Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Közhasznúságát félti több szegedi civilszervezet

Szeged - Ismerkednek a civiltörvénnyel a szegedi civilszervezetek. Az már most látszik: a közhasznúsági feltételeknek nem tud majd mindenki megfelelni.
– Hogy várhatja el a gazdasági tevékenységet folytató állam a gazdasági tevékenységet nem folytató civilszervezetektől, hogy a költségvetésük pluszos legyen, ha erre saját maga sem képes? – fogalmazta meg több szegedi civilszervezet kérdését Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. A civilszervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvénytervezetről kérdeztük néhány szegedi közhasznú szervezet véleményét. A törvény 2012. január 1-jén léphet hatályba.

A jogszabály többek között meghatározná a közhasznúság kritériumait, feltételeként szabja például, hogy a civilszervezetnél az előző két lezárt üzleti évben az átlagos éves bevételnek meg kell haladnia az egymillió forintot, vagy az összesített adózás utáni eredménye nem lehet negatív.

Az Orpheus ennek megfelel, és – tette hozzá az elnök – egy további kritériumnak is: személyi jellegű kiadásaik – a vezetők juttatásainak figyelembevétele nélkül – elérik az összes ráfordítás (költség, kiadás) egytizedét.

– Az Orpheus állami feladatot lát el az ebrendészeti telep működtetésével, ezt csak állandó alkalmazottakkal lehet elvégezni. A legtöbb civilszervezet viszont önkéntesekkel dolgozik – mondta Seres Zoltán.

Taryné Péter Ágnes, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke azt mondta, egymillió forint bevételük csak akkor van, ha pályázaton nyernek, de ez kiszámíthatatlan. Az Alapítvány a Divattervező Képzésért elnöke, Tóth Csabáné viszont úgy véli, évi egymilliós bevételre egy szervezetnek szüksége van a működéshez, így szerinte ez a feltétel nem túlzó. A nem negatív mérleg már nehezebben teljesíthető – mondta.

A Petőfitelepi Szépkorúak Nyugdíjas Közhasznú Egyesület vezetője, Virágh Istvánné is úgy nyilatkozott, csak nyertes pályázat esetén érik el az egymilliós bevételt, és előfordul, hogy negatív az eredményük. 80 tagjuk van, népdalkört, tánccsoportot működtetnek, kirándulásokat szerveznek. Elsősorban a tagdíjakból tartják fenn magukat, a létszám azonban csökken, a vezető azt mondta, a friss nyugdíjasok az első években nem szívesen csatlakoznak klubokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged vezet a tömegközlekedési projektekben

Noha a 2-es villamosvonalat egy éve kellett volna átadni, előreláthatólag augusztus végéig megtartják a próbajáratot. Tovább olvasom