Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Kánikula Szegeden: nehezen bírjuk a hőséget

Csongrád megye - A legmagasabb szintű hőségriasztás lépett ma érvénybe, a hőmérséklet pedig jövő hét szerdáig folyamatosan emelkedik - egészen 38 fokig. Aki teheti, a hétvégét valószínűleg a strandokon tölti majd. A pályaudvarokon vizet osztanak, és a kamionstop sem lesz érvényben.
 Víz embernek, állatnak

A mától érvénybe lépő hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon – így a szegedin is – ingyenásványvizet biztosít utasai számára a MÁV-START. Az ásványvizet a vasúttársaság július 8-áig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10 és 17 óra között osztja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hőség kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a nagy meleg különösen hátrányosan érinti a fészket már elhagyó, de még rutintalan fiókákat, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban helyezzenek ki itatóvizet, esetleg nagyobb edényben annyit, hogy a testüket is le tudják benne hűteni.

Harmadfokú hőségriasztás van mától – ez a legmagasabb szintű készültség, amit kánikulában elrendelnek. A napi középhőmérséklet több mint három napon keresztül 27 fok felett lesz, jövő héten akár a 30 fokot is elérheti. Ez pedig azt jelenti, hogy a nappali maximum bőven tűréshatár felett lesz: keddre és szerdára például 38 fokot ígérnek a meteorológusok Szegedre és környékére – természetesen árnyékban mérve. A következő napokat tehát valószínűleg csak vízben vagy hűtött helyiségekben lehet majd szenvedés nélkül átvészelni.

– Strandolni megyünk, ilyen melegben mást nem is lehet csinálni – mondta Tix Krisztián, aki két lányával tegnap kora délután a Széchenyi téren hűsölt. A gyerekek a szökőkútnál pancsoltak egy kicsit, miután a postán elintézték hivatalos dolgaikat.

Strandolóknak: A Tisza Szegednél 22,5 fokos, a Maros háromtized fokkal hűvösebb Makónál. A sándorfalvi Nádastó 23 fokos.

A város másik felén, az egyik panellakótelepen arra voltunk kíváncsiak, ott hogyan készülnek a kánikulára. – Főzés után már most is nagyon meleg volt a lakásban, ezért az unokámmal inkább lejöttünk a levegőre. Árnyékban, ahol mozog a levegő, sokkal kellemesebb, mint fent – mondta Kéri Balázsné. Neki hétvégére főzés és takarítás jut programnak.

– Leengedem a reluxát korán, és még a függönyt is behúzom. Így talán kevésbé lesz meleg.

Kánikula Szegeden: nehezen bírjuk a hőséget. Fotó: Kuklis István (galéria)

Hőségriasztás esetén a katasztrófavédelem közzéteszi azon légkondicionált intézmények listáját, ahová bárki betérhet hűsölni. Ezek többnyire bevásárlóközpontok és boltok, amelyek azonban vasárnap zárva tartanak. Így holnap, amikorra 35 fok várható, csak azok számíthatnak kellemes hőmérsékletre, akiknek otthonában van klímaberendezés. A forgalmazó cégeknek most természetesen megszaporodott a munkájuk, viszont másfél hétnél rövidebb határidőt szinte sehol nem tudnak vállalni, vagyis ezt a hőhullámot már biztosan végig kell szenvedniük azoknak, akik csak most kaptak észbe.

– Hétvégén is dolgozunk, így is 10 napos az előjegyzésünk, ami a következő napokban várhatóan tovább nő majd – mondta el Tornyi Koppány, a Dél-alföldi Klíma Kft. ügyvezetője. – Szereléssel együtt nagyjából 200 ezer forintról indulnak az árak.

Nem lesz kamionstop

A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén. A nehéz tehergépkocsik azonban a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrend - pár kattintásra

Ma már okostelefonnal a zsebünkben bárhol böngészhetjük az országos vagy a helyi menetrendeket. Tovább olvasom