Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Jéggel jött a monszunszerű zivatar

Szeged - Mint a Tisza, úgy hullámzott a Rókusi körút, az autók tengelyéig ért a víz – 44 milliméter csapadék zúdult tegnap délben Szegedre. Az egyórás monszunszerű vihart jégeső kísérte. A megyében több helyen volt hasonlóan heves zivatar. A tűzoltókat Csongrádon 10, Szegeden 39 helyre hívták ki szivattyúzni.

Pillanatok alatt elnéptelenedett a Kárász utca tegnap délben, amikor özönvízszerű eső zúdult Szegedre. Egy óra alatt 44 milliméter csapadék esett, a meteorológiai szolgálat narancssárga riasztást adott ki. A felhőszakadást jégeső kísérte: a megyeszékhelyen 2-3 percig zuhogtak az égből az egy centiméter átmérőjű jégdarabok. A Bartók téren megbénult a forgalom: a delmagyar.hu egyik kommentje szerint az autók a fák alá menekültek a rájuk eső jégdarabok elől.

A tegnapihoz hasonló monszunszerű jelenség még nyáron is ritka – tudtuk meg a meteorológiai szolgálat szegedi ügyeletesétől. – A trópusi éghajlaton jellemző az ilyen időjárás. A következő napokban bármikor kialakulhat a péntekihez hasonló, özönvízszerű eső.

Nehéz megjósolni ezeket a jelenségeket, mert körülbelül két óra alatt alakulnak ki a hatalmas, fekete esőfelhők – magyarázta Aszalós István meteorológus.

Fotónk nem valahol Délkelet-Ázsiában a monszun évszak beköszöntekor készült, hanem tegnap délben Szegeden, a Kárász utcán. Fotó: Segesvári Csaba
Fotónk nem valahol Délkelet-Ázsiában a monszun évszak beköszöntekor készült,
hanem tegnap délben Szegeden, a Kárász utcán. Fotó: Segesvári Csaba

Tegnap délelőtt fél 11-kor még alig volt felhő Szeged felett az égen, majd délután egy óra alatt 44 milliméter esőt mértek. Egy átlagos júniusban körülbelül 60-70 milliméter csapadék esik – a tegnapi eső kétharmada a szokásos havi mennyiségnek. Az ügyeletes azt mondta: egy úgynevezett többcellás zivatarrendszer alakult ki Szeged felett, vagyis több zivatarfelhő összekapcsolódott, és ebből alakult ki a hatalmas eső. Ez a jelenség nagyon ritka, és a létrejött felhő lassan mozog – ezért borult két órára alkonyati sötétségbe a szegedi égbolt.

A hirtelen lezúduló csapadék elárasztotta az utcákat, a Szent István térnél, az Imre utcában lábszárközépig ért a víz, az autók és a kerékpárosok hihetetlen nehézségek árán tudták átverekedni rajta magukat. A Rókusi körút olyan volt, mint az áradó Tisza: az autók tengelyéig ért a hullámzó víz.

A megyében több helyen volt hasonlóan heves zivatar: például Dorozsmán, Algyőn és Domaszéken – az utóbbi két településen jég is esett. Szegeden 39, Csongrádon 10 helyre riasztották a tűzoltókat – pincékből, lakásokból kellett kiszivattyúzni a beömlő vizet. A JATE-klubot is teljesen elöntötte az ár. Szegeden, a Bakay Nándor utcában két parkoló autóra zuhant egy letört faág. Személyi sérülés nem történt.

Alsómosás. Tengelyig jár a vízben a Polsky Fiat 126-os – aggódik is a vezetője. Fotó: Segesvári Csaba
Alsómosás. Tengelyig jár a vízben a Polsky Fiat 126-os – aggódik is a vezetője.
Fotó: Segesvári Csaba

A Vásárhelyi Pál utcában egy kisteherautó vezetője nem látta a víztől a csatornát, és belecsúszott, a tűzoltók pár perc alatt kihúzták a pórul járt gépjárművet – mondta Süli Csaba, a szegedi tűzoltóság megbízott szolgálatparancsnok-helyettese. A Pál utcában egy kidőlt fa ágai leszakították a villanyvezetéket, a Démász szakemberei helyreállították az áramszolgáltatást.

A szegedi tömegközlekedésben kisebb fennakadásokat okozott a „monszun": a villamosok és a trolik is lassabban közlekedtek, és késtek. A városban az autók is lépésben haladtak, koccanások történtek, egy tehergépjármű keresztbe fordult az úton. A buszok nem értek pontosan a végállomásokra, a legnagyobb késés 13 perc volt. Draskóczy István, a Tisza Volán helyi közlekedésért felelős divízióigazgatója elmondta: a tartalék autóbuszokat is forgalomba állították.

A következő napokban még lehet számítani hasonló, hirtelen kialakuló zivatarokra, de ezek intenzitása már várhatóan gyengébb lesz.

