Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

György 100 százalékkal sem elég rokkant a támogatáshoz

Szeged - Kothencz György százszázalékos rokkant, mégsem kaphat támogatást autóvásárláshoz – egy friss szakvélemény szerint mozgásában csak enyhén korlátozott.
– Olvastam a lapjuk Szép Kor oldalán, hogy akár 900 ezer forint gépjárműszerzési támogatást is igényelhetnek a mozgáskorlátozottak. Úgy gondoltam, százszázalékos rokkantként jogosult vagyok a támogatásra. Tévedtem – kezdi történetét Kothencz György. Kérelmét a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala elutasította, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv szakvéleményében az áll: az egyébként százszázalékos rokkant férfinál a felülvizsgálat csak 16 százalékos egészségkárosodást állapított meg. Támogatásra nem jogosult.

Olvasónk 1992-ben munkahelyi balesetben, egy kerékcsere közben eltörte a lábát, a lábszára derékszögben befordult, a csont átszúrta a bőrt. – A baleset után csak 8-10 nappal műtöttek meg, harminc centis vassal rögzítették bokámtól a térdemig a lábamat – elevenítette fel kálváriájának kezdetét Kothencz György. A férfi a késedelmes műtét miatt műhibapert is nyert a korházzal szemben, 1996-ban 67 százalékos rokkanttá, mozgáskorlátozottá nyilvánították.

Marad a régi autó. Kothencz György hiába reménykedett a gépjárműbeszerzési támogatásban. Fotó Segesvári Csaba
Marad a régi autó. Kothencz György hiába reménykedett a gépjárműbeszerzési támogatásban.
Fotó Segesvári Csaba

– Amikor eltávolították a jókora vasat, újabb szerencsétlenség ért: a kórházban mélyvénás trombózist, majd tüdőembóliát kaptam, ezután jött a térdemben a kínzó ízületi fájdalom – mesélte a szegedi férfi, hozzátéve: a kórházi tévedés miatt újabb pert nyert, majd 2000-ben a felülvizsgálaton már 100 százalékos rokkantsági fokot állapítottak meg nála. – Mankóval járok, nincs térdporcom, fáj a bokám, szúr a térdem. Több szakvélemény is megállapította, hogy 50 százalékos a járóképességem. A mostani határozat előtt be se hívtak, egyszerűen elutasítottak a papírok alapján – panaszolta Kothencz György. Hozzátette: autója bőven nagykorú, ő maga mozgásában korlátozott, szüksége lenne a segítségre.

Gépjárműszerzési támogatás

Használt autóhoz a vételár 60 százalékát, legfeljebb 600 ezer forint támogatást lehet igényelni. Új autónál ez az összeg 900 ezer forint, és csak Suzukit lehet belőle vásárolni, minimum 300 ezer forint hitellel együtt. A Suzuki Swift 1.2 GLX listaára 3 millió 390 ezer forint, ha ebből levonjuk az állam által adott támogatást és a Suzuki flottakedvezményét (900 ezer plusz 850 ezer), akkor a mozgáskorlátozottnak 1 millió 640 ezer forintot kell fizetnie.  

– A Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv véleménye nem azt vonja kétségbe, hogy össz-szervezeti szempontból a kérelmező egészségi állapota rossz, hanem azon belül, a közlekedőképességét minősíti – tudtuk meg Treplán Anikótól. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal hatósági ügyintézője lapunknak kifejtette: többször szigorítottak a rokkantak támogatásán. Megszűnt az a sokat kritizált rendszer, amelyben a háziorvos igazolása alapján kiállíthattak mozgáskorlátozottaknak parkolási igazolványt – ma minden igénylésnél szakorvos dönt a kérelemről.

– 2011 óta többször változott a gépjárműszerzési támogatás feltétele. A szakértő szerv a közlekedőképesség szerinti állapotot vizsgálja, ami eltérhet az össz-szervezeti értéktől. Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt 3 hónapban tovább szigorodtak a feltételek – tette hozzá az ügyintéző.

