Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Gázrobbanás Szegeden - egy alkalmazott a gyanúsított

Szeged - Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki a Szegedi Rendőrkapitányság egy 60 éves férfit a csütörtöki szegedi gázrobbanás miatt.
A rendőrség gyanúja szerint a férfi a gázvezeték felújítási feladatok elvégzésével megbízott cég alkalmazottjaként az előkészítő munka során a padlóba egy furatot készített, melynek során előzetesen nem győződött meg arról, hogy milyen közművezetékek futnak a furat közvetlen közelében. A férfi a fúrás során megsértette a ház földgázellátását biztosító gázcsövet. A kiszivárgott gáz bejutott az egyik földszinti ingatlanba, ahol a vízmelegítő berendezés őrlángja a felgyülemlett gázt berobbantotta.

Csütörtökön történt

A mentők, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, rendőrök, valamint az Égáz-Dégáz és az IKV munkatársai negyedóra alatt ellepték a robbanás után a Boldogasszony sugárút 23. szám alatti, önkormányzati fenntartású házat. A lakókat az utcára parancsolták. Itt találkoztunk két egyetemistával, Lacival és Attilával, akik a felrobbant lakás mellett laknak.

 – Előbb fúróhangot, majd hatalmas robbanást hallottunk. A padló is beleremegett. Minden lakó kiszaladt a gangra, ahonnan néhány perc múlva mindenkit a ház elé küldtek – mondták az egyetemisták, akik szerint a kihívott gázszerelők már fúrtak, ami után bekövetkezett a robbanás.

Gázrobbanás a Boldogasszony sugárúton 1 rész

Beomlott a felrobbant lakás alatti pince is, ahonnan rövid vizsgálódás után Tátrai János őrnagy jött elő. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjének elsődleges megállapítása szerint a pincében lévő gázvezetékrendszerből szivárgó gáztól telítődött a ház közműalagútja. – A robbanás a fürdőszobában lévő bojler őrlángjától, de az alagútban való fúrástól is bekövetkezhetett – mondta az őrnagy.

Az Égáz-Dégáz helyszínen tartózkodó szakembereitől megtudtuk: nem az ő munkatársaik végezték a munkálatokat. Éppen ők jelezték két hete az épület fenntartójának, az IKV-nak, hogy gázszivárgás van a házban.

Gázrobbanás a Boldogasszony sugárúton 2. rész


Soós Ferenc, az IKV Zrt. kezelési igazgatója azt mondta, hogy körülbelül másfél hete kapták az értesítést a gázszolgáltatótól a szivárgásról, amelynek elhárítására előbb kivitelezőt kellett találniuk. Annyi kikötés volt, hogy a munkálatokat október 22-éig végezzék el. A feladattal végül egy háztartási gáz-, fűtés- és vízszereléssel is foglalkozó szegedi kft.-t bíztak meg.

Így néz ki a fürdőszoba a robbanás után. Fotó: Rendőrség
Így néz ki a fürdőszoba a robbanás után.
Fotó: Rendőrség

A felrobbant lakás lakhatatlanná vált; az itt élő családot az IKV átmenetileg egy másik önkormányzati lakásba költözteti. Az érintett lakásban nem tartózkodott senki, viszont kidőlt egy fal, amely miatt a szomszéd könnyű sérüléseket szenvedett. A szolgáltató szakemberei elzárták a gázt. Várhatóan néhány napig szünetel majd a szolgáltatás.
Eljárást indítottak.

Gázrobbanás Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Szegedi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a gázrobbanás ügyében – tudtuk meg Szenti Szabolcstól. A rendőrségi sajtószóvivő elmondta: felmerült a gyanú, hogy szakszerűtlen munkavégzés történt.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. lehopeti 2010. október 27. 21:36
  „namármost...a fiatalok hozzáállásáról: 26 éves gáz- és tüzeléstechnikai műszerész vagyok, és lenne némi hozzáfűznivalóm "pro és kontra" elven.
  1.padlóban gázvezetéket csak az elosztói engedélyes (GDF Suez,korábban DÉGÁZ) külön engedélyével, megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával lehet elvezetni.
  2.a fogyasztói gázvezeték létesítése minden esetben terv- és engedélyköteles, ami nem kevés adminisztrációval és utánajárással jár. (az épületkezelő védelmére)
  3. új gázvezetéket általában a régi vezeték bontása után létesítünk, kivéve ha csak bizonyos szakaszt cserélünk, ám ezt is kizárólag a gáz lezárása és a csővezeték kiszellőztetése után tesszük.
  na további jó vitázást”
 • 60. CID 2010. október 24. 21:06
  „az előkészítő munka során a padlóba egy furatot készített, melynek során előzetesen nem győződött meg arról, hogy milyen közművezetékek futnak a furat közvetlen közelében.

