Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kell a fürdő, de kellene gyógyszálló is a megyében

Nem jön a reumás orosz a fürdővárosba, ha nincs gyógyszálló, és nem tud kényelmesen utazni. Pedig lenne igény a régió gyógyvizére. Összefoglaló a fejlesztésekről, és riasztás Csongrádnak.
Huszonhatmilliárd forintot fordíthat fürdőfejlesztésekre 2007 és 2013 között a dél-alföldi régió – ha ügyes. Az Európai Bizottság által elfogadott Új Magyarország fejlesztési terv tizenhárommilliárdot szán a régió egészségturisztikai fejlesztéseinek támogatására, és mivel a fürdőfejlesztések támogatási aránya 50 százalék, így ez az összeg megduplázható. Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár szerint a Dél-Alföld jövőjét a termálvíz és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások jelentik.

Csongrád megyében jelenleg Szeged, Makó, Hódmezővásárhely, Sándorfalva és Mórahalom tervez kisebb-nagyobb bővítést, felújítást. A legnagyobb ezek közül a szegedi, mely a fejlesztési terv kiemelt projektje. Hatmilliárd forintból fürdőkomplexum létesül a SZUE helyén, és van polgármesteri szándék egy sportuszoda építésére is.

És ha csak úsznánk?

Szeged Európa leghosszabb vízi csúszdáját szeretné megépíteni, Vásárhely aquabarlangot tervez. Zuhatagok, dögönyözők, vízi bárpultok, szaunák csábítják a vendéget szinte minden fürdőben. Egyszerűen úszni miért nem lehet? Albel Andor szerint lehet, többek között Vásárhelyen, Szentesen, Szegeden, Makón. Más kérdés, hogy sokan szívesebben csúszdáznak, mint tempóznak. Az igény kialakítása nevelés kérdése – fogalmazott a szakember. 
A második legdrágább beruházás a makói: 3 milliárdból szeretnének fürdőt fejleszteni. Hódmezővásárhely 2 milliárdból élményfürdővel bővít, Mórahalom pedig egyik fő nevezetességét, az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt fejleszti körülbelül 100 millió forintért. Sándorfalva kilóg a sorból, mert nem fedett fürdőben és nem gyógyvízben gondolkodik: a kisváros két tóból szeretne látványos szabadtéri víziparadicsomot a település határától 500 méterre. Az önkormányzat csak megadná a kezdőlökést, utána pedig a magántőkére számít.

Elbírja a megye a sok vizet? – kérdeztük Albel Andortól. A Dél-alföldi Termálklaszter elnöke közölte: a fürdőkre van igény, számítanak vendégekre Ausztriából, Németországból, sőt Oroszországból is. Ahhoz azonban, hogy a fürdőzők valóban jöjjenek, nemcsak szépséges strand, de hozzá kapcsolódó gyógyszálló is kellene – például a szegedi Anna és a vásárhelyi fürdő esetében ez hiányzik. Népszerű lenne még az egynapos, úgynevezett nappali kórház, amikor a betegnek nem kell a folyosón üldögélni kúrától kúráig, hanem lefekhet, és ebédet kap a kezelések között. Fontos a vendégnek az is, hogy könnyen és gyorsan megközelíthetők legyenek a fürdővárosok.

Albel Andor kiemelte: a helyi igényt kiszolgáló fürdőkre, például az ásotthalmira is szükség van, de fel kellene újítani. A fürdőt egyébként eladta volna az önkormányzat azzal a kikötéssel, hogy továbbra is fürdőként kell üzemeltetni, de az érdeklődőt végül nem találta elég komolynak, és megtartotta az intézményt.

Az elmúlt 15-20 évben nem fejlesztette fürdőjét Csongrád. A szakember szerint, ha a város nem tart lépést a többiekkel, termálvízkincse ellenére végleg lekerül a fürdőtérképről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok Csongrád megyei fiatal lépne be a Magyar Gárdába

Meghaladta a háromezret a Magyar Gárdába jelentkezők száma, Csongrád megyéből különösen sokan… Tovább olvasom