Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Már 4000 családból kiemelt gyerekről gondoskodnak

Csongrád megye - Decembertől Bács-Kiskun megye gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátásáról is a Szeged–csanádi Egyházmegye gondoskodik. Kothencz János főigazgató szerint az intézmények szakmailag önállók maradnak, a bürokrácia viszont csökken.
Csongrád megye és Komárom-Esztergom megye után decembertől Bács-Kiskun megye teljes gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátását is átvette a Szeged–csanádi Egyházmegye. Ezzel az ellátottak és a szakdolgozók létszáma megduplázódott; megközelítőleg 4000 fiatalt gondoz a nevelőszülői, lakás- és gyermekotthoni, valamint utógondozói hálózat közel 400 munkatársa. A működést az egyházmegye, a módszertant a szegedi székhelyű ÁGOTA, vagyis az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Országos Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány adja.

– Mamutintézményről nincs szó; az intézmények szakmai önállósága megmarad. A bürokrácia viszont jóval kisebb lesz a közös igazgatás, gazdasági vezetés és szakmai felügyelet alatt – tájékoztatott Kothencz János, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója. A szakmai alapelvük önmagáért beszél: törődőbb és nevelőbb szemlélet váltja fel a korábbi felügyeleti és szolgáltató hozzáállást. A centralizálás nem leépítést jelent. A szakmai bázist bővítik is; a minisztérium által kijelölt kecskeméti regionális módszertani intézmény továbbra is mindhárom dél-alföldi megyében dolgozik, ott feltöltik az üres álláshelyeket.

Több megyében késett a nevelőszülőknek járó illetmény. A szakember megerősítette: ez az egyházmegye fenntartásába tartozó intézményeket nem érinti; náluk kiegyensúlyozottan valósul meg a gyerekek nevelése. Nincs gond az államtól érkező alap- és a kiegészítő egyházi normatíva folyósításával sem, mint azt más fenntartókhoz tartozó oktatási és szociális intézményekről hallani. – Minden intézmény, amelyért az egyházmegye és Kiss-Rigó László püspök társadalmi felelősséget vállal, maximális hatékonysággal és megbízhatósággal működik – hangsúlyozta a főigazgató. – Ehhez szükséges eszköz a pénz, de nem ez határozza meg, hogy a családból kiemelt gyerek miként éli meg a nevelést. Hol a gyermekvédelmi rendszer bővítésének határa? Az egyházmegye által vállalt feladatokról kizárólag a püspök úr dönt. A gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátási rendszer a három megyével elérte azt a szintet, ahol a professzionális szakmai színvonal megteremthető.

Olvasóink írták

 • 4. papika56 2011. december 10. 23:03
  „Hofi mondta : " ha egy kupleráj nem megy--NEM a bútorokat kell kicserélni " --háááát igaza lehet !”
 • 3. jozko 2011. december 10. 21:30
  „Állam az államban...
  társadalmi kontroll?”
 • 2. bánki 2011. december 10. 17:34
  „1. zoltanszabo 2011.12.10. 16:14

  Nem az adófizetőknek !

  Tök mindegy ki a kezelő !

  Kérdés az hogy ki fizeti a révészt!”
 • 1. zoltanszabo 2011. december 10. 16:14
  „A fityesz ezt a feladatot is átpasszolta az egyháznak ???
  1 gondal kevesebb az államnak ??? az egyház HONNAN veszi a pénzt az üzemeltetéshez ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyváró Szentpéteri Csillával

December 17-i koncertjére is készül Szentpéteri Csilla, ahol gitár párbajokat, mosolyt fakasztó anekdotákat ígér a közönségnek. Tovább olvasom