Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Madonna a gólyabálon

Zakó alól kivillanó tarsolylemez, öltönyhöz választott dobozos sör, vászon mögött vonagló hallgatók. Ott voltunk az összegyetemi gólyabálon, melyet idén először a TIK-ben rendeztek.
– Megfoghatom a kezed? – kérdezte a kissé feszengve lépkedő ifjú a világoskék nagyestélyibe öltözött imádottját csütörtök este, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ előtt.

Aki ehet, és aki nem

– Nem, majd csak a bejáratnál – jött a válasz a kimérten vonuló lánytól. Vagyis megadták a módját a hallgatók az egyetemi gólyabálnak, melyet idén először rendeztek a TIK-ben. Senki sem tévesztett szerepet: nem flangált anatómia- vagy matekkönyvvel a kezében, és nem rohangált jegyzet után.

Az első gólyabál a TIK-ben. Méltó környezetet nyújtott Fotó: Segesvári Csaba

Az első emeleten táncos buli, a pihenőben amolyan beszélgetős „csendes diszkó" és árnyszínház csalogatott. Utóbbit egy óvszermárka szponzorálta: a hallgatók pajkos pantomimjeleneteket rögtönözhettek a megvilágított vászon mögött. A büfében koktélbár, kártyaparti, az aulában a nagyszínpad várta az érdeklődőket. És vacsora.

– Nincs egy kis pogi? – kérdezte egy lány, aki vacsorajegy híján nem juthatott be az aulába, míg amott be nem fejeződött az étkezés. – Csak a hallgatói önkormányzat tagjai esznek? – tudakolta egy fiatalember epésen. Az előtérben támasztotta a pultot, elszántan kortyolgatva ásványvizét. – Akkor eszünk zsíros kenyeret. Amerikában is azt kajáltam tegnap – ecsetelte friss élményeit a hamburger hazájából.

Az elsők között érkezett Butora Sára, az Egyetem Arca is, méghozzá bordó nagyestélyiben. A héten már reprezentált, a mérnökkar bálján, most „félig hivatalból" volt itt, de állandó ismertetőjelét, a széles mosolyt nem hagyta otthon.

Kivel keversz ma?

Kétezren mulattak

– Közel kétezren szórakoztak az egyetemi gólyabálban, hajnali négykor zártuk a rendezvényt, hiszen tegnap reggel nyolckor már nyitott a könyvtár – tudtuk meg Bolgár Zsolttól.

A főszervező elmondta: évek óta szerették volna a TIK-be vinni az elsőévesek bálját, és nem bánták meg a döntést. – Tökéletes helyszín. Most először volt alkalmunk vacsorát is szervírozni a vendégeknek. Háromféle menüt kínáltunk, egyiket vegetáriánusoknak; a többiek pedig sajttal-sonkával töltött pulykamellből, sertésbordából, roston sült csirkemellből választhattak – mesélte a főszervező.  
Sorra érkeztek a párok, a szinglik pedig nemek szerint elkülönülve, nagyobb társaságokban jöttek.

Nekik szólhatott a „Kivel keversz ma?" kérdés a bárpulton – igaz, ott a „kétszer 4 cent vodka és energiaital" megoldást javasolták. Fontos tapasztalatunk az italokkal kapcsolatban: öltönyhöz nagyon passzol a dobozos sör, pezsgőhöz meg a műanyag pohár. Ezek a tényezők, valamint az „elhagytam a lakótársam" típusú mondatok adták a rendezvény hamisíthatatlan egyetemi jellegét. Nem is beszélve a zakó alól elővillanó tarsolylemezről.

A „megjelenés alkalomhoz illő öltözetben" felhívást egyébként is sokan értelmezték felületesen: farmer-edzőcipő párosítást, könyökig feltűrt kötött pulóvert is láttunk. De megjelent Madonna is a 80-as évekből: tupírozott hajában lila masnit viselt, felsőjén színes pántlikák virítottak.

Csőrike, retro

Balla Árpád nyakkendőjén pedig a kedves sárga mesefigura, Csőrike vigyorgott. – Mindenki olyan komolyan veszi ezt a rendezvényt. Pedig kell egy kis könnyedség – vélekedett a jampi-hagyomány méltó letéteményese.

Örömmel tapasztalhatta, hogy a Magna Cum Laude koncertje alatt megkezdődött az oldódás. „SZINezd újra" – énekelték a nosztalgikusok. Temesvári Zsolt mintha csak a Rodolfó-bűvészdobozból ugrott volna elő: cilinderben, hófehér kesztyűben és csokornyakkendőben ropta. – Erre az alkalomra vettem, viccelsz? – reagált arra a kérdésre, hogy ezek gardróbjának állandó kellékei-e. Hozzátette: azért az előbb, mikor hazarohant kolbászt enni, levette a kesztyűt, a zsírpaca ugyanis nem menő báli dekoráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzi az élettársi viszonyt a Püspöki Konferencia

Szeged - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ellenzi az élettársi viszonyról szóló… Tovább olvasom