Mi kell ahhoz, hogy egy mozgáskorlátozott autóvásárláshoz támogatást kapjon? – A vizsgálatok alkalmával elsősorban a beteg állapota a mérvadó, azt is figyelembe kell venni, hogy az egészségkárosodás fennáll-e három évig – közölte a felülvizsgálatot végző Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Hozzátették: „a mozgásszervi részkárosodás, idegrendszeri károsodás okozta felső végtagi részkárosodás, idegrendszeri károsodásból eredő járászavar, alsó, vagy felső végtagi perifériás keringési károsodás – ezek azok a fő betegségcsoportok, amelyek alapján véleményezhető a beteg mozgáskorlátozottsága".

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. nobody13 2012. október 03. 05:52
  „Macs, ott csak ebbe az időintervallumba kerestek embert. De a hölgy adott egy több címet tartalmazó lapot, azokat még ma megnézzük, hátha. Eleve picit közelebb is vannak. Legalább nem átszállósak, így kevesebb időt kell utazásra fordítani. A Szefóhoz is visszamegyek, aztán meglátjuk. Látod, ide vezetett az, hogy amikor dolgoztam, akkor nem kapcsolatokat építgettem munkavégzés helyett :-((((
  Zöldbéka, köszönöm. Sajnos az egész állapotom egy folyamatosan romló rossz vicc. Még gondolkodnom sem szabadna munkán ebben az állapotban, de muszáj dolgoznom. Szép új világ.
  Queenmargareth, én nem olyan támogatásra gondoltam. Csak arra, hogy mondjuk, felét, vagy egyáltalán ne vonjanak TB-t. Ne vonjanak semmit. Ahogyan hat éve. Pedig hivatalosan, nagy cégnél dolgoztam, természetesen bejelentve. Felezzék meg a minimálbért, és kész, ami marad, azt kapja meg a dolgozó. Vagy Erzsébet-kártyát élelmiszerre, pár ezer forint értékben... Az állam úgyis támogatja az ilyen cégeket. Ennek a cégnek a központja spec. Budapesten van, vélem, a vezetőségében páran nagyon jól élhetnek a nyomorultak verejtékének árán...
  A rokkantaktól elvenni a közlekedési támogatást is kegyetlenség volt szerintem.
  Mondjuk, nem nagyon használhatom, csak saját felelősségre, mert idegrendszeri eredetű mozgászavarom van, bármikor a villamos vagy busz alá eshetek, vagy le róla, vagy az utcán egy autó elé. De mozgássérült, illetve fogyatékossági támogatáshoz nem vagyok "elég" beteg (első beírásom a cikk kapcsán), ha meg muszáj mégis kockázattal használnom, akkor fizessem a teljes értékű, dolgozói árat. Nagyon ki van ez találva... Majd biciklizem, úgyis az a trendi :-SS (Na, ez vicc volt...)”
 • 54. csiperke73 2012. október 02. 18:37
  „Én dolgozom és nem telik még opel astrára sem ,minek nyújtózkodik új kocsiért nem jó a régi? Egyébként is ki fogja neki megkeresni a támogatás árát ,csak mi aktívak!”
 • 53. aquila0126 2012. október 02. 18:31
  „Azért ez sem semmi!

