Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Ki tudja, meddig gördül

Szeged - Országosra terjedt tegnap estétől az addig csak Kelet-Magyarországot érintő, immár hatodik vasutassztrájk. Szegedről a reggeli vonatok nem indultak el, dél körül nagyjából helyreállt a rend, de este Szegeden újra leállt a vonatközlekedés.
Késésekkel, de megindult a vasúti forgalom tegnap délre a szegedi nagyállomáson, az este 6 órás műszakváltás után viszont megint bizonytalanná vált minden és lapzártánkkor senki nem tudta megmondani, mire lehet számítani ma.

Veréb Olga, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szegedi területi vezetője tegnap délután azt mondta, valóban beindult a közlekedés a szegedi állomáson, de csak azért, mert a nappali műszak sztrájkolóit lecserélték olyanokkal, akik felvették a munkát.

Szegeden is vasárnap nulla órakor kezdődött a sztrájk: az első két vonat nem indult el. A 6.44-es, Budapestre tartó szerelvény Kiskundorozsmáról indult, ahová busszal vitték el az utasokat a nagyállomásról.

Szentes-Bíró Ferenc, a MÁV Zrt. területi kommunikációs igazgatója közölte: a reggel 8 órai műszakváltás után fokozatosan helyreállt a rend. Azt mondta, hogy a 8.44-es IC késéssel, de elindult Szegedről. Veréb Olga szerint azonban a 9.20-as, Békéscsabára közlekedő vonat volt az első, amely kifutott a szegedi nagyállomásról. Ezt követte a 9.44-es, Budapestre tartó intercity, ami körülbelül negyedórás késéssel hagyta el az állomást.

Reggel és délelőtt alig néhányan várakoztak a pályaudvaron, közülük egy egyetemista, Nagy Bence azt mondta, ráér, kivárja, amíg indul vonat Kecskemétre. Urbán Vilmos Pestre akart menni tegnap, az állomásra tájékozódni érkezett. Szerinte a sztrájkolók tekintettel lehetnének arra, hogy sokan a családjukhoz igyekeznek az ünnepre. Próbáltunk sztrájkoló, illetve dolgozó vasutasokat is megszólaltatni, de azt mondták, nem nyilatkoznak.

Senki sem tudja, hogy mikor melyik vonat áll meg vagy indul el. Fotó: Segesvári Csaba
Senki sem tudja, hogy mikor melyik vonat áll meg vagy indul el.
Fotó: Segesvári Csaba

A MÁV szerint Szegeden az éjszakai és a nappali műszakban összesen 15 pályavasúti dolgozó (kocsi- és jegyvizsgáló) nem vette fel a munkát tegnap. Az éjszakai műszakban 29-ből 6-an, a nappali 242 fő közül pedig 9-en sztrájkoltak. A VDSZSZ 15-18 sztrájkolóról tudott.

Veréb Olga nem sokkal lapzártánk előtt elmondta, hogy Szegeden vasárnap este hat órakor húszan csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz, egy kivétellel valamennyien egyetértenek a munkabeszüntetéssel. A szakszervezeti vezető ugyanakkor nem titkolta, arra számítanak, hogy a MÁV vezetése a sztrájktörők bevetésével, a sztrájkolók lecserélésével megpróbálja elindítani és érkeztetni a vonatokat.

Szentes-Bíró Ferenc a fentiekre úgy reagált, hogy a MÁV országos és területi vezetése azokat a dolgozókat állítja munkába, akik nem értenek egyet a VDSZSZ felhívásával, kijelentette: megfelelő biztonsági ellenőrzések nélkül egyetlen vonat sem közlekedik.

Lapzártánkkor egyikük sem tudta megmondani, hogy térségünkben a sztrájk ma hogyan érinti a közlekedést.

Busszal Dorozsmára

A Tisza Volántól kért autóbusszal szállították Dorozsmára az utasokat, ugyanúgy, mint a február óta tartó „gördülő sztrájk" idején eddig mind az öt alkalommal. Mező István, a Tisza Volán közlekedés-közszolgáltató divízióigazgatója elmondta: napközben megduplázódott a busszal közlekedő utasok száma.

Olvasóink írták

 • 5. Luckatosh 2008. december 16. 13:09
  „Le a huje vasutasokkal, magan helikopatert mindenkinek!”
 • 4. benq 2008. december 15. 20:10
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 3. E! 2008. december 15. 19:34
  „Ha mindenki autóval (és egyedül) utazna autóval, aki most vonaton zötyög(ne), akkor kissé büdösebb lenne, és Zsoltee0716 se tudná kihasználni az autójában lévő lóerőket az autópályán terjengő dugók miatt.”
 • 2. Zsoltee0716 2008. december 15. 18:39
  „Aham talán az áramot csak ugy környezet szennyezés nélkül állítjuk elő?”
 • 1. E! 2008. december 15. 16:10
  „Éljen a környezet és utasbarát tömegközlekedés. Köszönjük MÁV!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemorvosügy: Kozma újra kérdez

Szeged - Az üzemorvosügy felelőseinek nevét szeretné tudni Kozma József képviselő, akinek… Tovább olvasom