Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Kétszeresére bővül a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete

Nyugat-európai színvonalú ambulancia, modern műtők és kétágyas kórtemek kapnak majd helyet a Szegedi Tudományegyetem fül- orr-gégészeti klinikájának új épületében. A több mint 1 milliárd forintos, kormányzati támogatásból megvalósuló beruházást májusban kezdték el, kedden az új szárny alapkövét is letették.
Új épületszárnnyal gazdagodik jövőre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája. A jelenlegi épületbe 1964-ben költözött a fül-orr-gégészet, amelynek infrastruktúrája mára már elavult, nem felel meg azoknak az elvárásoknak, amelyek egy 21. századi intézménytől elvárhatóak.

– Öt évvel ezelőtt, amikor a gyermek fül-orr gégészetet átvettük, ígéretet kaptunk a fejlesztésekre, a kormány szárnyai alá vette az elképzelésünket, és az elmúlt két évben elindult a tervezés – magyarázta Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a füll-orr-gége klinika igazgatója. Az új részlegben tágas műtőket alakítanak ki, amelyekben lehetővé válik a modern műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. Az ambulancián nyugat-európai színvonalú, kényelmes ellátást tudnak biztosítani, továbbá két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket, megfelelő minőségű szociális helyiségeket és orvosi szobákat alakítanak ki.
– Az elmúlt időszakban megduplázódott a pácienseink száma, évente 100 ezer beteget látunk el az ambulancián és 4 ezer műtétet végzünk. Emiatt is szükség van arra, hogy az európai színvonalú betegellátás végre 21. századi körülmények között folyjon – vélekedett Rovó.

A kivitelezési munkálatokat májusban kezdte el a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt, az új épületszárny alapkövét kedd délután tették le. A kapszulába beletették a Délmagyarország aznapi számát, amelyben szerepelt egy cikk a korszerűsítésről, valamint szintén eltették a jövő nemzedékének a fejlesztésről szóló, lapunkban megjelent korábbi írásokat. Belekerült még egy fotó a klinika jelenlegi munkatársairól, valamint az új épület engedélyeztetési terve.

– Nemcsak a betegek nyernek a korszerűsítéssel, hanem a klinika dolgozói is, akik méltó körülmények között végezhetik munkájukat – hangsúlyozta Hankó Balázs Zoltán miniszteri biztos. Az alapkőletételen Flendler Judit, az egyetem kancellárja elmondta, régóta beszélnek már fejlesztésekről, és örül annak, hogy az első beruházás alapkövét letehették. Hozzátette: a több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásnak köszönhetően 2020-ra kétszeresére bővül, és nyugati színvonalúvá válik a szegedi intézmény. Rovó László pedig azt hangsúlyozta, egy olyan modern fejközpontot szeretnének itt létrehozni, amely egyedülálló az országban, reméli ez mintául szolgálhat majd a többi egészségügyi intézménynek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton már 40 fok is lehet, kánikulával búcsúzik az idei tanév

Szombaton már 40 fok is lehet, kánikulával búcsúzik az idei tanév
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe holnaptól szinte az egész országban, így Csongrád megyében is.… Tovább olvasom