Feszített víztükör

A hatalmas zuhét fórumozóink sem hagyták szó nélkül. Egyikük, aki az Északi városrészben lakik, azt írta, feléjük annyira esett az eső, hogy nem láttak át Makkosházra. Újszegeden „feszített víztükrű" medence jött létre SzMgabi lakhelyénél. Egy másik hozzászóló pedig azt adta hírül, hogy a jég kicakkozta a virágai levelét. A város több részén is szünetelt a telefonszolgáltatás. A Vértó környékén egy ideig nem működött a kábeltévé és az internet sem.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Boytronic 2009. június 28. 18:19
  „moderálva”
 • 24. joy 2009. június 28. 06:14
  „Volt szerencsém péntek délelőtt a városban rohangászni. A Marson elszúrtam az időt -naná,hogy nem volt a karomon óra- így a belvárosban flangáltam, amikor csöpörészni kezdett. Nagymellényemet levettem, zacsiba raktam, így végképp nem tudtam, mikor szakadt rám az ég, csak az biztos, seperc alatt tokig áztam. Hogy milyen qrva hideg eső volt, az elképesztő! Ráadásul a szél is fújt, a levegő is lehült. Nem semmi nyári zápor volt.
  A járművek rendes fölső-alsó mosást kaptak, még a tuják is spriccelték a vizet. Muris látvány volt, csak ne lett volna hirtelen olyan hideg!
  :o)”
 • 23. SZEMOKA 2009. június 27. 22:51
  „A Polski-t i-vel írjuk, és ennek a rendszáma ......... A képgalériában nem sikerült letakarni.”
 • 22. totya66 2009. június 27. 22:03
  „Úgy látom 20 Km nagyon nagy távolság nálunk alig volt pár csepp eső.”
 • 21. h65535 2009. június 27. 22:00
  „KolomparBeyonce : Volt neki! Zsebzsötem!!! :D”
 • 20. h65535 2009. június 27. 21:58
  „moderálva”
 • 19. CID 2009. június 27. 20:24
  „Boytronicnak ez a panel a gyengéje :) <moderálva>”
 • 18. Boytronic 2009. június 27. 17:35
  „KlompárBeyonce!!!!!VOLT!!!!!!!”
 • 17. Boytronic 2009. június 27. 17:07
  „Ja mégvalami:Árva vagyok sajna!!!Az országos helyzetképed is pontatlan,de fogok én erről egy pszcihopatával értekezni)))))))::::Te jöttél a Monszunos anyagoddal,én csak reagáltam a "magam"szintjén igaz reagáltál te is a "magadén"".....Kilégzés-belégzés-kilégzés belégzés...nyugi van "Baromarcukám"!!!”
 • 16. Boytronic 2009. június 27. 16:55
  „moderálva”
 • 15. legna 2009. június 27. 16:23
  „Persze, csak eső volt, de mégis. Éppen a városba igyekeztem, sajnos a promramom fontos és le nem mondható volt. A lényeg, h nagyon kellemetlen volt úgy bejutni a városban, hogy utána még embernek nézzen ki, mert bár szakadt az eső(de nagyon), de az élet nem állt meg....
  /Azt is meg kell hagyni, hogy másik végignézni panel 5. emeletéről(ott lakom :)) végignézni egy esőt, mint az utcáról./

  Elég furcsa egy ilyen típusú cikknél ILYEN kommenteket olvasni. Politikai jellegűnél még csak-csak, na de ez eső.....!! Kár az időtöket acsarkodásra szánni.
  térjetek már észre (már akit érint)!!!!!”
 • 14. h65535 2009. június 27. 14:20
  „moderálva”
 • 13. h65535 2009. június 27. 14:18
  „moderálva”
 • 12. h65535 2009. június 27. 14:10
  „<moderálva....
  annyira le vagy maradva a monszun fogalmáról, mint májkémes kenyérről a málnadzsem!
  A tegnapi eső maximum egy monszunesőhöz hasonlítható valamicske volt. Elszórtan néhány helyen az országban és nem az egész ország területén. Ebből nem lesz 5x barackár... és ha lesz is a kedves kiskereskedők miatt. Mert ugye nagyon képben vagy, hogy mennyiért veszik a barackot a termelőtől és mennyiért adják el. TE! Kis kereskedőzseni!

  Másrész jó lenne, ha elolvasnád, amit leírtam az 1. hsz-ben. És mi van a 2.hsz-ben? Vagdalkozás. Szólt hozzád is valaki??!!!

  Jó lenne elgondolkoznod, mielőtt leírsz valamit.”
 • 11. KolomparBeyonce 2009. június 27. 14:07
  „moderálva”
 • 10. gardista33 2009. június 27. 14:05
  „mustang,kell a szenzacio .”
 • 9. letty 2009. június 27. 13:04
  „Ja és Rókuson egy ideg nem volt melegvíz se...”
 • 8. Boytronic 2009. június 27. 12:35
  „moderálva”
 • 7. h65535 2009. június 27. 12:32
  „moderálva”
 • 6. Boytronic 2009. június 27. 12:22
  „Te biztos egy nagyon ismert Afrika vagy monszunkutató lehetsz,menj meteorologusnak ezekkel az adottságokkal te "sastojás"Az esik az eső meg a felhőszakadás között van különbség ezt neked és a "nagyonokos mustang haverodnak sem árt tudni...A lakohelyet meg azért mondtam vazze,mert más ám a panel ablakaiból okoskodni,és megint más olyan helyen ahol esetleg ez a szerintetek jelentéktelen esőcske,milliós károkat is csinál,érted te betondzsungellakó???De nevezhetlek Rambónak is..Az időjárásnak ugye semmi köze a terméshez,te piackutató..majd eheted a Spanyol ,Olasz cuccokat mert Magyar termés nem lesz,de jó az neked!!!......:::))))))”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tomfával lökték el a félig lebénult asszonyt

Szeged - Egy rendőrjárőr lökte el tomfájával az 52 éves Csurár Máriát úgy, hogy darabokra tört a szegedi asszony combcsontja. A rendőrök szerint jogszerűen léptek fel, mert a nő rájuk támadt. Tovább olvasom