Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor visszavonta pályázatát - a főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház helyett a szimfonikus zenekart vezetné

Gyüdi Sándor visszavonta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára beadott pályázatát. Ha új pályázatot írnak ki a szimfonikusok vezetésére, azért a posztért kíván indulni.
Hétfő este 7 órakor jött a meglepő hír: Gyüdi Sándor visszavonta pályázatát a színház főigazgatói posztjára. A bejelentés a teátrum honlapján közleményként jelent meg:

„A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázata kapcsán az intézményben kialakult és egyre éleződő megosztottság bennem komoly aggodalmakat keltett. Meggyőződésem szerint az szolgálja a társulat és Szeged közönségének érdekeit, ha a pályázatomat visszavonom. Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére kiírt pályázat nagy valószínűséggel eredménytelen lesz, és új pályázatot fognak kiírni. Szorosabban vett hivatásom a koncertélethez és a zenés színházhoz köt, Szeged közönségének javára a jövőben ezen a területen kívánok dolgozni. Színigazgatói pályázatomat visszavonom, és amennyiben a Szimfonikus Zenekar vezetésére új pályázatot fognak kiírni, azon indulni kívánok. Gyüdi Sándor"

Mint megírtuk, a színház főigazgatói posztjáért ketten indultak, a harmadik ötéves ciklusára készülő jelenlegi direktor, Gyüdi Sándor és a társulat színművész-rendezője, Barnák László. Mindkét jelöltet bemutattuk lapunkban, Gyüdi a sokoldalúság megtartását, az eddigi irányvonal folytatását ígérte, Barnák azt hangsúlyozta, nyitna a közönség felé, javítaná a teátrum szakmai megítélését. A társulat és a szakszervezet csütörtökön hallgatta meg őket, előbbi 61, utóbbi 80 százalékkal Barnákot támogatta. Információink szerint a sokak számára meglepetéssel végződő belső szavazás után a színház néhány vezető színművésze nyilatkozatot írt, amit a Kazamaták vasárnapi előadása után alá kívánt íratni a prózai társulat tagjaival.

„Mivel színházunk, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóválasztással kapcsolatos belső szavazásának eredménye elsősorban a színház »láthatatlan« dolgozóinak álláspontját tükrözi, ezért mi, alulírottak – a társulat folyamatosan »látszó« művészei – szükségesnek érezzük, hogy e nyilatkozattétellel megfogalmazzuk álláspontunkat, az alábbiak szerint: Egyértelműen Gyüdi Sándor főigazgató úr pályázati célkitűzéseit támogatjuk. A színház eddigi vezetőségének (Gyüdi Sándor főigazgató, Spiró György művészeti főtanácsadó és Keszég László főrendező) irányítása alatt látjuk biztosítottnak művészi munkánk további, sikeres kiteljesedését. (...)" A nyilatkozatot több vezető színész is aláírta, ugyanakkor az akció feszültséget keltett a társulatban, többen úgy érezték, nyomást akarnak rájuk gyakorolni, ráadásul sokan komolyan megbántódtak a „láthatatlannak" nevezett dolgozók közül. Úgy tudjuk, hétfőn sokkal többen – művészek és műszaki dolgozók, „háttérmunkások" – aláírtak egy új nyilatkozatot, amelyben újra Barnák László mellett álltak ki. A vasárnapi nyilatkozat és ez is eljutott a döntéshozókhoz, valószínűleg ez a helyzet késztethette visszalépésre Gyüdi Sándort.

A közgyűlés pénteken dönt az igazgatói pályázatról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shakespeare juttatja célba a szerelmes üzeneteket Szegeden

Shakespeare juttatja célba a szerelmes üzeneteket Szegeden
Szerdáig, azaz Valentin-napig bárki rátűzheti Shakespeare fejére szerelmének szánt üzenetét, vagy ha… Tovább olvasom