Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Kedvezmények: adómentes a családi ezüst is

Szeged - Jövőre szűkülnek, illetve megszűnnek az adókedvezmények – ígéri a kormány. Ma azonban még számtalan lehetőséget kínál a törvény az szja legális kikerülésére. Nem is gondolnánk, milyen sok jogcímen élvezhetünk – még mindig – adómentességet.
Hogyan lehet legálisan kevesebb személyi jövedelemadót fizetni? Ha alaposan áttanulmányozzuk az szja-ról szóló törvény egyes számú mellékletét, akkor magunk is meglepődünk, mennyi legális kibúvó kínálkozik adózatlan jövedelem megszerzésére.

Ma még nem kell szja-t fizetnie annak, aki termőfölddel rendelkezik, és azt haszonbérbe adja. Az adómentesség azonban csak abban az esetben jár, ha a haszonbérbe adásról szóló szerződés alapján a bérlet időtartama eléri az 5 évet, és ez idő alatt a bérlője őstermelőként hasznosítja a földet.

Kedvez a jogszabály a falusi turizmusból élőknek is: aki csak a szállás kiadásával foglalkozik, annak évi 800 ezer forintig egy fillért sem kell fizetnie az államkasszába. Ha pedig a szobakiadás mellett „falusi és agroturisztikai" szolgáltatásokat is nyújt, például kocsikáztatást, kézműves-bemutatót tart a vendégeknek, akkor az évi 1,2 millió forintnyi bevétellel arányos jövedelemrész után sem kell adót fizetnie.

A legális, nem üzletszerűen űzött valutázás is hozhat pénzt a konyhára: az árfolyamnyereség utáni jövedelem ugyanis adómentes. Minimális adómentes jövedelemre lehet szert tenni a családi ezüst, festmény, műkincs eladásából: 200 ezer forintig nem kell leróni az ingóságok és vagyontárgyak értékesítése utáni 25 százalékos sarcot.

Adómentes a Nobel-, a Kossuth- vagy Széchenyi-díjak pénzjutalma – és még megannyi állami kitüntetés. A sportolóknak pedig az olimpián kell az első 6 közé kerülniük, hogy ne fizessenek szja-t a pénzjutalomért.

Idén pedig még korlátlan mértékben lehet béren kívüli juttatásokat adni, de 2010. január 1-jétől leáldozik az üdülési csekkek, étkezési hozzájárulások, otthoni internet-hozzáférések adómentes világa. Már csak rövid ideig adómentes az anyasági segély, az árvaellátás, a családi pótlék, az állami gondozásból kihozott kiskorúért járó díjazás is.

Változások az év közepétől

Július 1-jétől 1,7 millió forintról előbb 2,2, majd 2010. január 1-jétől 3 millió forintra nő az szja alsó sávhatára, az adókulcs pedig 18-ról 19 százalékra emelkedik, míg a felső kulcs 36-ról 38 százalékra módosul. Az áfa 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nő, a cigaretta, az alkohol mellett az üzemanyagok jövedéki adója is emelkedik 3-7 százalékkal. Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék. A 13. havi nyugdíj július 1-jétől beépül a jelenlegi nyugdíjasok ellátásába, az akkortól nyugdíjba vonulóknak pedig már nem járna ez a juttatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorakamat ellen jön a kamatplafon?

Szeged - Árfelhajtó hatása lenne a teljes hiteldíjmutató (thm) maximálásának az igazságügyi tárca szerint, noha a kamatplafonra több országban is van példa. Tovább olvasom