Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Kórházi adósság: lassan fogyó milliárdok

Csongrád megye - Július végéig kifizetik a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények adósságának azt a részét, amely a március 31-ei állapot szerint lejárt szállítói tartozásnak számít - adta hírül a kormányra hivatkozva a Napi Gazdaság.

A kormány összesen 60 milliárdot szánt erre a célra, szerződést kötött az érintett cégekkel, de az adósság március végére elérte a 83 milliárd forintot, késedelmi kamatok nélkül. Június végéig 45 milliárdra sikerült csökkenteni.
Nagyon sokan hitelezik a magyar gyógyító munkát: a nyilvántartás szerint több mint 8000 vállalkozás jelezte, szeretné, ha végre kiegyenlítenék lejárt számláikat. Ezek a cégek június végéig 51,9 milliárd forintot vehettek fel. Az adósság mértéke azért csökkent kevesebbel, mint amennyit a rendezésére eddig fordítottak, mert az intézmények azóta is folyamatosan vesznek anyagokat, fogyóeszközt, és ezekért továbbra sem mindig tudnak fizetni.

Az, hogy hogyan sikerül a konszolidáció a megye kórházainál és a klinikáknál, a hírek szerint a szeptember végi elszámoláskor derül ki. A Magyar Államkincstár legfrissebb adatsora áprilisi és májusi adósságállományt tart számon, és mint megtudtuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál sincsenek összegyűjtve ennél frissebb adatok. E szerint a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely– Makó, vagyis az összevont vásárhelyi és makói kórház adóssága áprilisban 1 milliárd 153 millió forint volt, májusban 905 millió.

A komplett szegedi egészségügyi ellátórendszert működtető Szegedi Tudományegyetem adóssága áprilisban 2 milliárd 695 millió volt, májusi adat szerint 3 milliárd 449 millió. A szentesi Bugyi István Kórházé áprilisban 1 milliárd 347 millió volt, májusban 1 milliárd 101 millióra csökkent. A kórháztól tegnap azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az intézménynek pillanatnyilag 1 milliárd 38 millió az összes adóssága, de ebből 414 millió „a fizetendő szállítói állomány", a fennmaradó összeggel a fenntartónak, tehát az államnak tartozik az intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenvedélyből hajtogatnak

Hobbiként indult, de mára a szenvedélyévé vált a papírhajtogatás a zákányszéki Farkas Ildikónak. Tovább olvasom