Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Kerítés a határon: elítéltek készítik, de nem ők építik

Hat és fél milliárdnál is többet csoportosít át az állam a magyar–szerb határon felépülő, 175 kilométer hosszú drótkerítés felépítésére a büntetés-végrehajtási szervezetnek. Elítéltek készíthetik a kerítés minden elemét a hazai börtönökben, de kivezénylésük az építkezésre kiemelt kockázatot jelentene.
Az állam 6,6 milliárd forintot csoportosít át a határzár létrehozására – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában. A kormányhatározatban úgy fogalmaznak: a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár fizikai létrehozása érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosítanak át 6,56 milliárd forintot. Az összeget a büntetés-végrehajtási szervezetnél felmerülő költségek finanszírozására csoportosítják át. Már június végén felröppent a hír, hogy a szerb–magyar határra tervezett, 175 kilométer hosszú, 4 méter magas és 10 méter mélyen a magyar oldalba nyúló kerítés építésében elítéltek is részt vehetnek.

Úgy tudjuk, hogy a határzárhoz szükséges technikák Sopronkőhidán, Állampusztán és Vácon állnak rendelkezésre, ahol a kerítés beton tartóoszlopainak és a dróthálónak a készítését, valamint a hegesztési munkákat bízzák majd az elítéltekre.

Olyan pletykák is keringenek, hogy a fogvatartottak munkájára a kerítés felépítésében is számítanak. Valóban nem ez lenne az első eset, hogy külső helyszínen dolgoznak. Tavaly nyáron például tíz, Nagyfán fogva tartott férfi dolgozott Szeged közterületein a Szegedi Vízmű szakembereinek irányításával, fegyveres börtönfelügyelők ellenőrzése alatt. Csatornákat tisztítottak és füvet nyírtak. – A börtönök szakmai munkacsoportja minden esetben csak azokat a fogvatartottakat választja ki külső munkákra, akiknek rövid idő van hátra a szabadulásukig, együttműködő, normakövető magaviseletűek, és alacsony biztonsági kockázatot jelent külső munkáltatásuk – mondta akkor Bozó Bea, a Szegedi Fegyház és Börtön sajtóreferense.

Információink szerint a határzár építése azonban olyan magas fokú biztonsági kockázatot rejt magában, hogy egyelőre nem tervezik a fogvatartottak kivezénylését az épülő drótkerítéshez a szerb–magyar határra. Szakértők szerint az ideiglenes időre felhúzandó kerítés a lebontása után semmire nem használható, legfeljebb a vastelepen lehetne eladni hulladék formájában. Jelenleg kilogrammonként negyven forint körüli áron veszik át a drótkerítéseket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségtalálkozó az Abigél szereplőivel a REÖK-ben

Nagy ovációval fogadták a nézők az Abigél című musicalprodukció művészeit a csütörtöki… Tovább olvasom