  Milyen ősi román szokás, padlóban gázvezetéket vezetni ?”
 • 59. CID 2010. október 24. 21:04
  „Soós Ferenc, az IKV Zrt. kezelési igazgatója azt mondta, hogy körülbelül másfél hete kapták az értesítést a gázszolgáltatótól a szivárgásról, amelynek elhárítására előbb kivitelezőt kellett találniuk.

  .... azt a céget keresték, amelyik a legtöbbet jattol, jó IKV-s szokáshoz híven.”
 • 58. Morpheus_RexXx 2010. október 23. 14:49
  „Ez van mikor el akarnak valamit (részleteket) tussolni (Ikv-bratyis cég) azután mégsem sikerül...”
 • 57. városlakó2 2010. október 23. 08:49
  „Nem értem, egy hétig vártak, pedig észlelték, hogy gázszivárgás van???!!!! Az a baj, hogy egy ejnye-bejnyével megússzák, akiknek a felelőssége lenne, vagy éppen a "legkisebb" ember viszi el a dolgot. MINDENKINEK SAJÁT VAGYONÁVAL KELLENE FELELNIE A MÁSOKNAK OKOZOTT KÁRÉRT! Azok az emberek is megdolgoztak a vagyonukért, akiknek tönkrement az otthonuk! Ha a saját vagyonával felelnek, akkor jobban meggondolják, hogy mit csinálnak, mert a saját gyerekeiktől és saját maguktól is elvesznek. Addig, amíg ez nem így lesz, csak kenik egymásra, meg mutogatnak, aztán egy valaki kap egy megróvást. Az iskolákban át sem engednék szakipari munkást 2-el!!!!! Nem legyen mindenből jeles, de a szakmáját JÓL tudja, és ne kegyelem kettesre!!! Ember életek múlhatnak rajta! Én is tanítok, tudom miről beszélek. Kollégák TESSÉK EZEN ELGONDOLKODNI!!!! Nem tudhatjuk ki lesz a következő!”
 • 56. web 2010. október 22. 23:53
  „"A feladattal végül egy háztartási gáz-, fűtés- és vízszereléssel is foglalkozó szegedi kft.-t bíztak meg."
  Annyi kritikát eszement írásokat hozzászólásokat olvastam az imént, de senki nem gondolt arra a szerencsétlen emberre, a szerelőre hogy maga is károsulttá vált. Nem tudom ki végezte a munkát, de lehet, hogy a kft. egy alkalmazottja, aki eddig nem hibázott. Vajon gondolt-e rá valaki, milyen gondolatai vannak ennek az embernek?, biztos nincs azóta nyugodt pillanata sem. Az ő élete is ugyanúgy romba dőlt pillanatok alatt mint a ház! Dolgozunk egy életen át és semmivé válik a munkánk. Ha az IKV. megbízta a kft. a munka elvégzésével, vajon biztosította-e a közművezeték rajzát a munka elvégzéséhez?
  "Az Égáz-Dégáz helyszínen tartózkodó szakembereitől megtudtuk: nem az ő munkatársaik végezték a munkálatokat. Éppen ők jelezték két hete az épület fenntartójának, az IKV-nak, hogy gázszivárgás van a házban." gondos gazda, szólt, hogy szivárgás van, csak éppen a gázt nem zárta el. Akkor ki is hibázott?”
 • 55. Filctoll 2010. október 22. 21:02
  „Ha a szolgáltató jelzi a fogyasztónak hogy szivárog a gáz, ezzel egy időben köteles lenne- szerintem- a szolgáltatást AZONNAL felfüggeszteni a rendszer teljes átvizsgálásáig! Sajnos baj lett belőle és természetesen ilyenkor -is- a helyszinen lévő szerelő viszi el a balhét.
  Érdekes hogy tudtommal a padlóban sose volt szabad gázcsövet vezetni.

  Tegnap egy fórumozó nagyon jól beszámolt az eseményekről, ahogy érzékelem a DM munkatársa valami hasonló, velőset szeretett volna írni, csak épp annyira "köznyelven" szeretett volna fogalmazni hogy gyanítom nem ez történhetett.”
 • 54. notebook 2010. október 22. 13:05
  „Miért kell 38 felvételt készíteni, azok között is rengeteg a felesleges kép, amely már többször ismétlődik ugyanabból a szögből, ugyanazokkal az emberekkel. El kéne küldeni a fényképet készítő kolléganőt kwedves DM egy tanfolyamra, ahol megtanítják neki, mi a szükséges és elégséges és mi a jó fényképezés lényege.