  http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121002_segelyplafon_9950_forint#rss”
 • 52. Queenmargareth 2012. október 02. 16:44
  „4 órás munkák:)vagy rugalmas, ami azt jelenti délután:)
  Vagy kötött ténylegesen köztes nincs én millió meghallgatáson voltam első, második fordulón stb:)takarítás esetén is!
  Természetesen semmi támogatás nem jár, tehát SZÉP kártya:ha-ha-ha:, utazási kedvezmény
  a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a mindenkori legkisebb minimálbér felét tudjuk felajánlani bruttóban....Ami már nem baj, de még így sem kaptam meg egyet sem!!!”
 • 51. zöldbéka 2012. október 02. 16:37
  „nobady13!
  Úgy hiszem nem tartozol senkinek magyarázattal! A kétkedőket úgy sem fogod meggyőzni arról, hogy nincs igazuk! Én is próbálkoztam effélével, nincs értelme energiát pazarolni erre! Bár a kórházban találkoztam néhány nagy arcúval, már nem volt akkora arcuk!
  Ezúton kívánok neked sok szerencsét, kitartást és lehetőleg nem romló egészséget és remélem bejön a meló!”
 • 50. macs 2012. október 02. 15:59
  „49. nobody13,
  tudom, hogy nem luxusra vágysz, és én ilyet sose állítottam. :-)
  Csak kérdezem, ha már 4 órában dolgoznál, nem kezdhetnél később? Nem kérdeztél rá?”
 • 49. nobody13 2012. október 02. 15:37
  „Macs, Torontál...

  Kicsit okulásul, ha még olvassátok.

  Ma elmentem erre a meghirdetett álláshirdetésre. A hölgy nagyon kedvesen elmondta, hogy már beteltek az állások, de felvesznek a várólistára, ha akarom. Mert van, aki két napig csinálja.
  Nos, a lényeg. Kint van a munkahely a Budapesti útnál. Hajnali hatkor kell kezdeni, négy óra. Könnyű, ülő fizikai munka. Erre adnak 49 ezer Ft-ot, amiből lejön (!!!!!!!!!!) 34% TB. Marad kézhez 31 ezer. Ebből el kell költeni 7000 Ft-ot bérletre, marad 24 ezer forint. Ahhoz, hogy ezt megkeresse valaki, hajnali négykor kell kelnie, elutaznia a város másik végébe, ledolgozni négy órát...
  Én hat éve voltam utoljára alkalmazásban rokkantként, egy fillért nem vontak a fizetésemből!!!
  Mi az, hogy beteg emberekből, akiknek elég a bajuk, még kikényszerítik, hogy dolgozzanak, és az állam semmiféle kedvezményt nem ad?? 24 ezer forintért hajnalban kelni, utazni télen-nyáron, dolgozni... Semmi plusz juttatás, ugye, a rokkantak közlekedési támogatását is elvették... Ez az, ami embertelen. Ennek ellenére jelentkeztem a várólistára, mert ahogy a hölgy mondta (ő amúgy nagyon kedves volt): kettővel több csekket lehet kifizetni. De e mellé még kéne egy másik ugyanilyen, hogy megmaradjon az a pénz, amire szükségem lenne havonta (én negyvenet számoltam, annyit ha kapnék tisztán valahol, éppen hogy elég lenne a rezsire, a gyógyszereimre és luxus nélkül élelmiszerre.)
  Nyolc órát viszont ha éhen halok sem bírok dolgozni. Ha bírnék, nem lennék rokkant :-(((
  Torontál, köszönjem meg a havi 55000 forintot, amiből éppen a lakást fenn tudom tartani, ki tudja meddig??? Semmi másra nem telik? Tudod mit? Cseréljünk, és köszönd meg te.
  Macs, nem luxusra vágyom, csak arra, hogy az alapok meglegyenek: rezsi, élelmiszer, gyógyszer. Pofátlanság, nem?”
 • 48. macs 2012. október 02. 14:18
  „45. nobody13,
  hogy csináljuk, nos nem tudom, de egyben biztos vagyok, engem hidegen hagy, hogy kinek milyen kocsija van, hány plasztikai műtéten esett át, mennyi kenceficét ken magára. Valaki azt mondta, hogy a révész nem visz át csomagot, és ez igaz. :-)
  És egy apróság, nem kell szépnek lenned ahhoz, hogy sikeres légy, elég ha hiszel magadban! Ki higgyen benned, ha Te sem hiszel?
  Azok az emberek, akik durvák az idősekkel, betegekkel, szegényekkel, azokkal valami nagyon nagy baj van. Tapasztalatom szerint mindezt halmozottan visszaadja nekik a sors.
  Hidd el, igaza van Linkának, nem vezet sehova, ha egymást fojtogatjuk. A saját helyzetünk ettől nem lesz jobb, maximum tönkre tesszük magunkat és a környezetünket, illetve akik ezeket az ellentéteket generálják, jók vigyorognak rajtunk, hogy lám, lám sikerült összeugratni őket, és amíg egymást gyilkolásszák nem foglalkoznak velünk. :-D”
 • 47. Torontál 2012. október 02. 09:03
  „Rengeteg a potyás a rendszerben.Szerintem mindannyian ismerünk egy párat a környezetünkben.
  Lehet, hogy egy kicsit bürokratikus a rendszer- mint szinte mindenhol-,de az adóforintjainkat védik és Én ennek végre örülök.
  Támogatást csak a közös adóforintjainkból adható és azt el kell venni valahonnan.
  Aki meg csak kivesz a rendszerből az köszönje meg jó hangosan, bármilyen indokolt is legyen az....”
 • 46. nobody13 2012. október 02. 08:25
  „Most találtam az egyik kétnapos hirdetőújságban egy álláshirdetést 4 órás munkára, csomagolás és asztalosipari segédmunkák. Próbálom hívni, jellemzően foglaltat jelez (mint amikor mellé van téve a kagyló...) Ez az igazi csapás: amikor a beteg, de még reménykedő ember talál egy ilyet, és felhívja, és vagy mellé van téve, vagy nem veszik fel. Amikor az ember újra és újra átéli, hogy már megint, már megint nem sikerült, folytatódik a szenvedés :-((( Aztán egyszer csak elfogy a remény.”
 • 45. nobody13 2012. október 02. 07:24
  „Linka, egyetértenék veled, de hogy csinálod?

