Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Luxuséttermet nyit a püspökség a Dóm téri látogatóközpontban

Luxuséttermet nyit a püspökség a Dóm téri látogatóközpontbanTavaly készült el a szegedi dóm látogatóközpontja, amelyben hamarosan nyílik az új étterem. Archív fotó: Kuklis István
Szeged - Katedrális elnevezéssel luxuséttermet nyit a püspökség a Dóm téri látogatóközpontban. A valláskutató szerint keresztény vallási épülethez egy szegénykonyha jobban illene.
Jobb lenne egy szegénykonyha

Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének vezetője szerint a jól működő étterem haszna forrása lehet karitatív tevékenység finanszírozásának. – A vallási és a vendéglátási tevékenységet össze lehet hangolni. Jézus, akit a templomban imádnak és hirdetnek, kiűzte a templomból a kufárokat. Keresztény vallási épülethez talán egy szegénykonyha jobban illik, mint egy luxusétterem, bár Jézus is elment a gazdag Zakeushoz vacsorára. A dóm soha nem volt kizárólag vallási jelentőségű épület: koncertterem, múzeum, turistalátványosság, konferenciahelyszín is egyben – fogalmazott a tanszékvezető.
Katedrális étterem és kávézó néven tervez éttermet nyitni jövő év elején a Szeged–Csanádi Egyházmegye a Dóm téri látogatóközpontban. A dóm turisztikai célú felújítását uniós és állami forrásból bruttó 2,1 milliárd forintból valósították meg, a beruházást tavaly szeptemberben adták át (2015. szeptember 24.: Átadták a 2,1 milliárdból felújított dómot).

Az étteremnyitásról a diningguide.hu számolt be, amely interjút közölt az étterem szakmai vezetőjével, Dallos Ferenccel, aki több budapesti vendéglátóhely tulajdonosa.

A vállalkozó az interjúban azt mondta, Kiss-Rigó László, szeged–csanádi megyés püspökkel véletlenül futott össze budai All in Delicates nevű üzletében, majd összebarátkoztak.

– Budapesten van tizenvalahány éttermem. A Dóm téri étteremnek helyet adó ingatlan tulajdonosa a püspökség, ő a beruházó, ő üzemelteti az éttermet is. Én csak segítő, szakmai tanácsadó vagyok. Engem kért meg a püspök, hogy tartsam kézben az éttermet – mondta érdeklődésünkre a vállalkozó.

A Katedrális étteremvezetője Zsurka Péter lesz. A szegedi vállalkozó nem ismeretlen a vendéglátásban. Ő a Zárda utcában lévő Mátrix és az Arany János utcai City Hotel tulajdonosa, a Szegedi Szabadtéri Játékok cateringszolgáltatója és az ópusztaszeri Szeri Csárda üzemeltetője.
 
Ez lesz a Dóm téri látogatóközpontban nyíló Katedrális étterem bejárata. Fotó: Kuklis István
Ez lesz a Dóm téri látogatóközpontban nyíló Katedrális étterem bejárata. Fotó: Kuklis István

– Minőségi alapanyagokkal dolgozunk majd, az átlagnál magasabb, de nem elérhetetlen áron. Kávézóként tesztüzemmel kezdünk. Lehetnek apróbb buktatók. Ha például fel akarok fúrni egy képet a falra, a műemlékvédelemtől kell engedélyt kérni – magyarázta Zsurka.

Az étterem vendégei nem „keverednek" majd a látogatóközpontba érkezőkkel. – Nem fogják zavarni egymást – fogalmazott a vállalkozó. A Katedrálisba az oldalsó, a látogatóközpontba érkezők pedig a Dóm téri Szentháromság-szobor felőli bejáraton juthatnak be.

Az étteremmel kapcsolatban megkerestük az egyházmegyét is, ahonnan azt a választ kaptuk, kérdéseinkre egyelőre nem áll módjukban válaszolni.
 
Idézetek az interjúból

A www.diningguide.hu-n Dallos Ferenc vállalkozóval megjelent interjú szövegéből válogattunk: „Kiderült, hogy Püspök Úrnak a milánói dóm környéke a gasztronómiai példaképe és egyben a kedvenc helye is". „Püspök Úr kikötötte, mindig legyen friss hal az Adriáról". „Püspök Úrnak van olyan barátja Horvátországban, aki ragaszkodik hozzá, hogy ide szállítson". „Nem tudom azt mondani, hogy Püspök Úrnál nem ismerek nagyobb gourmandot, de nem sokat".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes bérlettel nem engedték fel a buszra

Érvényes bérlettel nem engedték fel a buszra
Hiába volt hetedikéig érvényes novemberben az októberi bérlet, a 67-es buszra mégse szállhatott fel,… Tovább olvasom