Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hajdu Klára Oslótól Londonig énekelt

Szeged - A londoni St. James-templomban is fellépett európai turnéján a Balázs Elemér Group – önálló koncertet magyar együttes ott még nem adott. A dzsesszcsapatnak a 27 éves szegedi Hajdu Klára is tagja.
Európai turnéról tért haza nemrég a Balázs Elemér Group, amelynek a fiatal szegedi dzsesszénekes, Hajdu Klára is tagja. Early Music című lemezüket mutatták be, ezen barokk muzsikával ötvözik a dzsesszt. – Többek között Händel, Palestrina műveit mint dzsessz-számot adjuk elő, ez új, eredeti próbálkozás. Van az albumon olyan variáció is: elhangzik egy barokk téma, és arra improvizálunk – magyarázta Klára, aki szerint ebben a stílusban az a legkülönlegesebb, hogy jól illik templomokba, de dzsesszklubokban is előadható.

A turnét Rómában kezdték, decemberben a Magyar Akadémián adtak telt házas koncertet, ezzel zárták a reneszánsz évet. Január végén újra útra keltek, Oslóban a magyar nagykövet meghívására a Nasjonal Jazzscene klubban léptek fel – korábban ott még soha nem koncertezett magyar együttes. A programot a norvég közszolgálati rádió is rögzítette.

Hajdu Klára Oslótól Londonig énekelt. Fotó: DM/DV
Hajdu Klára Oslótól Londonig énekelt.
Fotó: DM/DV

Február elején Glasgow következett, ahol a Chapel University templomában léptek fel. Majd Londonba utaztak, ahol a híres St. James-templomban játszottak – a nagy sikernek köszönhetően visszavárják az együttest. A London első öt koncertterme közt nyilvántartott St. Jamesben olyan sztárok léptek már fel, mint Luciano Pavarotti. Magyar dzsesszzenekar önálló koncertet itt még nem adott, hazai „előd" mégis van: Szakcsi Lakatos Béla egy fesztiválon játszott a templomban. A Balázs Elemér Group a turnét a bécsi Collegium Hungaricumban, majd a prágai Magyar Intézetben fejezte be, mindkét koncert telt házas volt.

– Jó érzés Pavarotti után fellépni, de nagy élmény volt maga a turné is, hiszen nagyon szeretünk együtt utazni, családias – magyarázta Klára.

Szólóének, Megasztár

Hajdu Klára Szegeden született 1982. június 3-án. 15 éves korától 5 éven át tanult dzsesszéneklést Szegeden, a Hammido Alapfokú Könnyűzenedében. 2001-ben a Sony Music és a Bravo közös tehetségkutató versenyén szólóének kategóriában első, összesítettben harmadik lett. 2005-ig a székesfehérvári zeneművészeti szakközépiskola dzsessz–ének szakán tanult. Ezalatt több zenekarban énekelt, vokálozott és a TV2 Megasztár 1. versenyén az első 16 versenyző között végzett. 2004-ben csatlakozott a Balázs Elemér Grouphoz. 2005-ben a Refracting Sound című lemezük elnyerte a Mahasz Fonogram díjat az év hazai dzsesszlemeze kategóriában, a Magyar Népdalok pedig aranylemez lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandarin és A kékszakállú herceg vára

Szeged - Juronics Tamás Bartók Béla több darabját is színpadra állította már – ma új… Tovább olvasom