  "És nem dőlünk be amikor azt várják tőlünk ,hogy a szegény utálja a gazdagabbat a szép a csúnyábbat a fiatal az öregebbet és az egészséges a betegebbet."
  1 A szegény (főként idősebb generáció) hogy a fenébe ne utálja a gazdagot, amit itt Szegeden leginkább a sokmilliós városi terepjárók elszaporodása jelez? Néz meg, kik vezetik őket: jellemzően huszonéves fiatalok, nagy része nő. Tudod, joggal nyílik ki az ember zsebében a bicska, mikor azon töpreng, mitől több, jobb az a másik? Max. ilyen idős korában a szüleitől. Az meg nem érdem, ki hova születik. Ezek az emberek ráadásul agresszívan viselkednek, agresszívan viselkednek, egyáltalán, a gazdagok 90%-a lenéző és arrogáns a szegényekkel szemben. Ezért utálom őket én személy szerint, meg azért, hogy a mások nyomorának tükreként hivalkodnak a vagyonukkal, úgy nem tudják élvezni, hogy nem dörgölik más orra alá.
  2. A csúnya hogy ne utálná a szépet, amikor ma, ha szép vagy, bármit elérhetsz, bármit megkaphatsz, senkit nem érdekel, mi van mögötte. Ha szép vagy, van munkád, tehát eséllyel pénzed is, vannak kapcsolataid, barátaid. Ráadásul önbizalmad is, mert a média elhiteti mindenkivel, hogy a szépség egyenlő az értékkel. Ezért lehet aranybányát alapozni kozmetikumokra...
  3. A fiatal hogy ne utálná az öreget, amikor azt sulykolják bele, hogy az öreg teher, akit neki kell eltartania? Kiben ne szülne ez rossz vért?
  4. Az egészséges három okból utálja a beteget. Az egyik az, hogy ugyanaz a véleménye, ne az ő pénzén gyógyítsák. A második az, hogy retteg attól, hogy esetleg ha családban van, rá marad az ápolás emberfeletti feladata. A harmadik meg az, hogy sérti a szépérzékét, mert ha nem lenne nyomorék, beteg, öreg, cigány, marslakó, akkor Magyarország maga lenn a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Ráadásul egy beteg látványa állandóan emlékezteti a saját sérülékenységre, és azt hiszi, ha nem lát maga körül ilyet, rá nem száll az "átok", és 120 évesen fitten fog meghalni.
  A beteg meg utálj az egészségest, mert a mai betegek nagy része az a korosztály, aki boldogan lecserélné a 23-60 ezer forintos ellátását egy 91 ezres minimálbéres állásra még betegen is, de esélyünk sincs. Közben azt látjuk, hogy életerős, diplomás fiatalok otthon lézengenek, mert "90 ezerért majd b....-ik elmenni dolgozni, nem azért tanult")
  Sajnos ezt a mindenkor kormányok nem akadályozták meg, a mostani meg inkább még aláfűt, nehogy a magyarok összefogjanak. Nekik az a jó, amíg mindenki mindenkire fúj.”
 • 44. Linka11 2012. október 02. 06:17
