Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Jogi csűrés-csavarás a csendrendelet körül - Tárgyalják, de nem változtatnának

Szeged - A csendrendelettel kapcsolatban javaslatokat fogalmazott meg a kormányhivatal, ám a szegedi városvezetés szerint ezt nem teheti meg, és nem is akarnak a tartalmán változtatni - így lehet összefoglalni az ezzel a témával foglalkozó előterjesztést.
Utolsó napirendi pontként tárgyalhat a csendrendeletről pénteken a szegedi közgyűlés. Ezt egyébként már szeptemberben meg kellett volna tenniük, ám figyelmen kívül hagyták a kormányhivatal ez irányú javaslatát, ezért törvényességi felhívásban szólított fel a hivatal, hogy november 9-éig szíveskedjenek tárgyalni a témát.

Ahogy megírtuk, a csendrendelet elfogadása után még augusztusban írt levelet Juhász Tünde kormánymegbízott, amelyben a szabályozás ismételt tárgyalását kezdeményezte. Többek között a kerthelyiségeket üzemeltető vendéglátóipari vállalkozásokkal történő egyeztetést, az érintettek szempontjainak megismerését és mérlegelését javasolta, indokoltnak tartotta megvizsgálni továbbá, hogy az önkormányzati rendelet korlátozásai alól a kivételek közé tartozó négy rendezvénysorozat idején vajon az eleve jelentős zajterhelést érdemben növelné-e a többi program és kerthelyiség hangosítása, vagy ezen időszakokban feloldható a tilalom a rendelet céljainak sérelme nélkül. Azt a kérdést is felvetette, hogy a hangosítóberendezések kikapcsoltatása nem helyettesíthető-e például szigorúbb zajkibocsátási határérték előírásával, ami mindenkire vonatkozna. Az alábbiakat az önkormányzati törvényre hivatkozva jelezte, a kormányhivatal ugyanis javaslattal élhet az érintett működésére, szervezetére, döntéshozatali eljárására vonatkozóan.

Az előterjesztés ismerteti az ügy előzményeit, más városok hasonló korlátozó rendelkezéseire hoz példát, a kormányhivatal megkereséseit is csatolja, majd a javaslattételre több mint két oldalon keresztül tesz észrevételeket. Botka László, Szeged polgármestere és Mózes Ervin címzetes főjegyző többek között azzal érvel, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárása nem terjed ki a képviselő-testület mérlegelési jogkörében meghozott döntéseire, leírják, hogy a rendelettel kapcsolatban az érintettektől nem érkezett javaslat vagy észrevétel. Szerintük, ha feloldanák a korlátozást a nagy rendezvények idején, az jelentősen megnövelné az éjszakai zajterhelést. Azt is leírják, hogy lakossági panaszok jellemzően telefonon, névtelenül érkeztek, egy hivatalos hatósági eljárás lefolytatása ugyanis költségekkel jár.

A határozati javaslat szerint a hatályos rendeleten nem kívánnak változtatni, mivel a döntéshozatali eljárása és a norma tartalma megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a kilátó a Nagyszéksós-tónál

Megújul a kilátó a Nagyszéksós-tónál
Mórahalom felé, a Röszkei úton igen kedvelt kirándulóhely a Nagyszéksós-tó. A területre 100 méter hosszan benyúló kilátó új deszkákat és csavarokat kap, a kirándulók hamarosan újra birtokba vehetik. Tovább olvasom