  A másik: hetek árad a gázszag a Berlini és a csongrádi sgt. kereszteződésében álló főiskolai épületből, pedig a gázszerelők már elvégezték a több hetet igénylő javításokat. kevés kell, hogy berobbanjon, ha valaki égő cigarettával ott megy el. Nem is beszélve arról, hogy mi lehet az épületben.... valaki nézzen ennek utána sürgősen!!”
 • 53. jozko 2010. október 22. 10:42
  „Spekuláció!
  Bizonyíték?
  Merthogy ez így sántít.
  A vádemeléshez édeskevés!
  Ha mégis megteszik egy jó ügyvéd ízekre szedi a megalapozatlan vádat.
  Jogosan.”
 • 52. falusijóska 2010. október 22. 10:36
  „10 napja már, hogy szivárgott a gáz, ezt mondta az IKV-s nagyfőnök, ennyi idő után találtak végre egy jó szerelőt.
  Az a csoda, hogy addig nem robbant fel az egész ház, és a fél sugárút.
  Kis magyar abszurd!”
 • 51. gróf 2010. október 22. 10:18
  „50. hozzászólás Ebgondolat 2010.10.22. 10:09

  A múltkor volt egy cikk itt a dm-n, hogy miért alkalmaznak a munkáltatók idősebbeket, nyugdíjasokat?

  Ott nagyon sok hozzászóló fikázta a fiatalok munkához való hozzáállását, szakmai tudását, felelősségérzetét.
  Nekik fricska...annak ellenére, hogy lehet szegény ember 60 éves koráig semmi hibát nem vétett.”
 • 50. Ebgondolat 2010. október 22. 10:09
  „47. hozzászólás gróf 2010.10.22. 09:31
  Szerintem, ezt nem ide kellett volna írnod!!!! :D”
 • 49. varadipal 2010. október 22. 09:55
  „Besenyő P.B.: Mekkmester Kft.”
 • 48. lila 2010. október 22. 09:34
  „Az idős emberek már csak ilyenek.A nyugdíjkorhatár emelésével egyre több lesz a munkahelyi baleset!”
 • 47. gróf 2010. október 22. 09:31
  „A mai fiatalok szalmai tudása meg sem közelíti a régi öreg szakik munkához való hozzáállását és precizitását!”
 • 46. Csirén 2010. október 22. 08:28
  „Ki a ház kezelésével megbízott szervezet/vállalkozó?”
 • 45. joy 2010. október 22. 07:42
  „Fölvetődhet a szabálytalan munkavégzés is, bár a szétrobbant fürdőszoba az őrláng gyújtásra utal, de a fúrással okozott légmozgás eredményeként telítődhetett ott a CH-szennyezettség úgy, hogy a koncentrációja elérte a robbanási határértéket, a láng megvolt...
  Ennek eldöntése a tűzoltók, szakemberek dolga.

  Ám van más is!
  Az bizony egy formás joghézagos felelősség áthárítás.
  A szolgáltató tudja mérni a gázszivárgást, /nekik van CH-szennyezettság mérő lészülékük.
  Ergo, ha észlelte a gázszivárgást, haladéktalanul meg kellett volna szüntetnie azt, ha másként nem, megjelölve a szivárgás helyét, a gázszolgáltatást azonnal le kellett volna állítania.
  Ugyan is a gáz tulajdonostól függetlenül fokozottan tűz és robbanásveszélyes, aki pedig hagyja szivárogni, az robbanás-életveszélyes helyzetet oz létre!
  Sajnos hagyták, hogy addig se legyenek gáz nélkül a lakók, így történt a szerencsés??? kimenetelű gázrobbanás!

  De ki vállalja a felelősséget, ha legközelebb súlyosabb, netán végzetes baj történik?”
 • 44. Besenyő_Pistabácsi 2010. október 22. 06:53
  „Csak a tisztánlátás miatt én bontani akarok gyorsan szakszerűen házat!”
 • 43. Besenyő_Pistabácsi 2010. október 22. 06:52
  „Kérném nevén nevezni a szolgáltatással megbízott Kft-t, ugyanis most bíztam meg én is egy Kft-t hasonló munkával egyet, meg hát jó bornak is kell a cégér!”
 • 42. xilinx 2010. október 21. 23:46
  „20. YellowSoldier 2010.10.21. 17:41

  "...Meg jo, hogy nem egy fövezetek szivargott es az egesz haztömböt szedi szet. Azt hol zarod el okostojas?"
  Nyilván azzal már nem tudnék mit kezdeni. De amit tud, azt tegye meg az ember. Ez talán mindenkitől elvárható. Különösen ha a saját életéről, családjáról, értékeiről van szó.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deszki padlizsánmadár

Madárképű padlizsán termett a deszki Papdi Géza kertjében. Krémet készítettek belőle. Tovább olvasom