  „Szép lassan eljutunk oda,hogy a rokkant kártyák miatt van csődben az ország a magyarországi nyomor ennek köszönhető.Szerintem legtöbben a túlélésért harcolnak, akár rokkant akár nem az ember.Ha valakinek sikerül
  bármi áron túlélni a problémáit akkor" nem számít az eszköz". Lásd,az elvtársakat akik ma urak, senki nem firtatja miből és hogyan lettek azok.- Bezzeg a nyugdíjasok és a rokkantak ügye az mindenkit felzaklat.Ezt nevezik gumi csontnak emberek és ti be is veszitek és ha képletesen is de egymás torkának estek.Ebben az ügyben is sajnos az az igazság ,hogy legtöbb embert az motivál ha nekem nyomorult az életem akkor vérlázító,hogy a másik jobban él./"Dögöljön meg a másik tehene is !"/-Mindezzel csak annyit akartam mondani,
  a cél az is lehetne, hogy nem hagyjuk magunkat le zülleszteni a politikai és gazdasági játszmák szintjére.És nem
  dőlünk be amikor azt várják tőlünk ,hogy a szegény utálja a gazdagabbat a szép a csúnyábbat a fiatal az öregebbet és az egészséges a betegebbet.Aki pedig azt gondolná ez nem is tartozik ehhez a cikkhez az gondolja csak át még egyszer !”
 • 43. Queenmargareth 2012. október 01. 20:38
  „42. nobody13 2012.10.01. 19:40 uezt kértem...2 éve lesz okt.6-án a csodás életem kezdetének.Önéletrajzok ha-ha, sokat tanultam, baromi sokat.”
 • 42. nobody13 2012. október 01. 19:40
  „Valaki adhatna nekem MUNKÁT, mert bár egy csomó mindenben erősen korlátozva vagyok, az agyam még dolgozik. Valaki megjegyezte, hogy szellemi munkát is végezhet a rokkant. HOL???? Várom a konkrét ajánlatát. Megszámlálhatatlan helyen van bent az önéletrajzom, hogy 85%, és négy órában dolgoznék, MERT MUSZÁJ, akkor is, ha fáj, ha rosszul vagyok, akkor sem segít a barátomon kívül senki, már ott tartok, hogy egyfolytában az öngyilkosságon jár az eszem, mert látom, tudom, neki mekkora teher az eltartásom. Mert az 55 ezer Ft-omat elviszi az önkormányzati bérlakás fenntartása, három éve még kaptam az önkormányzattól 9500 Ft-ot havonta lakásfenntartási támogatásként, egyéni rászorultság alapján döntötték el az összeget, a kormányváltás után ezt 2500 Ft-ban maximálták, azt vagy kapja a delikvens, vagy nem. Teljesen mindegy, hogy ötödmagával él egy lakásban, vagy egyedül. A tizenvalahány féle gyógyszerre, élelmiszerre már nem telik az ellátásomból egy fillér sem!! Eü ellátásra sem. Valódi rokkant vagyok, nincs autóm, nem is kell, én csak élni szeretnék, de azt sem hagyják!!! Mára stresszbeteg lettem, nemhogy pereskedni nem tudok, de attól is rettegek, hogy bármi hivatalos dolgot intéznem kelljen, mi több, emberekkel kerüljek kapcsolatba, mert csak kudarc és rúgás ér. Minket miért vesznek egy kalap alá a csalókkal? Nem elég a saját terhünk??

