Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Ígérték, de nem jöttek el a tárgyalásra az arab sakkozók

Szeged - Korábbi ígéretük ellenére nem jelent meg a bírósági tárgyaláson Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető és az ország 18 éves nagymestere, Szalim Abdulrahman, akiket még 2012 nyarán néztek határsértőnek rendőrök, aminek üldözés és a sakkvezető bordatörése lett a vége.
Bordatörés és felületi sérülések

A tárgyaláson meghallgatott orvosszakértő szerint a sérülésekből nem bizonyítható, hogy közepes vagy azt meghaladó bántalmazás történt. A bordatörés legvalószínűbben az álló autón való átesés, vagy a megbilincselés előtt alkalmazott hátra térdelés vagy taposás miatt történt. „Nem ritka, hogy testi sértés esetén a sértettek jóval durvább bántalmazási módot adnak elő, mint azt a keletkezett sérülések mutatják" – mondta. A tárgyalás szerdán szemtanúk meghallgatásával folytatódik.

Bár nyáron telefonon megígérték az ügyészségnek, az október 14-ei tárgyalásra mégsem érkezett meg Szegedre Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető és az ország 18 éves nagymestere, Szalim Abdulrahman. A két férfit – ahogy korábban írtuk – 2012 júniusában hajnalban érte inzultus Újszegeden, a Forrás Hotel közelében. Három civil ruhás, szolgálati autóval járőröző rendőr a Belvárosi híd újszegedi lábánál kinézetük és egy rendőrségi információ alapján határsértőnek vélte a két gyalogos férfit, akik a rendőri felszólítás után futásnak eredtek a hotel irányába, melynek során Szaúd Mohamed al-Marzúki bordatörést szenvedett.

A sakkvezető azt állította, hogy a üldözés után testszerte ütötték és rugdosták. P. László Péter és V. Igor rendőröket az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolja. P. Lászlónak, és B. Zoltán taxisnak, aki a vádirat szerint segített feltartóztatni kocsijával a menekülő sakkvezetőt, közúti veszélyeztetés miatt kell felelnie. Az arab férfiakkal a nyári tárgyalás után ismét telefonált az ügyészség, ahol azt közölték, hogy mégsem kívánnak Magyarországra jönni. Tóth Tibor bíró így a sportolók magyar hatóságok előtt tett vallomásait olvasta fel – az ügyről al-Marzúki korábban csak hazája lapjának nyilatkozott.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A kérdéses napon a sportolók a Cairó kávézóban voltak, a Forrás felé gyalogolva egy három fős társaság szólt be nekik, de végül kikerülték őket. A Belvárosi hídon állt meg mellettük egy fehér autó, amiből valaki magyarul szólt ki, amire angolul válaszoltak: nem értik amit mond. Ekkor két férfi kiszállt az autóból, amitől a korábbi atrocitás miatt a két sakkozó megijedt és futásnak eredt. al-Marzúki állítja, hogy a rendőrök üldözés közben nem mondták angolul, hogy határrendészek, azonosító nem lógott a nyakukban. A sakkvezetőt vallomása szerint a taxis szándékosan ütötte el a Forráshoz közel, miközben a nagymestert már korábban elfogták. Azt vallotta, hogy először a taxis nyomta le a földre, majd a közben odaérkező rendőrök testszerte ütötték és rúgták. Először ekkor hangzott el a szájukból, hogy járőrök, majd az ütleg véget ért. A sakkvezető szerint bántalmazás történt, nem szakszerű testi kényszer alkalmazás.

A két rendőr kitartott amellett, hogy egyikük nyakában rendőrségi igazolvány volt, az üldözés során angolul kiáltottak utánuk, hogy járőrök, a testi kényszer alkalmazása szabályszerű volt, ököllel és lábbal nem bántalmazták a sakkvezetőt, kórházba asztmája miatt kellett vinni, valamint azért, mert átesett egy álló, osztrák rendszámú kocsin.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó volt az Árkádban

Bombariadó miatt kiürítették az Árkád Szeged épületét hétfő este. Tovább olvasom