Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kakasok a bográcsban és a kifutón - A hagyományos ízeket díjazták Pusztamérgesen, de a legszebbek nem kerültek bográcsba

Pusztamérges - Baráti társaságok a főtéren bográcsban, míg sok család otthon főzte a kakaspörköltet Pusztamérgesen, a 23. kakaspörkölt-főző fesztiválon. Az érdeklődök a kóstolás mellett díjazhatták is a kakasokat, a legszebbek nem kerültek bográcsba, szépségversenyen indultak.
A 23. Kakaspörkölt-főző verseny eredménye:
1. Papp Róbert, 2. Szűcs Dezső, 3. Szomszéd kakasok
A Vadgesztenye étterem különdíját a Homokháti Tarajos Kotyvasztók, a Varga Pékség különdíját pedig a zsombolyai csapat vihette haza.
Bort a hordóból, kakast a bográcsból – volt a mottója a huszonharmadik Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző fesztiválnak Pusztamérgesen. A falu főterén 13 bográcsban rotyogott a különféle pörkölt, ám a zsűri ennél többet kóstolt, hiszen sokan otthon házukban főztek és ott is fogadtak vendégeket. Így tette ez Ördög Imre is, aki két tányérral érkezett a zsűri elé, az egyikben hagyományos kakas- míg a másikban zúzapörkölt volt. - Mindkettőt bográcsban készítettem, enyhén csípős csak, hogy a gyerekek is meg tudják enni – magyarázta a szakács. Elmesélte, két éve harmadik lett főztje. Rutinos főzök a Cefrekirályok is, tavalyelőtt elhozták a fődíjat. Főszakácsuktól Csúcs Károlytól megtudtuk saját nevelésű kakasok főnek a bográcsban, összesen öt jószág. Ételük különlegessége, hogy saját zsírjában sült.
Kakasok a bográcsban és a kifutón - A hagyományos ízeket díjazták Pusztamérgesen. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

- 26 tálat hoztak a zsűri el, érkeztek csapatok Kiskunhalasról és a környező településekről Öttömösről és Ruzsáról. Valamint testvér településünkről a romániai Zsombolyáról is jöttek hozzánk – összegezte lapunknak Krisztin Krisztián önkormányzati képviselő. Az egyik kiskunhalasi csapat, a Kiskunkakas tagjai megadták a módját, öltözetükkel – kakastaréjjal a fejükön - és tálalásukkal is próbáltak kitűnni. A baráti társaság egyik tagja, Török Józsefné Marika származik a településről, szomszédaikkal fogtak össze, jöttek el főzni és szórakozni. Varga Ferenc, a zsűri elnöke kóstolás közben elmondta, elsősorban az étel ízét pontozzák és az a befutó, ahol a hagyományos ízek dominálnak. A köret és a tálalás másodlagos szempont volt ezúttal. 
Kakasok a bográcsban és a kifutón - A hagyományos ízeket díjazták Pusztamérgesen. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Néhány szerencsésebb madár nem bográcsban végezte, őket nem húsukért, hanem szépségükért díjazták. A kakas szépségversenyen két kategóriában indultak a baromfiudvar sztárjai, nagy kakasokra és törpekasokra lehetett szavazni, melyek között jó néhány különleges példány is akadt. A főzés mellett bormustrát is tartottak, hiszen a térségnek nagy hagyományai vannak a borászatban. A Farkas István borversenyt 2009-es Rajnai Rizlingjével Rozsi László őstermelő nyerte.

Az evés-iváson kívül prózai és zenés színpadi műsorok, amatőr és profi előadók szórakoztatták a közönséget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívecskét hiányoltak a lányok az égről - Elképesztő műsorral érkezett a Baltic Bees a szegedi repülőnapokra - galéria

Szívecskét hiányoltak a lányok az égről - Elképesztő műsorral érkezett a Baltic Bees a szegedi repülőnapokra - galéria
Ezen a hétvégén ha valaki nem lefelé, a poharába bámult a Bor térré változott Dóm téren, akkor biztos, hogy felfelé nézett az égre, ahol a III. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé zajlott. Tovább olvasom