  Zöldbéka, nálad látom az egyetlen olyan hozzászólást, amelyből semmiféle negatív érzelem nem árad. 41-ből egy, elég szomorú arány.”
 • 41. csonakos 2012. október 01. 19:16
  „"12 es létrával a honod alatt ?????????"
  No, ez nem megy!
  Akkor ott valami simli van! Azt, hogy akár fusson is valaki egy rövid távon el tudom képzelni de annak több napos fekvés az ára! Természetesen betegségtől függő a dolog mert van aki járni is alig tud bot, mankó nélkül. A kopásos ízületekkel még ha nagyon rosszak is lehet "erőlködni" de nagy ára van! Akár össze is roppanhatnak!
  Kedves sajtkukac04!
  Természetesen én nem ismerem Gyuri bácsit, a környezete biztos jogosan háborog!”
 • 40. maz 2012. október 01. 18:52
  „36. csonakos 2012.10.01. 17:15
  " Rövid távon, egy kertben pl ha nem "tíz hektáros" el lehet mozogni szép lassan komótosan"
  12 es létrával a honod alatt ?????????

  " Ha azonban száz métert kell megtenni "tempósan" az már nem nagyon megy bot, mankó nélkül."
  érdekes ha nem tetszik neki amit mondunk még 500m röl is haza tud szaladni akkor hogy is van ez ??????????
  röhej ember beprobálkozott csak nem jött össze”
 • 39. sajtkukac04 2012. október 01. 18:41
  „Kedves csonakos, nem a rossz májúság beszél belőlem.
  Ismered meg a "kedves" Gyuri bácsit akkor megérted az egész helyzetet, hogy egy vicc tárgya.....”
 • 38. joy 2012. október 01. 18:15
  „Orbány hivatal.
  :o(((”
 • 37. TrombiFrédi 2012. október 01. 18:13
  „Esettől függetlenül, a rokkantosítás intézménye - függetlenül az azt elbíráló csoportok kilététől- sajnos nem betegségről és annak fokozatáról szól, hanem pénzről. Így akik eddig is "vették a rokkantságot" azok ezután is az ellátásban maradnak, akik a betegségük végett nyertek el 50%-nál magasabb minősítést azok "retteghetnek"!!! Másrészt ami "itt hála", az más szférában korrupció és büntetendő - a törvény szerint-!!!”
 • 36. csonakos 2012. október 01. 17:15
  „35. sajtkukac04 2012.10.01. 17:04
  Ne éld át soha milyen mozgáskorlátozottnak lenni! Nem kell mindig az a mankó vagy bot! Rövid távon, egy kertben pl ha nem "tíz hektáros" el lehet mozogni szép lassan komótosan! Még szilvát is lehet szedni! Ha azonban száz métert kell megtenni "tempósan" az már nem nagyon megy bot, mankó nélkül. Vagy ha igen annak az ára két három nap ágybafekvés! Kérdezd csak meg bátran ha van ilyen ismerősöd!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó a bajai úton

Felborult egy autó vasárnap délután a bajai úton a 35-ös kilométerszelvénynél, a balesetben ketten sérültek meg - teljes volt az útzár. Tovább olvasom