Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Időgazdálkodás: ön jól osztja be?

Szeged – Állandó rohanás, idegölő stressz, az elfoglaltság nyomasztó érzése, nem elegendő pihenés. Ezeket érzi, aki rosszul osztja be az idejét. Megnéztük, ki hogyan kerüli el a folyamatos versenyfutást az idővel.
Annak érdekében, hogy napi feladatainkat a lehető leggördülékenyebben vigyük véghez, meg kell tanulnunk az idővel bánni. Ne a feladatokra koncentráljunk, hanem a célra – ez a helyes időbeosztás aranyszabálya.

Időnk helyes beosztása nagy hatással van feladatvégzésünkre, és azzal együtt elégedettségünkre is. Az elintéznivaló sorrendjének megválasztása sem mindegy. Ha szükséges, állítsunk össze egy listát a következő négy kategóriával: fontos és sürgős; fontos, de nem sürgős; nem fontos, de sürgős; nem fontos és nem sürgős. Ha a tennivalókat ezekbe a csoportokba osztjuk, és a lista végén lévőket későbbre halasztjuk, akkor számos időrabló tényezőtől szabadulhatunk meg.

Ma már tanfolyamokon tanítják, hogy teendőink ésszerű beosztásával hogyan szerezhetünk napi plusz egy-két óra szabadidőt. Szakkönyvek szerint az időnk beosztása, irányítása nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé, hiszen mindenki képes kialakítani egy stílust, ahogy beosztja az idejét, egy jó módszert, amivel elvégez minden elvégzendőt és mégse teszi tönkre a stressz és az idegeskedés. Akik megtanulják menedzselni az idejüket, azok hatalmas előnyre tesznek szert azokkal szemben, akik ehhez túl lusták. Nem kell magyarázni senkinek, mekkora előnyökkel jár, ha mindent időben, precízen és kapkodás nélkül tudunk elvégezni. Az ötletek és tippek tárháza végtelen, mindenkinek magának kell kialakítani a számára megfelelő időbeosztást.

Ön jól osztja be?
Ön jól osztja be?

Szerkesztőségünkben rögtönzött felmérést végeztünk. Egyik megkérdezettünk nem tervez különösebben, de a napi rutinjának köszönhetően minden teendőjének megvan a megfelelő ideje és helye. Egy másik munkatársunk elmondta: a szabadidejét a munkához igazítja, ami néha nehézkes, mert nem fix munkaidőben dolgozik. És van olyan kollégánk is, aki korábban vett már részt időbeosztási tréningen, ám azt a legnagyobb időpocsékolásnak tartja.

Más reggeli kávézás közben szokott teendői között fontossági sorrendet állítani, így elmondása szerint jól osztja be, hogy mit és mikor. És vannak persze olyanok is, akiket a határidő inspirál, és stressz alatt csodákra képesek.

Henry Ford szerint az akadályok azok a rémisztő dolgok, amelyeket akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról. Ön jól osztja be az idejét? Írja meg tapasztalatait, tippjeit a cikk alatti kommentfelületen!

Olvasóink írták

 • 7. persona 2010. november 04. 20:59
  „ja, egyébként mindenre van időm. nem tudom, hogyan csinálom..:D”
 • 6. persona 2010. november 04. 20:57
  „és ki az a JL?:)”
 • 5. rouge 2010. november 04. 18:44
  „gróf
  De helyes vagy!”
 • 4. jozko 2010. november 04. 16:16
  „Én nem tudom beosztani.

  Sokszor meglep, mennyi mindenre futotta.
  De nem ez a jellemző.”
 • 3. gróf 2010. november 04. 14:45
  „Semmi gondom az idővel...a főnököm, a feleségem és a gyerekeim elég jól beosztják!”
 • 2. krojo 2010. november 04. 14:15
  „1. Nálunk pont ellenkezöleg: este, ha már a gyerek alszik és csak a párommal kettesben vagyunk, akkor beszéljük meg a másnapi teendöket, a fontossági sorrendet. Teljesen nyugodt este a zajos nap után, nálunk bevált. De az idövel nem könnyü versenyezni, hogy jól osszuk be!”
 • 1. GAgyi 2010. november 04. 14:04
  „reggeli kv-ra esküszöm. akkor pontosítjuk az aznapot, beszéljük meg a másnapot és a hetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatorna nélkül 35 megyei település

Csongrád megyében 23 település pályázott szennyvízcsatorna kiépítésére és szennyvíztisztításra. Tovább olvasom