Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kettős kísérettel járnak iskolába az újszegedi diákok

Szeged - A hétvégi kutyatámadásban vétkes Fő fasori ebek gazdáját tegnap sem találtuk otthon. Az ellene szóló panaszáradat folytatódott. A szomszédság a bűz, a szeméthegyek, a patkányinvázió miatt vitázik vele. A hatóságok tehetetlenek, de állítólag az újszegedi, lomhalmozó kutyás férfi elköltözik.
Az újszegedi Fő fasoron történt hétvégi kutyatámadás kapcsán tegnap is többször megpróbáltuk megszólaltatni a három nagy testű kutya gazdáját. Szerettük volna a véleményét hallani a szabálytalan kutyatartásról és az udvarán halmozódó lomokról. Nem jártunk szerencsével; sem a kutyákat nem láttuk az udvarban, sem a gazdájuk, János nem nyitott ajtót.

Tegnap írtuk, a szomszédos óvodába járó száz kisgyereket féltik az óvónők a nagy kutyáktól. A családi ház közelében egy iskola is áll, majdnem négyszáz gyerek jár oda. – Reggelente az udvaros áll őrt, hogy a biciklivel érkező gyerekek ne hergeljék a kutyákat, mások két felnőtt kíséretében jönnek. A kutyák felől közelíthető meg a tornatermünk, oda csak tanári felügyelettel mennek a gyerekek – magyarázta az igazgatónő az áldatlan helyzetet. Bikárdi Melinda elmondta, ők János szomszéd szeméthegyei és a disznói miatt tettek bejelentést az önkormányzatnál. – Patkányinvázió volt az iskolában, ez fertőzésveszélyes. Télen a disznói trágyás szalmáját tüzelte el, förtelmesen bűzlött. Határozatok születtek, határidőt is szabott a hivatal, hogy szüntesse meg a disznótartást.

A tábla nem hazudott: Tényleg harapós kutya. Fotó: Karnok Csaba
A tábla nem hazudott: tényleg harapós kutya.
Fotó: Karnok Csaba

Az iskolában dolgozó Pocsai Blanka – egyben a körzet önkormányzati képviselője – úgy emlékszik, tíz éve változatlan a helyzet. Járják a hatóságokat a szomszédok, valamint az óvoda és az iskola érdekében, hasztalanul.

A közvetlen szomszéd, Kurai János és felesége elmondta, hogy a brutális falkavezér kutya, Rozi már embert is megharapott. Ők szintén évek óta vitában állnak a hatvan év körüli rokkantnyugdíjas férfival. A rengeteg szemét, a bűz és az állatok zavarják a nyugalmukat. A nyolcvan év körüli házaspár elmondta, János szomszéd nem enged senkit a portájára. Velük néha szóba áll, és a minap, amikor a többnapi kátrányégetést szóvá tették neki, megnyugtatta őket: nemsokára vége. Állítólag hamarosan befejezi a disznózást, és azt mondta, a nyáron el is költözik. Azt ígérte, kitakarítja az udvart, mert az üres telket kell átadnia.

Kuraiék évek óta vitában állnak állattartó szomszédjukkal. Fotó: Karnok Csaba
Kuraiék évek óta vitában állnak állattartó szomszédjukkal.
Fotó: Karnok Csaba

