Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyakornoki program a jogi karon

Szeged - Szakmai gyakornoki programot indított az előző tanévben a szegedi egyetem jogászhallgatóinak az ÁJTK Karrier Irodája. A most lezárult – ám a jövőben folytatódó – projektben 60 hallgató szerezhetett fontos gyakorlati ismereteket.
A Szegedi Tudományegyetem jogi karának 2005 nyarán létrejött Karrier Irodája fontos célként tűzte ki a szegedi joghallgatók gyakorlatorientáltabb képzésének elősegítését. Ezért született – az Európai Unió társfinanszírozásával – a 60 jogászhallgatónak gyakorlatszerzési lehetőséget biztosító Szakmai Gyakornoki Program, melynek zárókonferenciáját június elején tartották Szegeden.

– Olyan lehetőséget akartunk biztosítani a leendő jogászoknak, amely hatékonyan szolgálja elméletben elsajátított ismereteik gyakorlatban történő alkalmazását. A karon hosszú évek óta van kötelező hathetes szakmai gyakorlat, ám e rendszer bevezetésével épp azt kívánjuk elérni, hogy a joghallgatóknak lehetőségük legyen a kar és partnerei közötti együttműködés alapján hosszabb idejű szakmai tevékenység végzésére a dél-alföldi régióban, reményeink szerint megkönnyítve elhelyezkedésüket is. Nem titkolt szándékunk az volt, hogy a munkaerőpiac szereplői felismerjék és értékeljék a tanulmányaikat folytató joghallgatók munkavégzését – foglalta össze a program céljait Görög Márta projektmenedzser, az SZTE rektori hivatalának hallgatói és közkapcsolati igazgatója.

A pályázat révén hatvan joghallgató három hónapon keresztül valós problémákat, jogeseteket megoldva szerezhetett gyakorlati tapasztalatot. Számos intézményt sikerült megnyerni a programnak: fogadta, mentorálta a joghallgatókat a Csongrád Megyei Bíróság, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az OTP Bank Nyrt., valamint a Kardos, Pető és Törőcsik Társas Ügyvédi Iroda is.

– A hallgatók teljes munkaidőben, napi nyolc órában látták el feladataikat: megismerték a különféle munkafolyamatokat, részt vehettek határozatok, szerződések, jogi okiratok szerkesztésében, sok esetben belekóstolhattak a teljesen önálló munkavégzésbe, megmérhették tudásukat és személyes kvalitásaikat egyaránt – fogalmazott Görög Márta.

– Az egyetemi hallgatókról Németh László azt mondta: lényegében munkanélküliek, akik előadásokat hallgatnak öt évig a munkáról, de azt nem kísérlik meg ez idő alatt. Ezen próbáltunk változtatni a programmal – mondta Szabó Imre, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, hozzátéve: a jogászok eddig gyakorlati foglalkozásaikon jogeseteket elemeztek, szimuláltak, a programban részt vevők azonban „élesben" próbálhatták ki magukat, például határozattervezetek, bírósági beadványok készítésével. Jobban megismerhették munkahelyeiket is, maguk pedig kipróbált munkaerővé váltak.

– A programot folytatni fogjuk, hiszen hallgatóink – közel hétszeres volt a túljelentkezés – és a hivatásrendek – amelyek nagy gyakorlati készséget várnak el a végzettektől – is elégedettek voltak vele – tudatta Szabó Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alma weekend – már harmadszor

Szeged - Harmadik alkalommal rendezik meg vasárnap az egyetemen az Alma weekendet. Az immár… Tovább olvasom