Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kecskés György kürtművész az év zenésze

Szeged - A most véget ért hangversenyszezonban több fellépést teljesítettek a szegedi szimfonikusok, mint korábban. Kecskés György kürtművészt választották tegnap az év zenészévé.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar a most záruló szezonban 82 koncertet tartott, és 76 zenés színházi előadást teljesített, ez jóval több, mint a korábbi években – mondta a tegnapi évadzárón az együttes művészeti vezetője, Gyüdi Sándor karmester, a színház főigazgatója. Emelkedett az ifjúsági koncertek száma, és többféle műsortípust is kínáltak. A zenekart 13 karmester dirigálta, és újabb helyszíneken is bemutatkoztak a muzsikusok. Budapest szinte minden rangos koncerttermében játszottak, még a Szent István-bazilikában is felléptek. Felújították az együttműködést spanyolországi partnerükkel, így 2006 óta először újra visszatértek Bilbaóba, ahol Csajkovszkij Anyeginjével olyan sikert arattak, hogy a következő évadra is meghívást kaptak: Verdi operáját, a Luisa Millert 2012. január végén mutatják be. Előtte több spanyol várost érintő újévi koncertsorozaton vesznek részt.

Felújított hagyománynak számít az is, hogy fellépnek a határon túli magyar területeken. Cserekoncertet szerveztek a nagyváradi filharmónia zenekarával: muzsikáltak egymás bérleti sorozatában. Gyüdi Sándor a következő szezonra felkért vendégkarmesterek közül kiemelte Kocsis Zoltánt, aki nem a saját zenekarát hozza, hanem a szegedieket dirigálja.

Nagy munka vár az együttesre az október 6-án induló és 15-én záruló Armel Operaverseny és Fesztivál alatt, hiszen a Pannon Filharmonikusok kiválása miatt az öt versenyprodukcióból négyet a szegediek kísérnek majd. A következő szezon három szegedi operabemutatójából egyet, a Don Sanche című Liszt-operát már bepróbálta a zenekar, a premiert már megtartották a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

– Az együttes helyzete stabil. Annak ellenére, hogy nem dúskálunk az anyagiakban, szerény előrelépést azért tudunk tenni a hangszerállomány megújításában. A szakmai munkát erősítenünk kell. A zenekar létszáma a színházi együttessel történt egybeolvadáskor megnövekedett, ami szakmai nehézséget is jelent: nem állandóan ugyanazok a zenészek ülnek az együttesben minden koncerten és előadáson, ezért erősítenünk kell az összeszokottságot, egységes játékmódot – hangsúlyozta Gyüdi Sándor.

Titkos voksolással Kecskés György kürtművészt választották tegnap az év zenekari művészévé az együttes tagjai – az elismerést a szeptemberi évadnyitón adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányt szabályoz a 31 tonnás gép

Olvasóink hívták fel a figyelmet, hogy a 4-es villamosvonal építésén újabb érdekesség bukkant fel. Tovább olvasom