttáblák ellenére még mindig kevesen tudják: mindehhez az Unió ad támogatást – 25 milliárd eurót 6 év alatt. De Brüsszel most magával is foglalkozik: decembertől él a reformszerződés, jönnek az EU „arcai".
Mindenhol folyékony szappanhoz hasonló kézfertőtlenítőket látni manapság Brüsszelben, az éttermekben, a szállodákban, még az Európai Bizottság (EB) székhelyén, a Berlaymont-ban is. Az ember csak nyom egy kicsit belőle a kezébe, s máris helyettesítette a kézmosást. A H1N1 helyett így leginkább számos találgatás terjed manapság az EB háza táján. Hogy mi van a levegőben – persze a fertőtlenítőszag mellett? Elsősorban a lisszaboni szerződés életbelépéséről, az új összeurópai tisztségekről szóló számos pletyka.

November 19-én jelölik ki a közösség első állandó elnökét. Azt hallani a Berlaymont folyosóin: erős a támogatottsága Herman Van Rompuy belga miniszterelnöknek. Korábban első számú favoritként emlegették Tony Blair brit exkormányfőt, még most is felmerül a neve – bár esélyesebbnek tűnik Jean-Claude Juncker luxemburgi vagy Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. Nem véletlen a Benelux-hegemónia: kicsi és régi tagsággal bíró országból jöhet a befutó – lehetőleg néppárti tagsággal.

Jellemző az EU-ra: patikamérleggel egyensúlyoz a tisztségek között. A 3 fontos feladat közül kettőt az európai parlamenti (EP) többséget bíró jobboldali néppárt kap, egyet a szociáldemokraták. Kell kicsi és nagy, „régi" és „új" (értsd: 2004 óta csatlakozott) tagállam is – utóbbiak a lengyel Jerzy Buzek EP-elnökké választásával máris reprezentáltak. A baloldalé így várhatóan a kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztség lesz. Eddig David Miliband brit külügyminisztert emlegették – csakhogy állítólag ő nem vállalná. Massimo D'Alema volt olasz miniszterelnök és Alfred Gusenbauer osztrák exkancellár neve még a kalapban van.

Az Európai Bizottság brüsszeli székhelye, a Berlaymont. 20 ezer tisztviselő munkahelye. Fotó: DM/DV
Az Európai Bizottság brüsszeli székhelye, a Berlaymont. 20 ezer tisztviselő munkahelye.
Fotó: DM/DV

E két tisztség birtokosa lesz december elsejétől, a lisszaboni szerződés hatályba lépésétől az EU „arca" – az Unió politikájának, illetve külü- gyeinek potentátja. De nem csak e két politikus élete változik a dokumentumnak köszönhetően. Sokkal inkább tiszteletben kell tartani például a kisebbségek jogait az Unióban – ettől fázott Václav Klaus cseh államfő, tartva a kollektív bűnösség elve miatt a második világháború után kitelepített németek és magyarok kárpótlási igényétől. Végül kompromisszum árán írta alá a reformszerződést: Csehország mentességet kap az Alapjogi Charta alól. A reformszerződés értelmében 751 képviselője lesz az Európai Parlamentnek, amelynek hatásköre, befolyása is megnő a döntéshozatalra.

Kérdezzen az Uniótól!

Az EU legnagyobb problémája az, hogy állampolgárai nagy része nem jut információhoz arról, mi is történik Brüsszelben. Pedig számos információs portál üzemel. Például az Europe Direct irodáé, amely ingyenes kiadványokkal, állampolgári tudakozóval segít eligazodni abban, hogyan lehet például dolgozni, tanulni egy másik tagállamban, milyen szolgáltatások vehetők igénybe. Ingyenes vonala bármelyik EU-országból elérhető a 00-800-6789-1011-es számon, interneten pedig az europa.eu.int/europedirect/ címen.

– Ha egymillió EU-állampolgár aláírásával támogat egy kezdeményezést, azt az EB köteles beterjeszteni a parlament elé. Az Európai Tanácsban a kettős többség elve érvényesül: minimum 15 tagállamnak kell egyetértenie egy adott ügyben, képviselve az EU népességének legalább 65 százalékát. Átláthatóbb lesz az intézményi működés, demokratikusabb a szervezet – foglalta össze magyar újságírók előtt a változásokat Kovács László, hazánk rövidesen leköszönő EU-biztosa, a közös adók és vámügyek felelőse. – Nem lettem adótanácsadó, nem tudom gyorsabban kitölteni az adóbevallásomat – vallotta be. Számos javaslatával azonban kivívta a brüsszeli szakemberek elismerését. Öt év alatt egyetlen beterjesztését volt kénytelen újra kidolgozni, egyenként egyeztetve a 26 biztossal: a gyermekpelenka áfakulcsának kedvezményessé tétele ügyében.

Januártól vagy februártól állhat össze az új kabinet – mihez kezd utána a 70 esztendős politikus? Mit szólna egy utazó nagyköveti poszthoz? – Nem lenne ellenemre, sok kormányzati tényezővel van remek kapcsolatom, külügy- és pénzügyminiszterekkel – fogalmazott Kovács László, akinek neve a napokban miniszterelnök-jelöltként is felmerült – nem zárja ki a magyar belpolitikába való visszatérést.

25 milliárd euró jut nekünk

20 ezer tisztviselő és 10 ezer további alkalmazott, 40 főigazgatóság dolgozik csak a Berlaymont-ban a közel 500 millió lelkes közösség ügyein. Szigorú biztonsági felügyelet mellett: a liftekhez vezető utakhoz csak belépőkártyával jut el az ember, a bejáratnál átvizsgálják, mint a reptéren. Nekünk pedig érdemes átvilágítani néhány adatot: a 271 európai régió közül minden 4. GDP-je alacsonyabb, mint az EU-átlag 75 százaléka – a Dél-Alföld 43,5 százalékon áll. Az Unió idén 133,8 milliárd euróból gazdálkodik – a büdzsé harmada kohéziós támogatásra, infrastruktúra-fejlesztésre, innovációra, beruházásra, oktatásra megy. Hazánk 2007 és 2013 között 25 milliárd euróra, 6500 milliárd forintra jogosult. Ebből épülhet például 330 kilométer gyorsforgalmi út, 35 ezer tanterembe kerülhet interaktív tábla.

Olvasóink írták

 • 3. macs 2009. november 17. 21:11
  „abdul66,
  a mezőgazdaságot mi vágtuk agyon. Pár hektáron, néhány tehénnel nem lehet versenyezni. Múltkor almát vettem, csak otthon láttam, osztrák. Képzeld el, 2 hét múlva is ehető alma volt. (elutaztunk és az asztalon maradt). Múltkor is vettem almát, pár nap múlva már elkezdett rohadni. Ez csak egy példa volt. Az üzletekben csak spanyol, olasz és görög csemegeszőlő van. A piacon gyönyörű magyar szőlőt látok és veszek.”
 • 2. abdul66 2009. november 17. 19:45
  „Blalabla,csak azt nem írják,hogy többet fizetünk be,a mezőgazdaságunkat teljesen gallyra vágják,gyarmatnak jók vagyunk,stb.”
 • 1. macs 2009. november 17. 18:56
  „De nagy a csönd! De nagy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szandri halálában is támasz

Tananyag lett a szegedi orvoskaron annak a bajai, háziorvosként dolgozó anyukának a könyve, amelyet a 17 éves korában, egy ritka, daganatos betegségben elvesztett lányáról írt. Tovább olvasom