Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kocsonyán vitatkozik Miskolc és Szeged

Szeged - „Helyezzék más alapokra" a rendezvény mottóját és elnevezését a következő években – ezt kérik a miskolci kocsonyafesztivál rendezői a szegedi kocsonyafesztivál kitalálóitól. A szegediek szerint a két rendezvény sokban különbözik, és egyébként is: borfesztiválból is több van.
A kocsonyafesztivál ötletének ellopásával gyanúsítja Miskolc Szegedet – írta tegnapi számában Miskolc újságja, az Észak-Magyarország. Felhívtuk a szervezőket.

Rózsa Edit, a miskolci rendezvény megálmodója, főszervezője elmondta: a kocsonyafesztivál mára már védjegy, a borsodi megyeszékhely idén nyolcadik alkalommal rendezi az ünnepet. Szegednek vannak saját legendái és hagyományai, elegánsabb és hatásosabb lenne, ha ezekre építene.

Fotó: Frank Yvette

– Megértem, hogy a szegedi szervező a téli, turisztikailag gyenge időszakban új színt kíván vinni a város életébe, de a rendezvény névválasztását és apropóját nem tartom szerencsésnek – mondta Szeged korábbi országgyűlési képviselője, aki kilenc éve él Miskolcon. Hozzátette: a szegedi szervezők a várost hozzák kellemetlen helyzetbe, amit ő azért is fájlal különösen, mert kötődik a Tisza-parti településhez.

A nyolcadik és az első

Miskolcon február utolsó hétvégéjén rendezik a nyolcadik kocsonyafesztivált, melynek tavaly több mint 100 ezer látogatója volt. Az első szegedi kocsonyafesztivál tegnap kezdődött és vasárnapig tart a Mars téri U pavilonban. Egyelőre három étterem állít ki, de kézművesek, más vendéglátósok is csatlakoznak a rendezvényhez. Tegnap délután 5 óra előtt tucatnyi érdeklődő sem lézengett a pavilonban, ahol csak két asztalnál kínáltak kocsonyát. A hagyományos adagját 490 forintért, a különlegeset – például a halkocsonyát – 790-ért adták.  
A miskolci szervezők kérik a szegedieket, hogy a következő években a „rendezvényük elnevezését és mottóját más alapokra helyezzék, a kocsonyafesztivál helyett pedig egy kifejezetten Szegedhez kötődő elnevezést használjanak. Bízunk benne, hogy ezáltal elkerülhető lesz egy olyan, a városok történelmi örökségéhez méltatlan vita kialakulása, mely veszélyeztetné a hosszú ideje kialakult jó kapcsolatot. Ennek érdekében, mint Szeged volt országgyűlési képviselője, segítségemet is felajánlom, akár a Szegedhez köthető elnevezés kiválasztásában, akár a programok megtervezésében" – olvasható abban a levélben, melyet Rózsa Edit a szegedi szervezőnek, Pál Ildikónak írt.

Pál Ildikó szerint a két rendezvény tematikájában és programjában is különbözik egymástól. Ők a tél hagyományos dél-alföldi ételeit szeretnék bemutatni, ezért nem csak kocsonya, hanem például disznótoros, kolbász, lekvár és faszénen sült kürtőskalács is szerepel a vasárnapig tartó rendezvény kínálatában. A kiállítók közül egyébként egyik sem vett részt soha a miskolci fesztiválon – hangsúlyozta Pál Ildikó. Hozzátette: szeretné, ha mindkét rendezvény sikeres lenne. Szerinte a két fesztivál megfér egymás mellett, hiszen az sem zavaró, hogy nemzetinek hívják a szegedi és a miskolci színházat is, sőt – tette hozzá – borfesztivált több városban is rendeznek.

A miskolci szervezőkkel való későbbi együttműködés lehetőségét egyébként ő is felvetette.


