Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Liverpooli bordélytól Petőfi Sándorig

Szeged - A filmrendezői lét a lehetséges kiszolgáltatottságok legkiszolgáltatottabbika – állítja Hajdu Szabolcs, a Filmszemle fődíjas Bibliotheque Pascal rendezője. A Belvárosi moziban, a szegedi bemutatón arról is beszélt, hogy filmje miért csak 2014-ben lesz teljes.
– Elhamarkodott az a következtetés, hogy kedvelt filmtémája a kiszolgáltatottság?
– Igen, az utóbbi 3 filmben nagyjából erről van szó. A Fehér tenyérben, az Off-Hollywoodban és ebben is. De nem tudatosult bennem, hogy éppen erről fogok filmet csinálni. Valószínűleg ez egy állandó, általam is megélt állapot, és ezt vetítem bele a filmekbe. Én is sokszor éreztem magam életem során kiszolgáltatottnak.

– Például?
– Egy kisgyerek kiszolgáltatott az agresszív edzői terror alatt, én 4 éves koromtól kezdve versenytornászként éltem a gyerekkoromat. Kiszolgáltatott az ember színészként, aztán a filmrendező lét a lehetséges kiszolgáltatottságok legkiszolgáltatottabbika. Az ember függ a pénztől, az időjárástól, a gazdasági helyzettől. Ezekhez képest hozod meg folyamatosan a kompromisszumokat a film elkészítésének időszakában. Soha, de soha nem tudsz egy filmet úgy megcsinálni, ahogy szeretnéd. És ez természetesen elkeserítő.

– A Filmszemle fődíj ezen nem változtat? Akkor mire jó a fődíj?
– Pénz. Arra nagyon jó. Helyzetbe hozza a következő filmet. Jár vele 25 millió forint normatív támogatás, amit a következő filmre lehet költeni, a kezdőtőkéje lehet. Illetve a rendezőnek jár 2 millió forint, amiből a forgatás alatt felgyülemlett adósságaimat próbálom fizetni. Meg persze a presztízs, ami azonban semmiért nem kárpótol, amit egy filmkészítés alatt az ember elszenved. Se díj, sem presztízs nem kárpótol. A pénz az kárpótol, de az nincs elég.

– A Bibliotheque Pascal és a Köntörfalak is 4-4 díjat kapott. Látta Dyga Zsombor filmjét?
– A szemle alatt nem szoktam filmeket nézni, ha az enyém is versenyez. Nem vagyok olyan lelkiállapotban, hogy teljesen nyugodtan le tudnék ülni, és meg tudnék bármit is ítélni. Mindig egy jó fél évvel később, amikor már teljesen mással foglalkozom, akkor nézem meg a többiek filmjét is – ami érdekel. Természetesen nem vagyok mindenevő.

– Segít megfejteni a Bibliotheque Pascal címet?
– Francia eredetű, azt jelenti, hogy Pascal könyvtára vagy Pascal könyvtár. Egy könyvtárnak álcázott liverpooli luxusbordély neve, ahol Kelet-Európából „importált" prostituáltak vannak irodalmi alakoknak öltöztetve, és dolgoznak szex rabszolgaként. A megcsömörlött, kiüresedett, viszont valószínűleg szeretetre is éhes nyugat-európai elitet szolgálják ki.

Hajdu Szabolcs szerint a Filmszemle fődíja új filmje kezdőtőkéje miatt fontos. Fotó: Karnok Csaba
Hajdu Szabolcs szerint a Filmszemle fődíja új filmje
kezdőtőkéje miatt fontos. Fotó: Karnok Csaba

– Egy nagyon durva kellék ebben a vákuum ágy. Ilyen tényleg van?
– Természetesen, ezt mi nem tudtuk volna legyártatni. Egy dokumentumfilmben láttam először a Discovery Channelen, és amikor ezzel a filmmel elkezdtem foglalkozni, akkor rákerestem az interneten. Valószínűleg a megcsömörlöttség legtökéletesebb képi megfogalmazását láttam benne. Egy olyan metaforát, aminél számomra semmi nem fejezi ki jobban egy kultúrának a jelenvaló állapotát, irányát. Amikor először forgattunk, Ausztriából kellett beszereznünk. De meg kellett ismételnünk a forgatást egy fél év múlva, és akkor már Magyarországon is kapható volt. Elég gyorsan terjed és rendkívül népszerű az egész világon.

– A szeretethiányt ebben azért elég nehéz felfedezni.
– Sajnos pont azt a jelenetsort, a Kisherceg történetét, ami ezt megerősítette volna, ki kellett vennünk a filmből szerzői jogi problémák miatt. A Exupery szövegek, a rókával vagy a kígyóval való beszélgetés kizárólag erről szólnak. A jeleneteket leforgattuk, de a francia örökös nem adott engedélyt. Nem pénz kérdés volt, nem merte vállalni. 2014-ben járnak le a szerzői jogok, valószínűleg akkor vissza fogom tenni a filmbe.

– Tehát 2014-ben lesz teljes a film?
– Igen. Ez egy hosszú történetszál volt, és nagyon illett a gondolathoz, az egész filmen átívelő metaforarendszerhez. Tulajdonképpen ebben teljesedett ki, és így sántának érzem, tehát mindenképpen vissza akarom tenni. Tudom, hogy akkor nagyon kevesen fogják megnézni, de úgy leszek teljesen nyugodt.

– A felesége és főszereplője, Török-Illyés Orsolya egy interjúban azt mondta, nőként is mellőzöttnek érezné magát, ha nem vehetne részt a filmjeiben.
– Volt már ilyen, a Fehér tenyérben például nem vett részt. Azt hiszem, nem úgy gondolta, hogy színészként nem vesz részt, hanem alkotótársként. Ha teljesen kimarad. Az valóban nem lenne jó. Meg nagyjából lehetetlen is, úgyis bevonódik. Naponta ötször megkérdezem, hogy mit gondol erről vagy arról a jelenetről és kérem a tanácsát, segítségét, ötleteit.

– Tényleg Petőfi életrajzi filmet szeretne forgatni?
– Igen. Ez évek óta tervbe van véve.

– Miért?
– Mert azt gondolom, hogy egy ilyen száraz, és teljesen érdekek mentén mozduló világban óriási szükség van a költőkre, a földönfutókra. Azokra, akik érdek nélkül kommunikálnak. Költői mentalitásról beszélek, nem versfaragókról. Nem azért írsz egy verset, mert abból profitálni akarsz, hanem azért csinálod, mert telítve vagy valamivel, amit mindenképpen létre akarsz hozni. Most az látom, hogy nagyon sokan nem ezért nyúlnak a ceruzához, tollhoz, nem ezért veszik a kezükbe a kamerát, hanem valami profitot remélnek. Hogy ez presztízs, fejsimogatás vagy valójában pénz, az lényegtelen. De egyre kevesebb az olyan ember, akiről azt érzem, hogy telítve van, azért akar mesélni. Petőfi egy ilyen modell. Másrészt hihetetlen fantasztikus a 26 éve onnantól kezdve, hogy január 1-jén született és egy szabadságharc kellős közepén meghalt vagy nem halt – ezt is homály fedi, eltűnt. Nagyon vonz ez a történet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miklós Melinda: három gyűrű, egy vőlegény

Keressük a megye legszebb sportolónőjét játékunk negyedik jelöltjeként Miklós Melindát mutatjuk be. Tovább olvasom