Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Forrt a dal a kocsmában

Szeged – Mi az a slam? Ilyet még nem láttam! – érkezett nagy hanggal egy fiú szerda este a Rongy kocsmába.
Vele együtt több mint százfős nézősereg köszöntötte az újjászülető Slam Poetry Szeged nevű mozgalmat. A közel két éve „pihenő" csapat most újult erővel fogott neki a színpadi verselésnek, azaz az „ütős költészet" művelésének, s kezdeményezésüket siker koronázta. – Borból lettél, borrá leszel – mondta petőfis stílusú költeményében Barczánfalvi Gábor. A gimnazista modern bordalában frappánsan összegezte a jó hangulat titkát: – Tiszta szesz, tiszta ész, ennyi az egész.

Minden okuk meg is volt a résztvevőknek az ünneplésre, hiszen néhány fiatal lelkesedéséből született újjá a szegedi slam poetry-mozgalom.

– Hazánkban most divat a színpadi verselés művészete. Mi is szeretnénk teret adni a fiókköltőknek, hogy a közönség elé tárhassák műveiket – beszélt céljaikról Mészáros Péter, az egyik főszervező. Így nemcsak a tíz, előre jelentkezett költőjelölt, vagyis „slammer", de a közönség soraiból hirtelen előugró alkotók is felolvashattak, s a fülledt felolvasáson nemcsak a fejek, de szerencsére a dalok is forrtak.

– Nem tartunk versenyeket, ahogy azt hagyományosan az amerikai eredetű műfaj képviselői szokták – folytatta az est másik házigazdája, Fehér Péter. – Bárki színpadra állhat verssel, novellával vagy bármivel, ami a tintával kapcsolatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demcsák Zoltán, a szegedi brutálfutó

Hét kilométeren sárban, szögesdrótokon, gumikerekeken keresztül vezet a brutálfutók útja. Demcsák Zoltán 50 évesen ismerkedett meg a dagonyás kihívással. Tovább olvasom