Olvasóink írták

 • 11. mugri 2008. február 01. 14:29
  „Virágkarnevál mán sohasé lössz? Alázzuk lé aztat az ebatta Debrecenjit, he-he”
 • 10. béka 2008. február 01. 13:26
  „Bizly! DM, papírújság, szerdai szám. Nyisd ki és pislogj. Kocsonyafesztivál képpel, programokkal. Nem utólag, előtte.”
 • 9. czegus 2008. február 01. 11:12
  „IVCSEK nagyon tetszik az ötleted "Disznóságok....." ügyes. Nekem nem tetszik a kocsonyafesztivál, de ez saját ügy. Szép napot.”
 • 8. ezkészfesztivál 2008. február 01. 10:52
  „Bizonyára Rózsa Editnél a Felsőtarkányban harmadik alaklommal megrendezésre kerülő - most hétvégén - kocsonyafesztivál is kiverte a biztosítékot.
  Azért ment az ország másik felébe, mert itt már nem volt maradása. Kicsi az ország!
  Ha más a neve a rendezvénynek, de kocsonyát is lehet kapni, akkor miért könnyebb a lelkének?
  Nem biztos, hogy mindig új dolgokat kell kitalálni vagy tenni, a jó dolgokat, kezdeményezéseket nem szégyen átvenni. Jól, jobban vagy úgy kell csinálni, és minden rendben lesz.
  Elnézést, hogy kicsit hosszú voltam!! :)”
 • 7. Bizly 2008. február 01. 10:39
  „Sajnos ez jellemző a DM-ra. Mindent utólag tudunk meg. Lehetne egy figyelemfelkeltő rovat is, amiben a számukra jelentéktelen programokról is olvashatnánk. Természetesen korábban mint a program előtti nap. Nekünnk is szükségünk lenne rákészülési időre. Ez is csak szervezés kérdése lenne. Most pedig minden további hozzászólót megkérek, hogy tegyen ajánlatot, a jövőre megrendezésre kerülő Kocsonya Fesztivál új nevére. Csak a béke kedvéért. Rezegjünk Együtt!”
 • 6. ivcsek 2008. február 01. 09:51
  „Namost, mi van ha ezt a "botrányt" a rendezvény meghírdetése helyett hozták tető alá Ildi és Edit? Vagy csupán a véletlen hozta gerrilla marketing? A program meg egyszerűen lenyűgöző:)
  http://szegedszeggel.blog.hu/2008/02/01/budos_mint_szegedi_papucs_a_kocsonyaban”
 • 5. madártej 2008. február 01. 08:44
  „Rózsa Edit menjen a búsba és csináljon Miskolcon halászlé fesztivált. Nem vagyunk rá kiváncsiak!”
 • 4. maros 2008. február 01. 08:04
  „Azért ez a Rózsa Edit nevű asszony eleinte nem segítőkészségből, hanem kifejezetten gúnyorosan ajánlgatta a segítségét. Gondolom, hebrencs módjára nyilatkozott, aztán már nem szeretne annak tűnni.

  Én sem értem, mi akkora érték egy miskolci kocsonyafesztiválban, hogy ne lehetne Szegeden is. Legyen még 10 helyen.... ha az emberek szeretik a kocsonyát...”
 • 3. ivcsek 2008. február 01. 07:56
  „A kritika jogos, a kocsonya lapos, miért ne lehetne "Szegedi disznóságok & nyalánkságok" téli gasztronómiai pajzánságok:)
  És ebbe a be a disznóhústól a lekvárnyalogatásig minden belefér a pajzán műsorokra meg vevők szegeden is az emberek, főleg ha jófajta vérpezsdítő innivalót kínálnak hozzá télen.”
 • 2. Roxy 2008. február 01. 07:46
  „Milyen szerencs, h kirobbant a vita, így legalább tudjuk az aktuális rendezvényt.
  Esetleg "szint" vittek a reklámba?
  Sehol nem olvastam, hallottam erről a szervezésről.”
 • 1. megyszi 2008. február 01. 06:07
  „A rendezvény szervezői nagyobb figyelmet fordíthattak volna a reklámra, az elmúlt 3 napban bárkivel beszéltem, tőlem tudták meg, hogy van ismét fesztivál típusú rendezvény a városban. Pedig szerintem a szegediek kifejezetten szeretnek minden hasonló programban részt venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnaltól vasutassztrájk

Vasutassztrájk kezdődött ma hajnali 3 órától. Nem érdemes vonattal utazni, mert a menetrend… Tovább olvasom