Mindig van kibúvó

A saját portán is csak szabályozott körülmények között tarthat mindenki állatot, és halmozhat hulladékot – idéztük minden lomhalmozós ügy kapcsán az önkormányzat általános igazgatási és a városüzemeltetési irodáját. A hulladékgazdálkodási szabály azonban ellentmondó. A szakirodák által hozott határozatok a közterületen letett hulladékot egyértelműen szemétnek minősíthetik, amit onnan el kell tüntetni. Magánterületen felgyülemlő szeméttel kapcsolatban viszont lehet arra hivatkozni, hogy „megélhetés". Vagyis kifogásként elfogadja a hatóság, hogy a lom tüzelőnek kell, vagy fémfeldolgozóba akarják leadni. E kibúvó miatt tehetetlen a hatóság és az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 10. Ló 2008. május 16. 07:22
  „tehát máshol is vannak szomorú példák. igazából arra lettem volna kiváncsi, hogy Kamphund-Harcikuty-ben órák "alatt találtak megoldást"? hamburgban még nincs megoldás ezek szerint?”
 • 9. kicsikutyus 2008. május 15. 20:34
  „Könyörgöm egy ilyen kutyát nem is kell hergelni,az állat a saját gazdája tulajdonságait képes hordozni! Miért nem hajlandók vérgehajtatni egy törvényt?Az idézést vigye ki a rendőrség mint külföldön,átvetetni!!!!!!!!!Tessék meghallgatni tanúként a gazdát, és megfigyeltetni az ebet, lehet,hogy be sincs oltva!!!!!Tessék felszólítani,hogy mutassa be az eboltási igazolást!Ha fene fenét eszik ezt meg kell tennie,ha nem azt bizonyítja,hogy be sincs oltva.Tessék hivatalból feljelenteni, fizessen a gazda kártérítést az elszenvedett részére.Most tessék tisztes állatvédők a sarkukra állni!!Ha nem,akkor csak bla bla az állatvédelem.”
 • 8. Dobó Tünde 2008. május 15. 20:25
  „igazából olyan a kutya amilyenre nevelik,lehet az pitbull vagy palotapincsi.nem a kutyát kell kilöni hanem a gazdáját megbüntetni és felelösségre nevelni!!!ja és ha már külföld :külföldön nem utálják a kutyásokat hanem elfogadják h.valaki tart kutyát valaki nem.RENDES KUTYAPARKOK VANNAK SZEMETESSEL AHOVA A KUTYAPISZKOT KIDOBJÁK JA ÉS NEM A HAJLÉKTALAKOK LAKTA TÖLTÉSRE KÜLDIK A KUTYÁSOKAT SÉTÁLNI AHOL SE JÁRDA SE LÁMPA!Nem azt kellene nézni kit hogy kell büntetni hanem kialakitani olyat ami praktikus.És utána büntetni!én nem viszem játszótérre a kutyám tiszteletben tartom ha valaki fél a kutyáktól de elegem van h.állandoan minket piszkálnak és álltalánositanak!azért mert egy kutya harap nem biztos h.a többi is!és a gyepmesteri telepet is meg kellene szüntetni azért vannak az állatmenhelyek!de erröl még sokat tudnék irni....”
 • 7. busch 2008. május 15. 18:18
  „példák lónak....Canadában a Kamphund-Harcikuty ?? 6 éve tilos a
  tenyésztés minden ilyen jellegü kutya sterilizálva ill kasztrálva van
  ha elhagyod a lakásod vagy a házad szájkosár és 1 m póráz,szabadon futó kutyát lelövik (nem befogja a gyepmester
  hanem lelövik) egy évre a kutyadó 800 EUR ezek a törvények a
  sok életveszéjes kutyatámadások után születtek.
  én németországban élek, itt is hasonló törvények vannak
  3 éve hamburgban egy iskolaudvaron 7 évesgyereket tépett szét egy pit.. olaszországban.. angliában még borzalmasabb dolgok
  történtek.........ebböl most elég. (amilyen a gazda olyan a kutya)
  ez egy régi mondás.”
 • 6. felháborodott 2008. május 15. 15:01
  „Egy szónak is száz a vége: amíg ilyen lagymatag a hivatal, mindenki azt csinál a városban amit akar. Röhej!!!
  De miért is nem válaszol már valaki az Önkormányzattól?”
 • 5. BÉLA 2008. május 15. 13:58
  „NAGYON EGYSZERŰ.PÉNZBÜNTETÉS-MONDJUK AKKOR MÁR 10 ÉVE LEHETETT VOLNA INDÍTANI-MÁSODJÁRA MILLIÓS PÉNZBÜNTETÉS.HA NEM TUD FIZETNI,ÁRVEREZÉS,VÉGREHAJTÁS,KIKÖLTÖZTETÉS HATÓSÁGILAG.ERRE VANNAK CÉGEK,AKIKET KURVÁRA NEM ÉRDEKEL HÁNY KUTYA VAN ÉS HÁNY LAKÓ,BEMENNEK,AZTÁN KIKÖLTÖZTETNEK,MERT EZ A FELADATUK,ÉS MERT MAGÁNCÉGEK,EBBŐL VAN A FIZETÉSÜK.EZ A MEGOLDÁS.UTÁNA PEDIG MEGNÉZNI,HOGY 10 ÉVE KI AZ A MARHA AZ ÖNKORMÁNYZATNÁL,AKI NEM TETT SEMMIT,ÉS KIRÚGNI A PICSÁBA A FELETTESÉVEL EGYÜTT.ENNYI.NYUGATON ÍGY MŰKÖDIK ÉS OTT REND IS VAN.JA,ÉS HA EMBERT I8S HARAPOTT A KUTYA,AKKOR GYEPMESTER,RENDŐRSÉGGEL BEMENNI,EBET ELVINNI,STB.ÉS KI NEM SZARJA LE,EMBERÜNK OTTHON VAN-E.”
 • 4. Ló 2008. május 15. 12:29
  „busch! mondanál példákat?”
 • 3. busch 2008. május 15. 09:34
  „napok óta figyelem a kedves polgárok magasszintü komunikációját
  ez az eset hüen tükrözi az önkormányzat tehetetlenségét más országokban ilyen esetben órák alatt találnak megoldást”
 • 2. 140 2008. május 15. 08:48
  „Bocs: hivatalok”
 • 1. 140 2008. május 15. 08:47
  „Már megint a havatalok tehetetlensége! Ugyanakkor elvárják, hogy a vétlen, becsületes emberek "jogkövető magatartást", tanúsítsanak.
  Szégyen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszentiván szereti az extrémet

Újszentiván - Lótól is, lovastól is bátorságot követel a military lovastusa – na és speciális pályát, amely eddig Üllőn volt legközelebb. Újszentiván új lovasparkjában ilyen is van. Tovább olvasom